Op de Vondelingenplaat, middenin de Rotterdamse haven wordt op dit moment recyclingbedrijf Reko uitgebreid met een nieuwe thermische reinigingsinstallatie genaamd Reko 2. Bij Reko worden reststoffen, bestaande uit een mix van teerhoudend asfaltgranulaat en dakleer, volledig omgezet in primaire grondstoffen, elektriciteit en warmte.
Tijdens het verwerkingsproces wordt het asfalt in een ronddraaiende trommeloven bij temperaturen van 1.000°C thermisch gereinigd, hetgeen wil zeggen dat alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen volledig in de oven verbranden. Dit thermisch reinigingsproces resulteert in schoon zand, grind en vulstof – klaar voor hergebruik – alsmede hete afgassen waaruit energie wordt teruggewonnen in de vorm van stoom die vervolgens via een stoomturbine wordt omgezet in elektriciteit. Per jaar wordt circa 30 duizend megawatt aan elektriciteit opgewekt, ofwel dezelfde hoeveelheid die circa 7.500 huishoudens jaarlijks verbruiken.
De nieuw te bouwen installatie is aanzienlijk efficiënter, omdat deze gebruik maakt van de nieuwste technieken. Zo wordt in de nieuwe installatie niet alleen minder energie verbruikt, maar ook aanzienlijk meer energie opgewekt. De installatie kan voor maar liefst 50.000 huishoudens elektriciteit opwekken. Bovendien wordt de installatie geschikt gemaakt om naast elektriciteit ook warmte te kunnen leveren voor de tuinbouw of stadsverwarming.
Reko is met deze beide installaties uniek in de wereld. Nergens wordt namelijk teerhoudend asfalt op een dergelijke manier voor 100% gerecycled, waarbij praktisch geen energie verloren gaat. De bouw van dit project is grofweg op te splitsen in twee gedeelten: de realisatie van de technische installaties en het civiele en bouwkundige gedeelte. De bouw van de technische installaties wordt uitgevoerd door gespecialiseerde buitenlandse bedrijven. Voor het civiele en bouwkundige gedeelte is er een samenwerking aangegaan met het Nederlandse familiebedrijf GMB.
De nadruk ligt hier op samenwerking. Er is een bouwteam opgericht waarvan zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer deel uitmaken. “Vertrouwen is hierin het kernwoord”, zegt David Heijkoop, directeur van Reko. “In het bouwteam hebben we regelmatig overleg en kunnen we, als dat nodig is, snel schakelen. Hierdoor sluit de uitvoering perfect aan bij hoe wij het als opdrachtgever willen hebben. In het begin hebben wij GMB verteld wat wij willen realiseren. Wij wisten welke installaties gebouwd moesten worden en GMB moest daar de oplossing voor ontwerpen. Zowel qua funderingen als vloeren.” “Die oplossingen werden door ons in samenwerking met de ingenieurs van Lievense bedacht”, vertelt Maarten Driesse, commercieel manager bij GMB Haven & Industrie. “Specifieke aandachtspunten waren de grote krachten en belastingen, gewenste functionaliteit en trillingen door in bedrijf zijnde installaties.”
Het functioneren van het bouwteam leidt tot een interactief proces. Zo werden er bijvoorbeeld tijdens de bouw, op aangeven van Reko, nog diverse wijzigingen doorgevoerd om een nog duurzamere installatie te realiseren. Met als gevolg dat de uiteindelijke realisatie haarfijn aansluit op de wensen van de opdrachtgever. “Ook maakten we gebruik van de ervaring die Reko en GMB hebben opgedaan bij eerdere gezamenlijke bouwprojecten”, zegt Driesse.
Christiaan Hakstege, projectmanager van GMB, vertelt dat het betonwerk op het eerste oog niet zo bijzonder lijkt. “Het is vooral veel beton, zo’n 6.500 m3, maar de diversiteit van de verschillende betononderdelen, de minimale afwijkingen waar we mee werken en de verscheidenheid aan in te storten onderdelen van de verschillende installatiebouwers maken het een uitdagend en bijzonder project.” Leuke bijkomstigheid is dat bij een gedeelte van het gebruikte betonmortel het eigen Eco Granulaat (zand en grind uit gereinigd teerhoudend asfalt) van Reko is verwerkt. In september 2020 moet Reko 2 operationeel zijn.