Nieuw onderwijsgebouw als sluitstuk van de Amstelcampus
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft haar toekomstbestendige en meest duurzame onderwijsgebouw in gebruik genomen. Het Jakoba Mulderhuis aan het Rhijnspoorplein is het slotstuk van de Amstelcampus, gelegen aan de Wibautstraat. Het pand biedt plaats aan zo’n 6.000 tot 7.000 studenten van de faculteit Techniek.
Het Jakoba Mulderhuis bevindt zich op een markante plek, op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade, op de rand van de historische binnenstad en aan de Singelgracht. Het gebouw vormt samen met het monumentale Benno Premselahuis aan de overzijde van de Wibautstraat een toegangspoort tot de stad. Samen met een hoog bouwelement aan de overzijde ontstaat een monumentaliteit die de bouwkundige elementen in de omgeving met elkaar verbindt. Het gebouwvolume bestaat uit een slanke toren (54 meter, 13 lagen) en een laag bouwblok (33 meter, 6 lagen) aan de Mauritskade. Stedenbouwkundig gezien is de plek van de toren een ‘kunststukje’ te noemen. Door een verruiming van de Wibautstraat ontstaat een overtuigende stedelijke entree.
Oud HvA bouwkunde studenten Marc Koehler (Marc Koehler Architects) en Nanne de Ru (Powerhouse Company) werkten samen aan het ontwerp van het Jakoba Mulderhuis en betrokken in 2014 de Architekten Cie. bij het ontwerpteam. Het resultaat is een duurzaam, flexibel onderwijsgebouw met een open karakter. De prefab gevel is steigerloos gemonteerd en volgens de passief bouwen principes afgewerkt met gerecyclede aluminium kozijnen en natuursteen. De kleur van de Jura natuursteen is gelijk aan het naastgelegen Theo Thijssenhuis en creëert zo harmonie met de omgeving en versterkt het monumentale, toekomstbestendige karakter. Door de open structuur is iedere verdieping in het gebouw flexibel indeelbaar. Per gevel is er gevarieerd in open en gesloten delen, afgestemd op de oriëntatie, het uitzicht en de zonbelasting.
Een imposant atrium verbindt het Jakoba Mulderhuis met het naastgelegen Theo Thijssenhuis, dat tijdens de bouwfase in gebruik bleef. Alle verdiepingen komen uit op het atrium en hebben open terrassen, waar studenten aan hun projecten kunnen werken. Het atrium zorgt voor een open karakter met veel natuurlijk daglicht. De architecten willen hiermee een nieuw publiek domein creëren als theatrale ruimte voor grote events en exposities op de begane grond en als gestapelde podia waar de studenten van verschillende kennisgebieden elkaar ontmoeten.
De visie op een duurzaam gebouw is gestoeld op hergebruik, het minimaliseren van verbruik, gebruik van duurzame energie en een duurzame uitvoering van de bouw. De flexibele structuur maakt het Jakoba Mulderhuis ook toekomstbestendig op langere termijn. Het gebouw kan relatief eenvoudig naar andere functies transformeren doordat de hoogbouw en laagbouw los van elkaar kunnen functioneren. Het ontwerp behaalde in 2014 een BREEAM ‘Excellent’ score van 76,22%, de één na hoogste certificering voor een duurzaam ontwerp. Het gebouw heeft inmiddels een energielabel van A++.
Het Jakoba Mulderhuis is een van de eerste projecten in Nederland dat is aanbesteed op basis van Building Information Modelling (BIM). Het bestek is in zijn geheel digitaal verstrekt en het digitale model was de basis van het contract. Een sterk staaltje ‘paperless design’. In het licht van het lange ontwerpproces gaf BIM de flexibiliteit om wijzigingen relatief snel door te voeren en voor iedereen zichtbaar te maken. Alle achterliggende informatie ging mee in vorming van het ontwerp. Zo werden tijd en geld bespaard en verbeterde de kwaliteit van de uitvoering.