Plattform zu Beton und Stahl im Bauwesen
Innovatief systeem volgt de sterkteontwikkeling van beton tijdens de verharding real-time
De ConSensor wordt bij de bouw van de Stormvloedkering Nieuwpoort (België) gebruikt voor het bepalen van de ontkistingssterkte.

Innovatief systeem volgt de sterkteontwikkeling van beton tijdens de verharding real-time

Wie met beton werkt, moet op elk moment kunnen bepalen of dat beton sterk genoeg is om verder te bouwen en stellingen of bekistingen weg te halen. Een juiste methodiek is daarbij cruciaal. Met ConSensor kun je real-time de betonsterkteontwikkeling tijdens de verharding volgen. Dit systeem onderscheidt zich van andere meetsystemen omdat het twee meetmethoden combineert: de gewogen rijpheid methode en de elektrische geleidbaarheid.

Text | Johan Debaere  Bild | ConSensor

De ConSensor is eenvoudig te bevestigen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

De sterkteontwikkeling van beton kan op verschillende manieren vastgesteld worden. Zo kan men gebruik maken van proefkubussen in hetzelfde beton als de constructie of de methode van gewogen rijpheid toepassen, waarbij de temperatuur gemeten wordt om de waarden te bepalen. Aangezien het beton in de kubussen en de constructie niet gelijk uithardt, zijn de resultaten onnauwkeurig. Ook de methode met de temperatuurmetingen heeft haar beperkingen. “Daarom hebben we in 2010 samen met de TU Delft een nieuw systeem ontwikkeld, dat zorgt voor een veel accuratere opvolging van de sterkteontwikkeling”, stelt Wim Stenfert Kroese, CEO van ConSensor. “Bij deze oplossing meten sensoren de temperatuur van de gewogen rijpheid methodiek en de elektrische geleidbaarheid, die proportioneel afneemt met de verharding van het beton. Een robuuste DataBox leest de meetgegevens uit en stuurt die naar een webplatform, waar de betonmengsels, ijklijnen, projecten en metingen aangemaakt en beheerd worden. Alle data zijn real-time te volgen op een smartphone, tablet of computer en het systeem kan zelfs belangrijke informatie via SMS sturen.”

De ConSensor DataBox kan tegelijkertijd 2 verschillende betonmengsels monitoren.

 

De ConSensor technologie werkt dan ook eenvoudiger, nauwkeuriger en sneller dan de andere methoden. Op grond van betrouwbare gegevens kan men immers steeds de juiste beslissingen nemen en de bouwtijd en -kosten reduceren. Verder kan men door te meten de betonmix aanpassen aan de actuele temperatuur en het cementverbruik verminderen. De betonsensor wordt ook gebruikt voor het monitoren van betonmengsel zonder cement, zoals geopolymeerbeton, dat in de toekomst steeds meer gebruikt zal worden. De apparatuur wordt bovendien in nauwe samenwerking met betonexperts verder geoptimaliseerd om tegemoet te komen aan de behoeften en eisen uit de markt. Het systeem is zo gebruiksvriendelijk dat men op de bouwplaats geen verdere ondersteuning nodig heeft.

In de praktijk

ConSensor verhuurt of verkoopt de apparatuur aan betoncentrales en aannemers voor de meest uiteenlopende toepassingen. Bij de bouw van de Terraced Tower in Rotterdam werd de sensor gebruikt om de verharding van het beton van de verdiepingsvloeren te volgen. Zodra de ingestelde sterkte bereikt was, stuurde het systeem een SMS naar de uitvoerder, die zo de vloer kon herstempelen en de bekisting op een volgende verdieping kon inzetten, zonder tijd te verliezen. Bij het storten van de betonnen fundering voor het nieuwe Van der Valk hotel in Venlo werden de temperaturen en de verharding real-time gevolgd, waardoor het beton in een vloeiende beweging aangevoerd en over de bouwplaats verdeeld kon worden.

Op het webplatform van ConSensor worden de meetgegevens overzichtelijk weergegeven.

“Ook bij de bouw van een stormvloedkering in Nieuwpoort voorkomt de betonsensor tijdverlies tijdens het bouwproces. ConSensor wordt hier ingezet om de sterkteontwikkeling van het beton op diverse cruciale plekken in een diepe bouwput te volgen. De uitvoerder krijgt een SMS met informatie, waardoor hij de bekisting op het juiste moment kan verwijderen”, sluit Kroese af. “Voor de metingen van de beton-sterkte in de Leopold II tunnel in Brussel werden extra lange sensoren van 25 m gemaakt. Daar worden nieuwe nooduitgangen gemaakt en het trappenhuis daarvoor ligt 24 meter diep. In de bouwput wordt met onderwaterbeton een bodem gestort zodat het grondwater tijdens het storten en uitharden kan blijven staan. Zodra de meetgegevens een correcte uitharding aangeven, wordt de put leeggepompt en het trappenhuis afgebouwd.” De data van ConSensor geven in elk project meer zekerheid over de beton-sterkte en de bindtijd, waardoor een verhoogde efficiëntie op de bouwplaats ontstaat.

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?