Magazines / Nr 02 2018

Nr 02 2018

Oppervlaktebehandeling ontrafeld

In deze editie van Beton & Staalbouw staat het thema oppervlaktebehandeling centraal. Doel is om meer inzicht te verkrijgen in het behandelen en beschermen van zowel staal- als betonproducten. Welke mogelijkheden zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende technieken en waarom is onderhoud zo belangrijk? Daarnaast besteden we onder meer aandacht aan een aantal iconische projecten, alsmede aan de herziening van de normserie NEN-EN-ISO 12944.

In het thema behandeling en bescherming zet een groot aantal oppervlaktebehandelingsspecialisten de laatste technieken in de schijnwerpers. Wist u bijvoorbeeld dat er verschil is in het functioneel verzinken en thermisch verzinken van staal? En als het gaat over beton, dat u met de juiste producten betonnen elementen weer in een handomdraai in hun oorspronkelijke staat kunt terugbrengen? Wist u dat onze sterke economie voor een belangrijk deel gedragen wordt door een sterke export, in de vorm van de maakindustrie? En dat die op zijn beurt weer leunt op een innovatief oppervlaktebehandelend Nederland? Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION) maakt zich daarom sterk voor de BV Nederland én de lidbedrijven.

Behalve de vele technieken om beton en staal te conserveren, besteden we natuurlijk ook aandacht aan diverse prachtige projecten. Zo wordt in de binnenstad van Groningen gebouwd aan het Groninger Forum, waarbij een combinatie van akoestisch en tegelijkertijd aardbevingsbestendig bouwen wordt gevraagd. Het leverde een unieke oplossing op. In Utrecht nemen we de iconische droogloop op Stationsplein Oost onder de loep. Maar liefst 600 ton staal is hier verwerkt in een futuristische kapconstructie. Tot slot nemen we een kijkje bij het in aanbouw zijnde Prinses Amaliaviaduct. Dankzij een 3D-wapeningsmodel in BIM is de doorlooptijd van 1.300 ton aan stalen vlechtwerk aanzienlijk vergemakkelijkt en verkort.

Willen we u tot slot nog wijzen op de informatiebijeenkomst bij NEN in Delft ten aanzien van de recente herziening van de normserie NEN-EN-ISO 12944 ‘bescherming van staalproducten tegen corrosie door middel van verfsystemen’. Tijdens deze bijeenkomst op 14 juni aanstaande zullen vertegenwoordigers van het normalisatie-instituut en de normcommissie ‘Verfwaren’ de belangrijkste wijzigingen betreffende de nieuwe normserie nader toelichten.

Wij wensen u veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: