Het zal Ralph Bot benieuwen of de Wet kwaliteitsborging op 1 januari volgend jaar effectief zal worden. “Er zijn nog steeds partijen die gebaat zijn bij uitstel, maar de kans is groot dat na jaren vooruitschuiven de wet in 2024 realiteit gaat worden.” Het is volgens de technisch adviseur van de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION) dan ook zaak om de kwaliteitsborging op orde te hebben. “Met de keurmerken van de onafhankelijke Vereniging Qual.ION kunnen oppervlaktebehandelende bedrijven hun deel van deze borging regelen.”
Vereniging ION heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM). “De VOM is in 2014 gefuseerd met de Vereniging voor Industriële Spuit- en Moffelbedrijven (VISEM), Stichting Anodiseren (STANOD), Vereniging van Toeleveranciers in de Oppervlaktetechnieken (VTO) en vereniging Nederlandse Galvano Ondernemers – Stichting Bevordering Galvanotechniek (NGO-SBG). Uit deze fusie is Vereniging ION ontstaan. De vereniging behartigt de belangen van aangesloten bedrijven in de oppervlaktebehandelende industrie en verzorgt kennisoverdracht, opleidingen en evenementen. De organisatie is gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Metaalunie, waar we overigens geen onderdeel van zijn maar waar we nauwe contacten onderhouden en samenwerken met andere branches en kennispartners.”
Om de kwaliteit te monitoren en te borgen, is Vereniging Qual.ION opgericht. Bot: “Vereniging Qual.ION is ontstaan na de hierboven genoemde fusie, maar losgekoppeld van ION om de kwaliteit onafhankelijk te kunnen waarborgen. Qual.ION heeft de beheerstaken voor Nederland overgenomen van VISEM en STANOD. Zij hebben branchespecifieke kwaliteitssystemen opgezet, met een aantal internationaal erkende keurmerken die in Nederland zijn ontworpen en vanuit Zwitserland worden beheerst. Qualicoat en Qualisteelcoat zijn de kwaliteitslabels voor organische deklagen in respectievelijk aluminium en staal, Qualanod betreft het anodiseren van aluminium. De inspectie van de licentiehouders gebeurt door goedgekeurde inspectiebureaus die geselecteerd zijn.”
Licentiehouders zijn coatingapplicateurs, staalbedrijven en gevelbouwers, maar ook loonwerkers. Deze bedrijven gebruiken het keurmerk zowel voor hun interne als externe kwaliteitsborging. “Steeds vaker vragen afnemers, constructeurs en opdrachtgevers om zekerheid, nu de vereisten voor onder meer duurzaamheid verder worden opgetrokken”, vervolgt Bot. “Met de aanstaande Wet kwaliteitsborging is het hebben van een erkend keurmerk nog belangrijker. De applicateurs van oppervlaktebehandelingen moeten kunnen aantonen dat ze de totale kwaliteit die ze claimen te leveren, ook behalen. Met onze keurmerken kunnen zij die garantie bieden. Niet voor niets hanteren organisaties als de VMRG en SKG-IKOB garantievoorwaarden waarin onze kwaliteitslabels voorwaarde zijn om te leveren.”
Zoals in elke branche zijn er altijd bedrijven die zich aan de (strenge) spelregels onttrekken. Bot: “Cowboys kom je in elke branche tegen. Meestal gaat het subtieler. Er zijn coaters in het veld die zeggen het keurmerk te hebben en zich misschien zelfs aan de keurmerkregels houden, maar de belangrijkste regel hebben overgeslagen: geïnspecteerd worden. Ook dat is schadelijk voor de sector en kan een negatief beeld geven aan het keurmerk. Dus wij drukken afnemers altijd op het hart om te vragen naar het officiële certificaat. Let dan ook op de datum; het certificaat wordt jaarlijks geüpdatet.”
Een belangrijk punt tot besluit: het opleiden van nieuwe medewerkers in de oppervlaktebehandelende industrie. Bot: “Vooral door vergrijzing loopt veel kennis weg uit de markt. Daarom heeft Vereniging ION een sterke focus gelegd op kennis delen en vergroten, om de kennis en kwaliteit hoog te houden. Licentiehouders van Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod moeten daarom geregeld trainingen volgen om de kennis op peil te houden. Sommige grote bedrijven kunnen dat intern oplossen, maar wij zijn er voor de hele branche. Bedenk dat telkens als een ervaren kracht met pensioen gaat, er een gat is om op te vullen. Wij ondersteunen onze leden daarin.”