Magazines / Nr 04 2016

Nr 04 2016

Ruwijzer produceren met fors minder CO2-uitstoot

Met een nieuw proces om staal te produceren, kan de traditionele keten worden vervangen. Dit maakt het mogelijk waar ook ter wereld ruwijzer te produceren met 20% minder CO2-uitstoot. In combinatie met CO2-opslag zou de besparing aan CO2-uitstoot kunnen oplopen tot maar liefst 80%. Sinds 2009 wordt uitvoerig getest met deze nieuwe methode in de proeffabriek bij Tata Steel in IJmuiden. Het zogeheten HIsarna-proces staat nu wederom in de spotlights, want is genomineerd voor Nationaal Icoon.

HIsarna, dat ijzer betekent in het oud-Keltisch, is een speciale proeffabriek op de site van Tata Steel in IJmuiden. Het maakt onderdeel uit van het ULCOS-project (Ultra-Low CO2 Steelmaking), een gezamenlijk initiatief van de Europese staalindustrie uit 2004. Het wordt wereldwijd gezien als een van de meest kansrijke methodes om de CO2-uitstoot in het staalproductieproces aanzienlijk te verminderen. Europese staalbedrijven, mijnbouwbedrijven Rio Tinto en LKAB en diverse onderzoeksinstanties werken gezamenlijk aan dit project.

De nieuwe manier om vloeibaar ijzer te produceren vanuit de grondstoffen ijzererts en kolen verkort de keten om tot de productie van staal te komen. In de huidige productie zijn drie stappen nodig om ruwijzer te produceren: een sinterfabriek, een kooksfabriek en een hoogoveninstallatie. Het grootste voordeel van HIsarna is dat voorbewerking van kolen en ijzererts niet nodig zijn, waardoor de CO2-uitstoot met 20% afneemt ten opzichte van het traditionele hoogovenproces. De traditionele hoogoven is bij deze techniek vervangen door een reactorvat, ook wel cycloonoven genoemd. Met deze verwerkingsmethode kan bovendien meer gerecycled staalschroot worden ingezet.

Inmiddels zijn er al vier succesvolle tests gedaan in de proeffabriek. Eind 2016 volgt een vijfde proef, een duurtest van maximaal een half jaar. De techniek wordt dan dusdanig op de proef gesteld zodat bekeken kan worden of het proces en de equipement zich ook houdt bij ‘vollast’. De huidige resultaten zijn voor het ministerie van Economische Zaken in ieder geval al redenen genoeg om de nieuwe techniek te nomineren voor de titel Nationaal Icoon. HIsarna behoort tot de tien finalisten die elk op hun eigen manier bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke doelstellingen. In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: