Bevestigingsmaterialen worden veelal standaard elektrolytisch verzinkt geleverd. In diverse branches, waaronder de beton- en staalbouw, wordt echter gevraagd om een betere bescherming tegen corrosie. Doorgaans wordt dan gekozen voor thermisch verzinkte bevestigingsmiddelen. Het gevaar bij dit proces is dat de laagdikte die wordt aangebracht nogal varieert, waardoor de bout dus groter wordt en mogelijk de moer niet meer past. STAFA speelt daarop in met een breed assortiment aan zogenaamde ISO-passend thermisch verzinkte bevestigingsmiddelen. Oftewel een M20-bout blijft ook na het thermisch verzinken 20 mm. Hoe dat kan? Daar vertelt Dick Koopmans van STAFA ons graag meer over, net als over de andere conserveringstechnieken die de groothandel in bevestigingsmiddelen standaard in het assortiment heeft.
Bij het proces van thermisch verzinken wordt een bout bij een temperatuur van circa 500 graden Celsius ondergedompeld in een zinkbad, begint Koopmans. “Er hecht zich een zinklaag aan de bout die zeer slijtvast is en deels in het materiaal trekt. Dat zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid. Het thermisch verzinken is echter voor een deel een ongecontroleerd proces. Dat wil zeggen, na het centrifugeren van de bouten varieert de zinklaag nog altijd tussen de 40 en 80 µm. De bout wordt dus groter, waardoor een standaard moer mogelijk niet meer past. Volgens de norm die uitgaat van een onbehandeld product is er een vrije ruimte (tolerantie) voor het toepassen van coatings. In het geval van thermisch verzinken is de vrije ruimte beperkt. Om standaard bouten thermisch te verzinken, is het dus van belang dat de moeren meer ruimte hebben om de bevestiging te waarborgen. Om die reden worden de moeren groter (overmaats) getapt.”
STAFA speelt al zo’n 35 jaar in op deze technische factor van thermisch verzinken en heeft daarom een groot programma thermisch verzinkte bouten ISO-passend op voorraad. “Het komt er in feite op neer dat de bouten dunner zijn gerold, uiteraard wel conform de internationale normen, zodat ze na het thermisch verzinken de juiste (ISO-)passing hebben voor gebruik met standaard DIN- en ISO-moeren”, legt Koopmans uit. “Zodoende heeft een thermisch verzinkte M20-bout uit ons ISO-passend assortiment ook de theoretische passing van een M20-bout. Je kunt deze bevestigingsmiddelen dus altijd zonder nadenken uitwisselen met alle andere metrische producten van alle materiaalsoorten wanneer het aankomt op passing. Start dus vandaag nog met ISO-passende bouten”, adviseert hij. Naast deze bouten heeft Stafa ook een compleet pakket toebehoren zoals moeren, draadeinden en ringen met een thermisch verzinkte behandeling.
Behalve elektrolytisch en thermisch verzinkte producten heeft STAFA ook een uitgebreide voorraad producten op basis van andere conserveringstechnieken al dan niet met aanvullende functionaliteiten. “Een populaire techniek is de zinc flake coating, waarbij de bout gedompeld wordt in een bad met gesmolten zinkschilfers. Denk hierbij aan Delta en Geomet coatings. Het zorgt voor een optimale passing”, volgens Koopmans. “Deze techniek biedt tevens de mogelijkheid om met meerdere lagen te werken waardoor additieven, zoals een smering voor een bepaald wrijvingscoëfficiënt te bereiken, een zwarte of grijze kleur of een topseal voor een optimale corrosiebescherming te garanderen zijn.” Buiten zinc flake zijn ook andere coatings mogelijk zoals zinc nikkel in combinatie met andere toplagen en PTFE behandelde bevestigingsartikelen. Ook is het mogelijk om bouten pre-applied te voorzien van een borgmiddel. Denk hierbij aan het merk Precote of Loctite. “Omdat we over zo’n brede waaier aan producten beschikken én bovendien heel veel technische kennis in huis hebben, kunnen we voor elke toepassing en locatie een onafhankelijk en gedegen advies uitbrengen. Dit betekent ook dat we nadenken over de technische haalbaarheid, bijvoorbeeld met het voorkomen van waterstofbrosheid en contactcorrosie.”
STAFA onderscheidt zich met een omvangrijk assortiment bevestigingsmiddelen in verzinkt en thermisch verzinkt. “Op het gebied van thermisch verzinkt hebben we één van de grootste programma’s van West-Europa, zowel met als zonder CE-keur”, zegt Koopmans trots. “En het mooie is dat we de producten volledig naar wens verpakken. Ook private label is mogelijk. Een omvangrijke kwaliteitscontrole op diverse factoren zorgt ervoor dat de kwaliteit buiten kijf staat.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Stafa Group B.V..
Contact opnemen