Magazines / Nr 01 2018

Nr 01 2018

Spannende tijden

De bouw floreert, de staalprijzen stijgen mondiaal ondanks de nog altijd heersende overcapaciteit en ook de betonsector zit niet stil. In deze editie van Beton & Staalbouw volop aandacht voor vele mooie projecten in staal en beton. Daarnaast hebben we een aantal thema’s samengesteld, waaronder een special over betonvloeren in alle soorten en maten, en bieden we de nodige informatie over de verschillende softwarepakketten in onze sector. We bekijken de laatste nieuwe mogelijkheden op het gebied van softwaretoepassingen die elk een wezenlijke bijdrage leveren om projecten efficiënt(er) en winstgevend(er) te kunnen realiseren.

Goed nieuws uit de betonsector. De drie grootste brancheorganisaties in de Nederlandse betonmarkt hebben zich verenigd onder een nieuwe koepel: Betonhuis. De Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), het Cement&BetonCentrum (C&BC) en de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) hebben begin december vorig jaar hun krachten gebundeld. Volgens Betonhuis-directeur Ron Peters heeft de sector gemeenschappelijke doelen en is de samenwerking een logische stap. “De transitie naar duurzaam produceren en bouwen en thema’s als de circulaire economie gaan ons allemaal aan, en vragen om brede samenwerking”, zegt hij. “Een goed georganiseerde sector weet meer, kan meer en krijgt meer voor elkaar.” Gezamenlijk staan de partijen ook sterker en kunnen ze beter een vuist maken in de lobby richting Den Haag en Brussel.

Tot op heden gaat het ook in de staalsector voor de wind. Ondanks de nog altijd heersende overcapaciteit stijgt de staalprijs mondiaal. Wel houden we in Europa ons hart vast als Trump daadwerkelijk zijn torenhoge belastingmaatregelen op buitenlands staal doorzet. Met dat besluit zou Trump breken met de vrijhandelsideologie, die Amerika en de rest van de westerse wereld jarenlang heeft gedomineerd. Momenteel wordt nog druk onderhandeld om die importheffing te stoppen, voor zover dat mogelijk is. Volgens directeur Theo Henrar van Tata Steel zou de importheffing uitmonden in alleen maar verliezers. “Voor Tata Steel in IJmuiden is Amerika immers de tweede thuismarkt. En bovendien, de Amerikanen kunnen ons staal helemaal niet maken”, zegt hij stellig. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

Wij wensen je veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: