Magazines / Nr 03 2017

Nr 03 2017

Ministeriële interventie

Ondanks de zomerse buitentemperatuur van 33 graden Celsius, was 27 mei jongstleden bepaald geen zonnige dag voor vliegveld Eindhoven. Het was de dag waarop de in aanbouw zijnde parkeergarage binnen enkele seconden ineenstortte. Onderzoek heeft uitgewezen dat de instorting van de parkeergarage is veroorzaakt door een technische fout. Deskundigen trekken nu aan de bel omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie.

Vanwege de gestage groei van Eindhoven Airport en het beperkte aantal parkeerplaatsen is op de voormalige parkeerplaats voor de aankomst- en vertrekhal gestart met de bouw van het zogeheten Multi Purpose Building P1. Een multifunctioneel gebouw met meerdere verdiepingen die het middelpunt zou moeten vormen voor de logistiek rond de luchthaven. Afgelopen juli zouden de eerste verdiepingen al in gebruik genomen moeten worden. De ravage eind mei stak daar resoluut een stokje voor.

Uit onderzoek blijkt dat de zogenaamde prefab bollenplaatvloeren uit de fabriek in combinatie met een ter plaatse gestorte laag beton niet goed op elkaar aansloten. Als gevolg van de brandende zon op het bovenste dek in combinatie met een flink lagere temperatuur onder het dek zou extra spanning zijn opgetreden in de vloer. Dat is volgens de deskundigen de oorzaak van het bezwijken van de constructie. Binnen enkele seconden lag alles op de grond. Naast die zwakke vloeren schortte er volgens de onderzoekers nog meer aan het ontwerp.

De techniek van vloeren met twee betonlagen die steunen op kolommen is de afgelopen jaren vooral gebruikt in de utiliteitsbouw. Reden voor de onderzoekers om aan de bel te trekken bij het Ministerie van BZK. In een officiële verklaring laat het ministerie weten dat gemeenten goed moeten letten op het risico bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw. Ook zouden bestaande gebouwen geïnventariseerd moeten worden waarbij de afgelopen jaren tijdens de bouw gebruik is gemaakt van deze techniek voor betonnen vloeren. Het ministerie vraagt aan de Stichting NEN om te bekijken of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort vloeren duidelijker zou moeten. Wordt dus vervolgd!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: