Magazines / Nr 01 2017

Nr 01 2017

Balkonperikelen

Twijfels over de veiligheid van balkons en galerijvloeren die spontaan naar beneden komen, de laatste jaren is het regelmatig raak. Afgelopen maart spande de kroon. In zowel Groningen, Venlo als Breda werd bewoners van een aantal bestaande (portiek)flats de toegang tot de balkons ontzegd vanwege twijfels over de kwaliteit van de constructie. Waar gaat dat heen?

Volgens de nog altijd onafhankelijke digitale encyclopedie Wikipedia, die overigens ook moeite heeft het hoofd overeind te houden en lezers vraagt om een donatie, is een balkon een open platform dat niet gelijkvloers voor een muur is aangebracht. Het balkon is dus bedoeld om buiten te verpozen zonder de verdieping te verlaten. Een mooie vinding die op velerlei manieren technisch kan worden uitgevoerd. En daar schuilt nu het probleem.

In de wederopbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land legio flats gebouwd met vrijdragende balkons. Dat hoeft op zich geen problemen te veroorzaken, ware het niet dat nu blijkt dat de diepte van de wapening van deze balkons niet overal zou voldoen aan de hedendaagse normen. Er kan scheurvorming optreden met alle gevolgen van dien. Nadat de galerij van de
Antillenflat in Leeuwarden in 2011 instortte, zijn bewoners en gebouweigenaren op hun hoede. Zo is afgelopen maart in Venlo scheurvorming geconstateerd in tientallen balkons, is bewoners van een aantal portiekflats in Groningen de toegang tot de aangrenzende buitenruimte ontzegd en werden ook in Breda honderden balkons tot niet veilig bestempeld.

In al deze gevallen moet de constructie worden versterkt. Waar het eindigt, is op dit moment nog onduidelijk. Sinds het drama in Leeuwarden is een onderzoeksplicht ingesteld waaraan eigenaren van galerijflats moeten meewerken om de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren te beoordelen. Volgens directeur Wico Ankersmit van Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland zijn er zeker duizend flatgebouwen in ons land waarvan de balkons een risico vormen.

Toevallig of niet, maar juist in deze editie van Beton- & Staalbouw passeren diverse projecten de revue waar op een vernieuwende wijze over de constructie van balkons is nagedacht. Wat te denken van de twee torens Twister en Tango in Haarlem, een zeer intensief tunnelproject, waarbij ook de prefab balkons in één keer worden meegestort. Of projecten waar het fabrieksmatig aanstorten van prefab balkons onder geconditioneerde omstandigheden gebeurt. Gelukkig kan men tegenwoordig – met de kennis van nu – de veiligheid van balkons wél garanderen en is een Frans balkon niet de enige veilige oplossing. Maar goed, daarmee zijn de betonperikelen voorlopig nog niet uit de wereld.

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: