Het in 2021 ogerichte Concreate mag dan wel een jong bedrijf zijn, de gecombineerde expertise van oprichters Tom Fransen (Bouwgroep Fransen) en Gert Ver Donck is des te indrukwekkender. Met een team van 30 gespecialiseerde medewerkers én een eigen studiebureau komen zij tegemoet aan de noden van architecten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Met constructies in maatwerkbeton maakt Concreate gedurfde architecturale hoogstandjes mogelijk. Naast kroonlijsten, gevelplaten en maatwerk elementen legt het bedrijf zich vooral toe op trappen en (balkon)terrassen.
In de hedendaagse architectuur heeft de trap de laatste jaren een echte statementfunctie verworven. In particuliere woningen én bedrijfsgebouwen. Hoe specialer of monumentaler de trap, hoe hoger de eisen op vlak van kwaliteit en productiemethodes. Ver Donck: “Doordacht ontwerpen, de juiste planning, geavanceerde prefabtechnieken en een specifiek uitgedokterde wapening laten ons toe om trappen tot 26 treden in één stuk te maken. Het gaat hier zowel over draai- en steek- als bordestrappen. Daarbij vertalen we het ontwerp en de maatvoering van de architect naar technische uitvoeringsplannen en uiteindelijk naar afgewerkte trappen, waarbij de meest complexe vormen mogelijk zijn.”
De terugkeer naar de stad én de vergrijzing hebben de laatste jaren geleid tot een explosieve groei in de appartementsbouw. Compact wonen, dicht bij het centrum met haar winkels en andere voorzieningen, is weer helemaal in. Ver Donck: “De vraag naar lichtrijke appartementen blijft groot, maar dan moeten ze wel mogelijkheden bieden tot een belangrijk stuk buitenbeleving. Een ruim (balkon)terras is hier ontegensprekelijk een meerwaarde. Met dergelijke grote uitkragingen worden we wel eens op de proef gesteld en moeten we alles uit de kast halen om een esthetisch verantwoorde én tevens veilige oplossing te bedenken en te realiseren. Onze gedegen ervaring in dit segment maakt daarbij een merkbaar verschil.”
Ver Donck: “Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorafgaande besprekingen met de architect of andere opdrachtgever maken de specifieke noden en verlangens snel duidelijk. Eens we concreet weten wat er gewenst wordt, schakelen we onze studiedienst in. Zij werkt de technische uitvoeringsplannen uit in een 3D-omgeving. Op vraag kunnen we ook zorgen voor een IFC-model dat probleemloos geïntegreerd kan worden in het BIM-model van het volledige gebouw. Bij trappen, en meer nog bij (balkon)terrassen, is de wapening heel belangrijk, met het oog op het hoogste niveau inzake stabiliteit en veiligheid. Het uitdokteren van de ideale wapening is dan ook één van de specialiteiten, eigen aan de medewerkers van ons studiebureau.”
In de bouwsector is timing van essentieel belang en dat weet Concreate maar al te goed. De bedrijfsorganisatie is dan ook gericht op stiptheid en flexibiliteit, mét behoud van de vooropgestelde kwaliteit. Vooral bouwplaatsen in een stedelijke context beschikken immers niet over de nodige vrije ruimte om grote hoeveelheden bouwelementen te stockeren. Concreate levert daarom de nodige elementen per verdieping, precies wanneer het nodig is, volgens het just-in-time principe.
Er wordt veel tijd en energie gestopt in een open communicatie met de opdrachtgevers. Maximaal meedenken met de klant en proactief suggesties formuleren die een meerwaarde opleveren voor het project op technisch vlak of op vlak van timing zijn hierbij van groot belang. Voor de leveringen vertrouwt Concreate op de diensten van een vaste transporteur. Uiteraard kan de klant ook een eigen transportdienst regelen vanuit de Concreate werkplaatsen.