Olivier NV, gevestigd in Rumbeke, is een leverancier van funderingstechnologie en consultancy voor funderingsbedrijven en staat al langer bekend om haar innovatieve funderingsoplossingen. Het bedrijf werd opgericht door Gerdi Vankeirsbilck en staat nu onder leiding van zijn zoon Dimitry. In 2017 patenteerden ze wereldwijd de grondverdringende schroefpaal met herbruikbare boorpunt, voorzien van een uniek klepsysteem. Hun meest recente innovatie is de gladde, grondverdringende paal. Intussen worden hun technologieën wereldwijd toegepast, zelfs tot in Australië en Nieuw-Zeeland.
De nieuwe, gladde en cilindrische in de grond gevormde grondverdringende paal laat bouwen toe op gronden waar de palen vooral werken op puntweerstand. De paal wordt trillingsvrij geboord. De boorkop is veel korter dan traditionele DPA-systemen, waardoor minder wrijving ontstaat en het benodigde boorkoppel beduidend lager is. De grond wordt volledig verdrongen tot de onderkant van de paal, in tegenstelling tot traditionele DPA-systemen. Hierdoor kunnen palen korter worden gemaakt, waardoor sneller en efficiënter gewerkt kan worden. Bovendien is er minder brandstof nodig tijdens het boren.
De nieuwe palen worden gemaakt zonder verloren boorpunt en maken groutinjectie overbodig in harde zandlagen. Bij kleinere paaldiameters van bijvoorbeeld 360 mm wordt een voerbuis van 324 mm toegepast, waardoor grotere wapeningskorven doorheen de boorbuis kunnen worden geplaatst. Bij vergelijkende belastingsproeven vertoont dit systeem aanzienlijk minder zettingen dan bij traditionele systemen. Dit komt omdat de grond tijdens het boren volledig tot aan de paalvoet wordt verdrongen, zonder dat er grond naar de oppervlakte komt. Zo komen de snelheid en efficiëntie van het nieuwe gladde paalsysteem duidelijk naar voren.
Dankzij het unieke kleppensysteem kunnen de boorpunten telkens opnieuw gebruikt worden. De boorpunten hoeven niet langer manueel geplaatst te worden, waardoor het risico op arbeidsongevallen en verwondingen sterk afneemt. De herbruikbare boorpunt drukt aldus de kosten door minder transporten naar de bouwplaats, met minder uitstoot als gevolg. In België alleen al worden jaarlijks ruim 150.000 grondverdringende palen toegepast, reken maar uit!
Met de kleppen van de tweede generatie kan dit systeem in elke situatie en grondsoort worden gebruikt, waardoor er geen enkele reden meer is om nog verloren boorpunten in te zetten. Dit wordt bevestigd door de klanten, die inmiddels 100% met het klepsysteem werken. Intussen zijn ook vergelijkende belastingsproeven uitgevoerd op een paal met een verloren punt en een paal met recupereerbare punt, en er is geen enkel verschil merkbaar. De gepatenteerde kleppen laten bovendien een nauwkeuriger positionering van de boor toe, waardoor het aanbrengen van de wapening en het storten van beton correcter en vlotter verloopt. Het klepsysteem is momenteel beschikbaar in drie maten, met een binnendoorlaat van respectievelijk 210, 250 en 300 mm.
De volstrekt unieke en automatische Olivier-koppeling wordt onder de boormotor gemonteerd, waardoor het koppelen van de buizen aan de machine sneller en veiliger verloopt. Er hoeft immers niemand meer naar boven om op grote hoogte de koppeling te vergrendelen. Bij grondverdringende systemen kan de koppeling toegepast worden op buizen van 219 tot 914 mm. Het maximale boorkoppel kan zowel in wijzer- als in tegenwijzerzin overgebracht worden en is compatibel met alle andere Olivier koppelingen.