Magazines / Nr 03 2018

Nr 03 2018

Staal versus beton: 2 – 1

De staalsector kijkt ieder jaar weer reikhalzend uit naar de Nationale Staalbouwdag, die dit jaar op woensdag 3 oktober plaatsvindt. Als hét vaktijdschrift voor de beton- en staalbranche ligt het zwaartepunt in deze editie op de staalsector. Lezers uit de betonsector, vergeef het ons voor deze keer.

Dit jaar organiseert Bouwen met Staal de Nationale Staalbouwdag bij Tata Steel in IJmuiden. Een locatie die niet toevallig is gekozen, maar past in de serie festiviteiten in het kader van 100 Jaar Staal in de IJmond. Hiermee viert Tata Steel dat het dit jaar precies
100 jaar geleden is dat de NV Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken (nu: Tata Steel) werd opgericht. Tijdens de Nationale Staalbouwdag 2018 zetten zo’n zestig bedrijven en organisaties uit de sector hun producten en diensten in de kijker.
Een aantal van deze exposanten geeft ons in deze editie van Beton & Staalbouw alvast een voorproefje.

Ook al ligt de nadruk op de staalsector, onze lezers uit de betonwereld worden natuurlijk niet vergeten. Zo hebben we een interessant gesprek gehad met Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, over het Betonakkoord. Ze ziet het als een doorbraak voor de branche en verwacht dat het nationaal ketenakkoord een vergelijkbare impact zal hebben als het Energieakkoord. Met het Betonakkoord neemt de Nederlandse bouw zijn eigen toekomst namelijk grondig op de schop. Alleen in Nederland al gebruiken we ieder jaar 15 miljoen m³ nieuw beton, verantwoordelijk voor 3,7 megaton aan CO2-uitstoot per jaar. Daar is dus nog wel wat winst te behalen.

Daarnaast in deze editie ook aandacht voor een aantal unieke projecten. Zo nemen we een kijkje bij het Maritiem Onderzoekscentrum aan de Belgische kust in Oostende en reizen we helemaal naar het noorden van ons land, naar de Eemshaven. Hier heeft Sealane recent een nieuw koelvriescomplex geopend voor de opslag van voornamelijk bevroren vis. Zowel de locatie, pal aan zee,
als de ‘winterse’ temperaturen in de koelcellen stelden nogal wat eisen aan de constructie van het complex.

In deze editie van Beton & Staalbouw dus een lichte voorsprong voor de staalsector, mede door de aanstaande Nationale Staalbouwdag. In het volgend nummer maken we dat weer helemaal goed. Wellicht tot ziens in IJmuiden!

Wij wensen je veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: