Platform over beton en staal in de bouw
Staal met hout, een duurzame combinatie
Een tribune van alleen hout is riskant, maar dankzij de combinatie met staal wordt aanlassen mogelijk.

Staal met hout, een duurzame combinatie

Een duurzaam duo: stalen roosters met houtinleg

“We zien een duidelijke trend dat architecten en andere klanten op zoek zijn naar duurzame producten met een duurzame uitstraling”, zegt Johannes Berger, commercieel directeur van Dejo. Om in deze vraag te voorzien, biedt het bedrijf verzinkte stalen vlonderroosters met houtinleg. “Hierin gebruiken wij een unieke combinatie van duurzame bouwmaterialen.”

Tribune van stalen roosters met houtinleg bij het Willem Alexander Sportcentrum in Groningen.

“Hout is een duurzaam product, mits het aan de juiste voorwaarden voldoet qua herkomst. Wij kunnen dit voor de klant inkopen, of hij doet dit zelf. Hout heeft wel degelijk een aantal nadelen, zoals de veerkracht van het materiaal en het feit dat je er niets aan kunt lassen, wat het moeilijker maakt om bevestigingen te maken. Wij gebruiken hout daarom puur als een inlegmateriaal; het heeft nauwelijks een constructieve functie.”

Optimum tussen sterkte, stijfheid en duurzaamheid

Door de uitstraling van hout te combineren met staal verbeteren de eigenschappen van het totale product. “Een tribune van alleen hout is riskant, maar dankzij de combinatie met staal maken we aanlassen mogelijk. Daardoor kunnen we mooie dingen maken. Een T-profiel maken is lastig met hout, maar eenvoudig met staal en enorm sterk.” Op die manier wordt volgens Dejo een optimum gevonden tussen sterkte, stijfheid en duurzaamheid. “De kracht van staal en uitstraling van hout worden in deze roosters samengebracht. Hout voelt minder koud aan en neemt warmte op. Dit is gunstig bij een tribune. Als er na verloop van tijd delen hout vervangen moeten worden, dan is dat eenvoudig mogelijk terwijl de constructie blijft staan. Zo wordt de levensduur van het totaal verlengd.” Hout alleen kan in de herfstperiode door aanslag erg glad worden. “Bij staal kunnen we daarom een karteling aanbrengen. Deze antislip functie wordt nog versterkt door dit in de dwarsrichting aan brengen. Een andere mogelijkheid is om de staalconstructie iets te verhogen om een ribbeltje te krijgen.”

Hout voelt minder koud aan en neemt warmte op. Dit is gunstig bij een tribune.

Duurzaam Cradle to Cradle

Zoals gezegd is duurzaamheid een belangrijk thema voor Dejo. “Dit uit zich onder meer in het gebruik van hout met een FSC-keurmerk. Daarnaast waren wij de eerste roosterfabriek die in 2010 een Cradle to Cradle certificaat kreeg voor het stalen persrooster. Dit betekent dat ons product 100% recyclebaar is. Het gaat niet alleen over het staal zelf, maar ook over onze productieprocessen. Zo gebruiken we geen plastic bijproducten. Binnen ons bedrijf zijn geen diesel- of benzineauto’s mee toegestaan, alle leaseauto’s zijn elektrisch.” 

De roosters worden gebruikt voor de bouw van aanlegsteigers, tribunes, buitenvloeren en vlonders. Zo is aan het IJdock op de Westelijke Eilanden te Amsterdam een passantenhaven aangelegd voor de watersport. Hier wordt het Dejo vlonderrooster (DVR) met inleg van de Bilinga gebruikt. De bordesvloer is modulair opgebouwd en wordt met speciale klemmen vastgezet. Dit biedt een grote vrijheid en flexibiliteit voor de toekomst. De stalen verzinkte 60-4 dragers met antislip karteling staan garant voor een hoge belasting waardoor de vloer de eisen van het Bouwbesluit moeiteloos kan halen. Voor het Ministerie van Financiën in Den Haag leverde Dejo ook vlonderroosters met houten planken van 30 mm hoog. De drager steekt 2 mm uit waardoor een antislipwerking wordt gerealiseerd in de dwarsrichting.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?