Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Bouwsector maakt afspraken over vastlegging informatie van assets

NTA 8035 'Semantische gegevensmodellering in de gebouwde omgeving is gepubliceerd'. Door gebruik te maken van NTA 8035 kunnen marktpartijen efficiënt...

naamloos-7-kopieren

15 juni 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

NTA 8035 ‘Semantische gegevensmodellering in de gebouwde omgeving is gepubliceerd’. Door gebruik te maken van NTA 8035 kunnen marktpartijen efficiënt data uitwisselen, delen en integreren. Dit zorgt voor betere communicatie en besluitvorming.

Het vastleggen van betekenisvolle digitale informatie over assets zoals gebouwen, wegen en viaducten noemen we semantisch modelleren. Hiermee kunnen eigenschappen als afmetingen, materialen en relaties tussen verschillende assets worden vastgelegd. Voor opdrachtgevers en opdrachtnemers is het essentieel dat dit eenduidig gebeurt.

Voor de totstandkoming van deze Nederlandse Technische Afspraak (NTA) hebben opdrachtgevers, opdrachtnemers, kennisinstituten en softwarebouwers de handen ineengeslagen. Door gezamenlijke afspraken te maken over semantische gegevensmodellering, is een solide basis gelegd voor digitale informatie-uitwisseling, op een manier waarmee al deze partijen uit de voeten kunnen. NTA 8035 is vrij beschikbaar dankzij Provincie Gelderland, BIM Loket en Rijkswaterstaat en kosteloos te downloaden via de NEN Shop en via NEN Connect.

Digitale informatie eenduidig vastgelegd

De NTA 8035 is geschikt voor zowel eenvoudige als meer geavanceerde toepassingen. Deze NTA geeft uitleg over hoe digitale informatie eenduidig wordt vastgelegd: om af te stemmen hoe de informatie wordt gemodelleerd, hoe deze wordt gedeeld en geïntegreerd en hoe data aan elkaar kan worden gekoppeld (linked data). Hiermee helpt NTA 8035 zowel beginnende als gevorderde datamodelleurs op weg. De gemaakte afspraken zijn zowel van toepassing op de bouwsector als op de procesindustrie. Voor de bouwsector wordt bij de herziening van NEN 2660 momenteel gewerkt aan voor de sector herkenbare modelleerpatronen en sluit aan op NTA 8035. NTA 8035 vormt het voorwerk voor internationale afspraken. In internationale context gaat de NTA 8035 door onder de noemer “Semantic Modelling and Linking Standard (SMLS)”, bij het Europese CEN.

Betrokken partijen

NTA 8035:2020 is ontwikkeld door de normcommissies ‘Informatie-integratie en interoperabiliteit’ en ‘Regels voor informatiemodellering van de gebouwde omgeving’. NTA 8035 bevat bijdragen van onder andere BIM Loket, Croonwolter&dros, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Semmtech, Techniek Nederland en TNO.

NTA 8035 wordt verder toegelicht in een webinar (1 juli 2020) en belangstellenden kunnen bovendien in een workshop (9 juli 2020) zelf een semantisch gegevensmodel leren maken. Voor meer informatie en aanmelden, ga naar NEN Evenementen.

Meer informatie en meepraten over de inhoud van normen

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Sanne Jansweijer, Consultant KID, 015 2 690 200, kid@nen.nl.

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Informatie-integratie en interoperabiliteit’ houdt zich bezig met Building Information Modelling (BIM) en semantisch modelleren. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar kid@nen.nl.

Lees het bericht op nen.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%