Magazines / Nr 04 2019

Nr 04 2019

Beton in de spotlights

Met de Betondag 2019 nog vers in het geheugen, zult u begrijpen dat het aandeel beton in deze editie van Beton & Staalbouw enigszins de overhand heeft. Aan de staalwereld alvast onze welgemeende excuses… Gekheid natuurlijk. De Betonvereniging kan in ieder geval weer terugkijken op een geslaagde 62e (!) editie van het jaarlijkse betonevenement.

Dat er een frisse wind waait door de betonwereld, werd eens te meer duidelijk op de Betondag. Voor het eerst werd het evenement georganiseerd in de iconische Van Nelle Fabriek. Ook waren er diverse sprekers die een blik gaven in de duurzame spiegel van beton. Zo sprak Rob van Gijzel, voorzitter van Betonhuis, in zijn openingsdebat over ‘Betontrots’ en hield Edwin Vermeulen, sectorsecretaris Betonhuis Cement, een pleidooi voor de CO2-reductie van nieuwe cementen. Cement is immers verantwoordelijk voor 80% van het CO2-profiel van beton. 

Op de Betondag werd duidelijk dat de betonindustrie volop aan het verduurzamen is. Tijdens het event konden bezoekers de Betonpocket 2020 gratis ophalen, een handig naslagwerk over cement en beton. In het 256 pagina’s tellend handboek vindt men alle informatie over de functie en eigenschappen van de afzonderlijke grondstoffen van beton, bedoeld ter verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid. De gebruiker wordt uitvoerig geïnformeerd over de functie en eigenschappen van de afzonderlijke materialen waarmee beton wordt gemaakt. Ook is er aandacht voor beton met specifieke eigenschappen, zoals aluminiumcementbeton, hittebestendig beton en ultra-hogesterktebeton.

Traditiegetrouw vindt tijdens de Betondag de uitreiking van de Betonprijs plaats. Uit alle 65 inzendingen werden uiteindelijk zeventien projecten genomineerd, verdeeld over zes categorieën. Behalve de categoriewinnaars, geselecteerd door een professionele jury, werd er ook een zogenaamde Toekomstprijs uitgereikt, het resultaat van een stemronde onder studenten. En de winnaars zijn?
Ja, dat gaan we hier niet ‘verklappen’, meer leest u natuurlijk verderop in dit magazine.

Dit en nog veel meer beton- en zeker ook staalnieuws. Rest mij nog om u – mede namens de medewerkers van Louwers Mediagroep – fijne feestdagen toe te wensen en een goed en gezond 2020!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: