Tagarchief: Valkenswaard

Brabantia Design Center: duurzaam en transparant

Brabantia-2_0001
Lees het gehele artikel

Wie is er niet groot geworden met de iconische producten van Brabantia? De eerste melkbussen werden al in 1919 door Van Elderen & Co gemaakt, maar begin jaren vijftig verschenen de eerste, wereldberoemd geworden producten zoals de keukentrap, de strijktafel, de voorraadbus en vooral de pedaalemmer. Sindsdien zijn talloze designklassiekers voortgebracht. Het nieuwe hoofdkantoor aan de Leenderweg in Valkenswaard, ook wel Brabantia Design Center geheten, past met zijn bijzondere ontwerp naadloos in deze serie. Op 4 april is dit zeer duurzaam opgezette gebouw in gebruik genomen.

Centrale hal met tribune.

Het nieuwe hoofdkantoor staat op de plaats van het oude hoofdkantoor uit 1960. De oudbouw is hiertoe zorgvuldig gesloopt en na de sanering van de grond kon Bouwbedrijf van de Ven beginnen met de realisatie van het karakteristieke ontwerp van AA Architecten. Rob Gielis, projectleider van Bouwbedrijf van de Ven, is zeer verheugd dat hij aan dit project mocht meewerken. “Het is niet alleen een fantastisch ontwerp met zijn ovale vorm, cortenstalen huid en grote vliesgevels, het is ook een heel duurzaam gebouw geworden.”

Betonfundering, houten draagconstructie, kopse kanten van staal.

Voetstuk

Het op staal gefundeerde gebouw zelf is een meter boven maaiveld opgetild. Gielis: “De grond is opgehoogd en daar hebben we een betonnen wand op een funderingsstrook op gemaakt die de sokkel vormt van het geheel. Een mooi gebouw als dit mag je best op een voetstuk zetten. Hierop is vervolgens een betonnen vloer gelegd die monolitisch is afgewerkt. Dit vormt de basis van een houten constructie van Cross Laminated Timber kolommen, liggers en vloeren. Voor de gebogen kopse kanten van het gebouw heeft Hektracon een staalconstructie van HEA-balken vervaardigd. Het mooie van dit casco is dat het aan het einde van zijn levensduur volledig demontabel en te hergebruiken is. Hiermee is mede invulling gegeven aan de hoge duurzaamheidsambities van Brabantia.”

Cortenstaal en glas (met opdruk).

Kopgevels

De langsgevels zijn ingevuld met doorlopende vliesgevels met triple beglazing. De gebogen vorm is aan de buitenzijde geheel bekleed met cortenstaal plaatwerk. Gielis: “Die ronde vorm refereert aan de bekende pedaalemmers. Aan de ene zijde gezien is de kopgevel doorgetrokken over het kantoorblok, zodat een poort is gecreëerd waarin uitsparingen zijn gemaakt. De loper die van de parkeerplaats aan de zuidzijde naar de hoofdentree aan de noordkant is getrokken, loopt door deze poort en zo langs de showroom, waar een mooie selectie van de pedaalemmers met hun typische ronde vormen achter de vliesgevel te aanschouwen is.” De cortenstalen delen zijn aan de binnenzijde afgewerkt met sandwichpanelen met een witte afwerking.

Een gedeelte van de showroom met inspirerende vormen voor het hoofdkantoor.

Industrieel met hout

Binnen is het beton beperkt tot een gietvloer met EPS-isolatie op de houten verdiepingsvloer om het contactgeluid te beperken. “En natuurlijk de monolitisch afgewerkte vloer in de kantoren en gangen op de begane grond”, vult Gielis aan. “Die geven de ruimten een mooie industriële uitstraling. Verder toont het gebouw veel hout. De constructie van vloeren, liggers en kolommen is in het zicht gelaten en ook de binnendeuren, kozijnen, de vloer in de kantine en de tribune in de centrale hal zijn van hout. Levende wanden met planten maken de groene belevenis compleet.”

Voor Gielis is het een mooie referentie geworden op zijn lijst met gerealiseerde projecten. “Het is natuurlijk een prachtige verschijning aan de Leenderweg. Daarbij is het duurzaamheidsniveau erg hoog. Het is een fijn gebouw geworden om in te werken. Dan hebben we toch iets moois neergezet.”   

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Brabantia
  • Bouwmanagement MIBA Bouwmanagement
  • Architect AA Architecten
  • Constructeur houtconstructie Luning
  • Staalconstructies (casco, trappen en hekwerken) Hektracon
  • Aannemer Bouwbedrijf van de Ven BV