Een mortelsilo die onverwacht leeg blijkt te zijn, kan tot veel oponthoud leiden op een werk. Daarom biedt Saint-Gobain Weber Beamix de Electronic Silo Management (ESM) silo aan, waarbij de actuele inhoud op afstand is uit te lezen. De nieuwste versie ESM silo 2.0 kan zelfs hele fijne droge mortel meten die in civiele werken en funderingstechnieken wordt gebruikt. Bovendien kun je via een QR-code direct op je mobiel de actuele stand aflezen. Kandt Aannemings- en Funderingsbedrijf BV heeft al haar silo’s met Electronic Silo Management 2.0 uitgerust. “Wij zijn hier zeer tevreden over”, zegt hoofduitvoerder Jeroen de Bruin.
“Wij werken al heel lang met de mortelsilo’s van Weber Beamix”, aldus De Bruin. “Vroeger stonden we vaak met een kunststof hamer op de silo te tikken om te horen hoeveel er nog in zat. Dat blijft natte vinger werk en kan leiden tot onaangename verrassingen.” Kandt Aannemings- en Funderingsbedrijf BV voert diverse werkzaamheden in de Benelux uit, zoals het aanbrengen en verwijderen van stalen, houten of betonnen damwanden en het aanbrengen van diverse typen funderingspalen. Eén van de specialiteiten van Kandt BV is het aanbrengen van LeKa-palen. Dit betreft een grondverdringende schroefpaal met permanente stalen buis, die schroevend – al dan niet met groutinjectie – op diepte wordt gebracht. De opbouw bestaat uit een stalen buis voorzien van een conische schroefpunt met groutomhulling. Na het aanbrengen van de paal wordt er een wapeningskorf afgehangen in de buispaal en wordt de buis gevuld met beton. Paaldiameters variëren van 219 tot 711 mm. De Bruin: “Deze palen zijn vooral geschikt voor binnenstedelijke projecten en projecten langs het spoor en de snelweg. Door het zeer lage zwaartepunt van de machines, kun je werken met een beperkte veiligheidszone. Groot voordeel van deze palen is verder dat ze direct te belasten zijn. Voor de palen gebruiken we de fijne droge mortel webertec GM 42, maar die was in de eerste ESM silo’s lastig te meten. Sinds 2024 levert Weber Beamix de ESM silo 2.0 die ook fijne mortel kan meten.”
De vulgraad van de silo kan op afstand worden uitgelezen.
De traditionele ESM silo heeft een geleide radarsensor, waarmee continu de actuele inhoud van de silo wordt gemeten en berekend. Deze gegevens gaan rechtstreeks naar het kantoor van Weber Beamix en de klant. “Wanneer de silo bijna leeg is, gaat er een signaal van groen naar geel. Als de klant zelf geen actie onderneemt, bellen wij of het werk bijna afgerond is of dat er bijgevuld moet worden”, zegt Edwin de Blois, key accountmanager civiele projecten bij Saint-Gobain Weber Beamix. “Gaat het signaal op rood, dan is de silo bijna leeg en moet er écht actie worden ondernomen.” Bij de ESM silo 2.0 kan de uitvoerder via een app op zijn smartphone de vulgraad in de gaten houden. Ook hier wordt een waarschuwing afgegeven als de silo bijgevuld moet worden. “Er is dus van twee zijden controle op de vulgraad van de silo. Dan is de kans wel heel klein dat je ineens een lege silo hebt.”
De ESM silo 2.0 kan gevuld worden met bijvoorbeeld webertec GM 42 droge mortel. Het betreft een 18 m3 silo die met maximaal 25 tot 26 ton droge mortel gevuld kan worden. “Bij een ondergrens van 10 en 5 ton gaat er een waarschuwing naar ons en de klant”, zegt De Blois. “Een bulkwagen kan 21 tot 24 ton vervoeren, dus hiermee is de silo weer volledig te vullen. Wie voor 12.00 uur belt, heeft de volgende dag onze bulkwagen bij de silo om bij te vullen.” De verbruiksnelheid is ook van belang: “Wij kunnen zien hoeveel mortel er per dag wordt gebruikt. Soms belt een klant in paniek dat de silo bijna leeg is, maar dan blijkt het verbruik per dag zo gering te zijn dat hij nog zeker twee dagen vooruit kan. Er kunnen ook grote variaties in het verbruik zitten. Dan is het veiliger om bij de ondergrens van 6 ton te kijken of de silo weer gevuld moet worden.”
Kandt heeft momenteel vier ESM silo’s 2.0 in gebruik. De Bruin krijgt een SMS zodra er nog circa 10 ton mortel resteert. Bij 5 ton volgt een telefoontje. “De jongens buiten kunnen daarnaast met hun mobiel de QR-code scannen om de actuele inhoud te zien. Dan kun je toch eigenlijk niet meer voor verrassingen komen te staan. Anders mogen ze met zakken mortel gaan slepen.”
De Bruin kan niet anders dan tevreden zijn over de nieuwe silo’s: “Je kunt het proces beter beheersen. Je komt niet meer voor verrassingen te staan ten aanzien van de voorraad mortel. Ik ben dan ook zeer tevreden over deze silo’s, maar ook over de samenwerking met Weber Beamix. Je moet soms snel en flexibel kunnen schakelen.” De Blois: “Toevoeging van Electronic Silo Management aan een silo kost maar € 2,50 per dag. Dat is bijna voor niks, als je naar de voordelen kijkt. Uiteindelijk moet de ESM silo 2.0 de oude ESM silo dan ook gaan vervangen.” En als er droge mortel overblijft in de silo? “Die nemen we retour en vaak wordt deze gecrediteerd. Meestal kunnen we een gangbare mortel elders weer plaatsen of hij gaat terug in de productie en wordt gerecycled.”
Nehmen Sie rechtmäßigen Kontakt auf mit Weber Beamix.
Kontakt zu opnemen