De Mobile Concrete Group (MCG) onderscheidt zich als de enige partij in Nederland met mobiele betoncentrales die niet exclusief aan één aannemer verbonden zijn. “Wij opereren vrij in de markt en kunnen onze betoncentrales binnen 24 uur op elke locatie opbouwen. Deze flexibiliteit levert grote voordelen op voor transport, milieu en kwaliteit. Bovendien hebben onze centrales een zeer gunstige MKI-waarde”, zegt directeur Anton Koelma. MCG is onderdeel van Mineralis BV en haar mobiele betoncentrales hebben een capaciteit van maar liefst 100 tot 130 kubieke meter per uur.
“Onze centrales worden op tal van projecten ingezet, zowel kortlopende als langdurige. En dat doen wij zo duurzaam mogelijk en tegen concurrerende prijzen, uniek voor Nederland. Een tijdelijke betoncentrale exclusief op de eigen bouwplaats hebben, heeft natuurlijk tal van voordelen, waaronder tijdswinst. Het beton is direct beschikbaar voor gebruik op de projectlocatie.”
De milieukostenindicator (MKI) voegt alle relevante milieueffecten van een product samen tot één enkele score. MCG werkt duurzaam, wat resulteert in een gunstige MKI-score. “Wij maken gebruik van elektrisch aangedreven mixertrucks, waarvan de accu wordt opgeladen door middel van windenergie. Tevens is het op verzoek van de opdrachtgever mogelijk om gerecyclede grondstoffen te gebruiken. Ook valt er milieuwinst te behalen wanneer de bouwplaats aan of in de buurt van water ligt. Wij kunnen namelijk alle materialen per schip aanvoeren, wat per project duizenden vrachtbewegingen en veel transportkosten scheelt. Bijkomend voordeel is dat dit het wegennet beduidend minder belast. In de toekomst willen wij volledig overstappen op elektrische trucks, teneinde nog milieuvriendelijker te kunnen werken.”
De centrales van MCG zijn volledig gecertificeerd. Door hun werkwijze en ervaring worden ze veelvuldig bij grote projecten ingeschakeld. In het Rotterdamse havengebied werkt MCG bijvoorbeeld aan de uitbreiding van de Prinses Amaliahaven, die in opdracht van aannemerscombinatie HBV (HOCHTIEF, Ballast Nedam en Van Oord) wordt gerealiseerd. “Voor dit project maken onze twee mobiele betonmortelcentrales 140.000 kubieke meter bouwstof. Dat betekent dat er tien mixertrucks bijna non-stop staan te draaien”, aldus Koelma.
MCG biedt haar klanten diverse opties, zoals vaste prijsafspraken per kubieke meter, gebaseerd op open calculatie of als onderdeel van een bouwteam. Optioneel kunnen operators worden ingezet. “We spelen in op de wensen van onze opdrachtgevers, van begin tot eind van een project, en zorgen zo voor de beste kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen. Alle cementsoorten zijn mogelijk, evenals diverse hulpstoffen en toeslagmaterialen, met of zonder granulaat. Kalksteen of vliegas kan als vulstof worden gebruikt en vezelwapening vormt eveneens een optie.”
Afsluitend vertelt Koelma: “Wij fungeren als probleemoplossers. Waar andere betoncentrales op afstand staan, zijn wij direct op de bouwplaats aanwezig. Wat er ook gebeurt, wij kunnen het snel oplossen.”