Platform over beton en staal in de bouw
Bedrijfsveiligheid vraagt om risicogericht trainen en oefenen

Bedrijfsveiligheid vraagt om risicogericht trainen en oefenen

Veiligheid creëren betekent risicodenken

Veiligheid binnen de organisatie en werkomgeving is vanzelfsprekend belangrijk. Maar waar begin je met het voeren van een effectief veiligheidsbeleid? Het lijkt misschien voldoende, maar het naleven van de overheidsregels alleen is niet genoeg. Een veilige organisatie vereist inzicht in risico’s en een maatwerkaanpak met regelmatig trainen en oefenen. 

De overheidsregels op het gebied van veiligheid zorgen voor een basis, maar blijken in de praktijk onvoldoende veiligheid op de werkvloer te garanderen. Echte veiligheid creëer je niet door BHV’ers, ploegleiders en preventiemedewerkers te verplichten om de overheidsregels na te leven. Het vereist professioneel risicodenken. Met risicoanalyses, modulaire veiligheidstrainingen en oefeningen biedt BHV.NL organisaties ondersteuning bij de praktische invulling van een optimaal veiligheidsbeleid.

Risicodenken

Deze praktische invulling begint met denken vanuit een ander perspectief, namelijk risicodenken. De veiligheidsexperts van BHV.NL onderzoeken eerst waar zich binnen het bedrijf risico’s voordoen. Zodra deze in kaart zijn gebracht, maken zij samen met de organisatie een veiligheidsambitieplan (een meerjarenplan waarin je veiligheidsdoelen stelt voor de toekomst) en helpen ze met de realisatie hiervan. Hiermee bereiden zij de organisatie zo goed mogelijk voor op risico’s. BHV.NL traint medewerkers en oefent vervolgens met ze om zo veilig mogelijk met risicovolle situaties om te gaan en optimaal op elkaar ingespeeld te raken.

Het veiligheidsambitieplan

Het veiligheidsambitieplan vormt een belangrijk onderdeel van het veiligheidsbeleid waarbij BHV.NL bedrijven begeleidt. BHV.NL heeft al meer dan 28 jaar ervaring opgedaan in uiteenlopende branches. Door deze kennis aan te vullen met de informatie die uit de specifieke bedrijfsanalyse is voortgekomen, kan zij modulaire maatwerktrainingen ontwikkelen die volledig zijn afgestemd op de organisatie. De trainingen vinden bij voorkeur plaats op de werkvloer, waar de werksituaties zo goed mogelijk worden nagebootst. Tijdens de trainingen toetsen professionele trainers per onderdeel of de deelnemers de benodigde competenties beheersen en zekerheid in handelen laten zien. Pas daarna kan het certificaat worden verstrekt.

Verankering in het beleid

Om de kennis en vaardigheden te behouden, worden de veiligheidstrainingen opgevolgd door oefeningen. Zo wordt de stof enerzijds herhaald, anderzijds ontdekken de deelnemers of zij in een crisissituatie kunnen samenwerken. De oefeningen worden aangekondigd, semi-aangekondigd of vinden totaal onverwacht plaats, eventueel zelfs in samenwerking met externe hulpdiensten zoals ambulances, brandweer en politie. Door het analyseren van trainingen, oefeningen, risico’s, incidenten en calamiteiten ontstaat een continu proces. Door het totale proces te verankeren in het veiligheidsbeleid en steeds gerichter te trainen en oefenen groeit de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn in de organisatie.

Veiligheidsbewustzijn

Het veiligheidsambitieplan, modulaire trainingen en oefeningen van BHV.NL voorzien bedrijven in inzicht en een doordacht veiligheidsbeleid. Bedrijven bepalen zelf hoe ver hun veiligheidsambitie reikt. Passen zij het veiligheidsbeleid enkel toe binnen het BHV-team? Of gaan zij voor het veiligheidsbewustzijn binnen de gehele organisatie? BHV.NL helpt organisaties om hun veiligheidsambitie waar te maken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details