Gladde, volledig grondverdringende palen maken sneller en efficiënter funderen mogelijk
Olivier NV in Rumbeke zit niet verlegen om een innovatie. Het bedrijf, opgericht door Gerdi Venkeirsbilck en nu onder leiding van zijn zoon Dimitry, zette eerder al de funderingswereld op zijn kop met de introductie van de intussen legendarische grondverdringende schroefpaal in 1996. In 2017 verkreeg ze een wereldwijd patent op de schroefpaal zonder verloren boorpunt, voorzien van een uniek klepsysteem. Onlangs lanceerde ze bovendien een nieuwe, gladde en grondverdringende paal, die nog makkelijker in de grond kan worden geboord en een automatische koppeling voor boorbuizen. Ook deze innovaties vonden snel hun weg naar funderingsbedrijven wereldwijd.
De nieuwe, gladde en cilindrische grondverdringende paal laat bouwen toe, zowel op minder draagkrachtige als op harde grondlagen. De paal kan trillingsvrij geboord worden en dit ook door zandlagen. Bij grote buisdiameters is de boorkop korter dan gebruikelijk, waardoor minder wrijving ontstaat en het benodigde boorkoppel heel wat lager is. Er kan dus sneller en efficiënter gewerkt worden met veel minder brandstofverbruik tijdens het boren. Het nieuwe systeem heeft als bijkomend voordeel dat bij harde zandlagen groutinjectie overbodig wordt. Bij kleinere paaldiameters van bijvoorbeeld 360 mm kunnen grotere wapeningskorven door de boorbuis worden geplaatst. Dit omdat er over de hele lengte een voerbuis van 324 mm wordt gebruikt. Tal van vergelijkende testen met bestaande traditionele systemen hebben de snelheid en efficiëntie van het nieuwe gladde paalsysteem van Olivier genoegzaam aangetoond.
Dankzij het unieke kleppensysteem is de boorpunt niet langer verloren en kan deze telkens opnieuw gebruikt worden. De boorpunten hoeven niet langer manueel geplaatst te worden, waardoor het risico op arbeidsongevallen en verwondingen sterk afneemt. Bovendien zorgt de herbruikbare boorpunt voor een enorme kostenbesparing en minder transport naar de bouwplaats, dus ook voor minder uitstoot. Dit kan tellen, gezien het feit dat in België alleen al jaarlijks ruim 150.000 grondverdringende palen toegepast worden.
De gepatenteerde kleppen zorgen er tevens voor dat de boor nauwkeuriger gepositioneerd kan worden. Het aanbrengen van de wapening en het storten van beton is een fluitje van een cent.
Een verdere innovatie is de nieuwe, gepatenteerde en automatische Olivier-koppeling, die onder de boormotor wordt gemonteerd. Zo verloopt het koppelen van de buizen aan de machine sneller en veiliger en hoeft niemand meer naar boven om op grote hoogte de koppeling te vergrendelen. Bij grondverdringende systemen kan de koppeling toegepast worden op buizen van 219 tot 914 mm.
De nieuwe koppeling kan ook worden gebruikt voor gesloten betonsystemen (bijvoorbeeld met een VDW boormotor), waarbij men een volle wapeningskorf door de boorbuis kan plaatsen. Nadat de boorbuis in de grond is gebracht, kan in enkele seconden worden ontkoppeld, een wapening in de boorbuis worden geplaatst en terug worden aangekoppeld. De automatische koppeling kan het maximaal boorkoppel overbrengen in wijzerzin en tegenwijzerzin en is compatibel met alle bestaande Olivier-koppelingen.
Olivier NV biedt klanten gerichte opleidingen aan voor het boren van de palen tot en met de begeleiding van de boorploegen op de bouwplaats. Bij eventuele problemen komt zij graag ter plaatse voor de nodige ondersteuning. De productie, onderhoud en herstellingen gebeuren in de eigen werkplaats in Rumbeke, waar ook andere funderingstoebehoren gemaakt worden.