Het principe van staalframebouw bestaat al vele jaren. Ook in Nederland is in het verre verleden een aantal toonaangevende projecten met koudgevormde profielen gerealiseerd. De laatste jaren wint het concept weer aan populariteit, niet in de laatste plaats omdat budgetten onder druk staan, er minder handjes zijn én er strakke deadlines worden gehanteerd die vragen om nog kortere doorlooptijden. Staalframebouw is licht en flexibel en daarmee een interessante aanvulling op de traditionele bouwmaterialen om sneller, beter én slimmer te bouwen.
“Alles wat in de bouw gemaakt kan worden met reguliere bouwmaterialen, maken wij van staalframe”, begint Peter van Gent van M-frame Staalframebouw. “Denk dan aan complete wanden, daken, vloeren en gevels. In Nederland is het marktaandeel beperkt en dat is zonde, want het is een prachtig product. De houtlobby is heel groot in de bouw. Staalframe wordt wel eens vergeleken met metal stud, maar dat is geheel onterecht. Het is een constructief bouwmateriaal waarmee je met gemak een appartementencomplex van drie verdiepingen kunt bouwen. Door het lichte gewicht leent het concept zich ook uitstekend voor optoppen, mits de fundering het toelaat. In stedelijke gebieden is weinig ruimte om in de breedte te groeien, dus moeten we de lucht in. Gebouwen uit de jaren zestig en zeventig kunnen vaak prima van een extra verdieping worden voorzien door middel van staalframebouw.”
M-frame Staalframebouw is een productiebedrijf dat produceert onder KOMO-certificaat. “Sterker nog, we zijn sinds vijftien jaar eigenaar van het certificaat”, benadrukt Van Gent. “Onze toenmalige directeur heeft het KOMO-certificaat destijds overgenomen van Tata Steel. Inmiddels zijn we ruim vijftien jaar verder, maar hebben nog steeds dezelfde missie om staalframe als een goed alternatief bouwsysteem op de Nederlandse markt te zetten. We hebben niet de ambitie om de markt voor HSB, CLT of beton over te nemen, maar met de bouwvraag die voor ons ligt, is het absoluut een welkome aanvulling in de mix. Zodat je voor ieder vraagstuk de meest efficiënte bouwsystematiek kunt selecteren. Met staalframe breng je veel minder volume in en kun je veel grotere overspanningen maken ten opzichte van hout.”
Anderzijds ben je met staalframe op de bouwplaats minder flexibel dan met hout, erkent Van Gent. “Eenmaal geproduceerd laat het zich eigenlijk niet meer aanpassen. En dat wil je ook niet, omdat het constructief is. Daarom bouwen we in het voortraject alles virtueel in 3D BIM, waarbij we alle partijen betrekken, van de aannemer en installateur tot de loodgieter en dakdekker. Pas als alles klopt en is gecheckt, gaan we het ‘namaken’ in het echt. Alle elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden in onze fabriek in Zwartemeer geproduceerd en vervolgens op de bouwplaats gemonteerd. Dat maakt dat je op locatie veel efficiënter en dus sneller kunt bouwen. En dat alles ook past. Het concept is immers aan de voorkant al helemaal uitgedacht.”
M-frame Staalframebouw is momenteel bezig met de productie van een staalframeconcept voor een appartementencomplex met 36 woningen in Appingedam. “Verder bouwen we veel in opdracht van één van onze aandeelhouders Woonstaete, die uitsluitend vertrouwt op staalframebouw”, zegt Van Gent. “Zo leveren we staalframecasco’s voor projecten in Brummen en Zutphen. Ook zijn we bezig met de productie van vele tientallen uitbouwtjes in staalframebouw voor een bekend vakantiepark. Het concept leent zich daarnaast uitstekend voor toepassing in aardbevingsgebieden. Staal is sterk en flexibel. Zodoende hebben we ook al een paar woningen in Loppersum gerealiseerd. Kortom, staalframebouw is absoluut het bouwmateriaal van de toekomst. Het wordt tijd dat bouwend Nederland deze bouwmethodiek gaat omarmen. In de landen om ons heen en in Amerika is het al jaren een veelgeprezen techniek.”
Neem dan rechtstreeks contact op met M-frame Staalframebouw.
Contact opnemen