In de loop der jaren werden diverse technieken ontwikkeld, waaronder voor- of naspannen, om de bouwfysische eigenschappen van beton te verbeteren. Bij betonvloeren zijn het vooral krimp-, rek- en temperatuurspanningen of druk- en buigbelastingen die onder controle gehouden moeten worden om scheuren te vermijden en de stabiliteit te verzekeren. SigmaSlab®, een innovatieve en revolutionaire techniek mede ontwikkeld door Bekaert (Dramix®), laat nu toe om echt duurzame betonvloeren te realiseren zonder uitzettingsvoegen.
Bart Wight, Dramix® Sales Engineer Nederland: “De ‘Sigma’ in SigmaSlab® is niet toevallig gekozen. De Griekse letter staat immers symbool voor zowel spanning (kleine letter) als som (hoofdletter). In dit nieuwe verhaal worden de vertrouwde Dramix® staalvezels in het beton gecombineerd met het naspansysteem van CCL. Dramix® staalvezels zijn ideaal om druk- en buigbelastingen op te vangen, de naspan-strengen van CCL van hun kant beperken de gevolgen van trekspanningen, onder andere door hydraulische krimp en temperatuurschommelingen. SigmaSlab® combineert alle voordelen van een passieve wapening (staalvezels) met deze van een actieve wapening (naspanstrengen).”
Hendrik Thooft, Construction Technology & Value Solutions Manager bij Bekaert/Dramix: “Het geheel is hier overduidelijk groter dan de som van de onderdelen. Na een lange testfase, die zich vooral in de VS afspeelde (Virginia Tech University) en na enkele bijzonder succesvolle proefprojecten is het duidelijk dat met SigmaSlab® een revolutie aangebroken is in de constructie van betonvloeren. Betonvloeren met vlakken van 150 x 150 m zonder enige uitzettingsvoeg zijn werkelijkheid geworden. Het vertrouwen in SigmaSlab® is alvast bijzonder groot, ook in België waar Aertssen als eerste het concept toepaste.”
De voordelen van SigmaSlab® situeren zich op drie niveaus, van het bouwbedrijf, de eindgebruiker en het milieu. De afwezigheid van voegen biedt niet enkel een esthetisch voordeel, ook het onderhoud van de vloeren wordt er makkelijker door en de levensduur langer. Het storten van de vloer gaat sneller en deze manier van werken laat toe om tot 70% staal per vierkante meter uit te sparen. Ook kunnen de vloeren dunner uitgevoerd worden, waardoor minder beton nodig is. Minder staal en minder beton leiden tot een aanzienlijke beperking van de ecologische footprint dankzij een CO2-uitstootreductie tot wel 25% per project. Doordat de uitvoeringstijden korter zijn, verkleint ook de bouwkost in belangrijke mate.
SigmaSlab® zal zijn meerwaarde vooral waar kunnen maken in drie concrete situaties: betonvloeren op een elastische bedding, betonvloeren op funderingspalen en verdiepingsvloeren. Wat de vloeren op een elastische bedding betreft (met inbegrip van betonnen buitenverhardingen): met enkel toevoeging van Dramix® staalvezels kan tot 40 m gegaan worden zonder uitzettingsvoeg. In combinatie met de naspanstrengen wordt de afstand tussen de voegen vergroot tot 150 m.
Bij betonvloeren op funderingspalen komt het erop neer om de diverse belastingen op te nemen en te verdelen in functie van de paalafstanden. Wanneer deze meer dan 3 m bedragen, is SigmaSlab® de zekerste en goedkoopste oplossing bij hogere belastingen.
SigmaSlab® past alvast helemaal binnen de hedendaagse architectuur en vormentaal, waarbij vooral gewerkt wordt met slanke structuren en open ruimtes. Naast twee grote pilotprojecten in Duitsland, een project in België en een in Mexico is het systeem klaar om wereldwijd uitgerold te worden. Op dit ogenblik wordt ook een eerste SigmaSlab® verdiepingsvloer in Trondheim (Noorwegen) uitgevoerd.