De opwarming van de aarde wordt deels veroorzaakt door kooldioxide-emissies van fossiele brandstoffen. De staalindustrie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van die CO2-uitstoot. Daarom zijn de staalfabrieken aan het transformeren om koolstofvrij te worden. SSAB streeft ernaar om als eerste fossielvrij staal op de markt te brengen met behulp van de revolutionaire HYBRIT®-technologie, waarbij kolen worden vervangen door waterstof bij de staalproductie. SSAB ZeroTM , gemaakt van gerecycled staal en geproduceerd met fossielvrije elektriciteit en biogas, is al beschikbaar en in toekomst streven we naar een volledig fossielvrije productie in onze Zweedse en Finse fabrieken.
Al duizenden jaren wordt staal gemaakt met behulp van kolen om zuurstof uit ijzererts te verwijderen. Dit veroorzaakt de uitstoot van enorme hoeveelheden CO2, wat een enorme impact heeft op het milieu. Aangezien de wereldbevolking groeit, moet er bovendien nieuwe infrastructuur gebouwd worden. Dit betekent de creatie van nieuwe huizen, kantoren, industriële gebouwen, …, wat resulteert in een verhoogde vraag naar staal.
“Staal is het meest circulaire materiaal ter wereld. Elk jaar wordt meer dan 600 miljoen ton materiaal gerecycled. Om aan de vraag te voldoen, is er echter niet genoeg schroot beschikbaar. Op dit moment wordt 25 % van het staal geproduceerd met gerecycled materiaal, wat betekent dat we nog 75 % nieuw staal moeten produceren. Tegen 2050 moeten we op 50% gerecycled en 50% nieuw staal zitten, rekening houdende met het feit dat de gevraagde hoeveelheid staal ook sterk zal toenemen”, zegt Jan Meier, sales director bij SSAB. “Europa zet zich erg in om de CO2-voetafdruk in elke industrie te verminderen, met als doel om in 2050 op nul emissie te geraken. De herzieningen zijn veel strenger geworden en de gratis CO2-emissierechten zullen tegen 2034 geleidelijk worden afgeschaft. Door de invoering van CBAM zal staal dat van buiten Europa geïmporteerd wordt, onderhevig zijn aan CO2-emissiekosten. De uitdaging voor de staalindustrie is om te decarboniseren.”
SSAB neemt al geruime tijd zijn verantwoordelijkheid en stelt nu doelen om de CO2-voetafdruk van zijn faciliteiten in Zweden en Finland verder te verlagen. Bovendien is er een toenemende vraag van klanten naar duurzaam staal. “Sinds 2016 werd veel onderzoek gedaan naar oplossingen om staal te produceren met minder CO2-uitstoot. Er werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van de volledig nieuwe, revolutionaire HYBRIT®-technologie, ontwikkeld door SSAB, Europa’s grootste ijzerertsproducent LKAB en Vattenfall, een van Europa’s grootste energiebedrijven. Het gebruikt waterstof in het productieproces in plaats van fossiele brandstoffen, zoals steenkool. Dit proces is gebaseerd op biogas en fossielvrije elektriciteit, die waterstof maakt uit water met behulp van een elektrolyser”, legt de sale director uit. “In 2020 hebben we in Luleå (Zweden) een HYBRIT®-proeffabriek geopend met twee elektrolysers. Een jaar later waren we het eerste bedrijf ter wereld dat fossielvrij staal leverde: SSAB Fossil-freeTM staal. Daarnaast lanceerden we ook een ander nieuw product, SSAB ZeroTM , gemaakt van gerecycled staal en geproduceerd met fossielvrije elektriciteit en biogas, wat resulteert in staal dat vrijwel geen fossiele koolstofemissies in scope 1 en 2 veroorzaakt. Vandaag is het volume staal dat uit onze fabriek komt nog steeds beperkt en dat wordt bijna volledig gebruikt voor verdere testen en voor onze ‘Fossil-free partners’, die daarmee hun eerste producten in fossielvrij staal kunnen maken. We zijn ervan overtuigd dat we in 2026 de levering van SSAB fossielvrij staal aanzienlijk zullen verhogen en het is ons doel om rond het jaar 2030 een fossielvrije staalproductie te realiseren in al onze Zweedse en Finse fabrieken.”
SSAB streeft ernaar CO2-emissies te elimineren en volledig over te stappen op fossielvrije staaltechnologie. Zij zijn echter niet de enige ‘believers’, want veel klanten in verschillende markten zijn geïnteresseerd om fossielvrij staal te gebruiken voor hun producten. OEM-bedrijven in de automobielsector, maar ook bouwbedrijven en fabrikanten van hernieuwbare energie over de hele wereld zijn op zoek naar partners die hen staal met een lage CO2-emissie kunnen aanbieden. “We zullen klaar zijn om aan hun vraag te voldoen. Daarom bouwen we een nieuwe oven in Oxelösund (Zweden) die in 2026 opengaat. Hierdoor kunnen we bestaande faciliteiten sluiten die staal produceren op basis van fossiele brandstoffen. Tegen het einde van 2028 zullen we ook onze productiefaciliteit in Luleå volledig naar een fossielvrije staalproductie transformeren en daar ook een nieuwe ultramoderne warmwalserij bouwen. De transformatie zal rond zijn als ook de site in Raahe (Finland) volledig op een fossielvrije productie overgeschakeld is. Dan is SSAB volledig getransformeerd en klaar voor de toekomst. Ook andere staalbedrijven werken nu aan oplossingen om hun CO2-emissies te verlagen en er zijn zelfs start-ups die meteen kiezen voor een staalproductie met een lage CO2-emissie.”
Neem dan rechtstreeks contact op met SSAB Swedish Steel.
Contact opnemen