Betonagglomeraten Gubbels in Maasmechelen is een derdegeneratie familiebedrijf dat mechanish geproduceerde stapelbare betonblokken maakt voor tijdelijke of permanente constructies. Deze veroverden de markt onder de naam ‘Masterbloc’. De revolutionaire doorontwikkeling hiervan, ‘Carbstone’, bouwt verder op de sterkte, betrouwbaarheid en het plaatsingsgemak van het originele betonproduct maar voegt hier een aantal unieke ecologische troeven aan toe door het weglaten van cement.
Initieel startte het bedrijf met de productie van betonblokken voor diverse toepassingen. Eind jaren negentig bracht ze de ‘Masterbloc’ op de markt. ‘Waarom iets moeilijk maken als het ook eenvoudig kan?’, moeten ze gedacht hebben bij Gubbels bij het ontwerpen van de ‘Masterbloc’. Helemaal in de geest van een bekende Deense speelgoedfabrikant werd een betonnen stapelblok ontwikkeld met nokken en nokgaten. Het mechanisch productieproces maakt dat deze stapelblokken sterker en preciezer zijn dan gelijkaardige blokken, gegoten in handmallen. Gubbels is trouwens de enige die het mechanische productieproces toepast. Er is slechts een minimale speling van 2,6 mm tussen nok en nokgat waardoor de blokken vaster in elkaar grijpen en bestand zijn tegen hogere afschuifkrachten. Bij de mechanische productie is het niet mogelijk om gerecycleerde materialen te gebruiken, waardoor de ‘Masterbloc’ de zuiverste is op de markt. ‘Masterbloc’ bestaat reeds in diverse uitvoeringen, waaronder metselstenen, metselblokken, lijmblokken, prefabwanden en ‘Soundblox’. De nieuwste uitvoering, ‘Carbstone’, voegt er een ecologische dimensie aan toe. ‘Carbstone’ is momenteel al verkrijgbaar als metselsteen en binnenkort ook als stapelblok.
CO2-uitstoot verminderen is hot item in de bouwwereld van vandaag. Met de nieuwe ‘Carbstone’ gaat Gubbels hier nog een stap verder in. CO2-arm wist ze om te buigen tot CO2-negatief door cement uit het productieproces te weren. Cement is immers verantwoordelijk voor ruim 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Het beton voor de productie van ‘Carbstone’ wordt niet gebonden met cement maar met gecarbonateerde kalksteen en slakken uit de metaalindustrie. De CO2 wordt actief tijdens het productieproces toegevoegd. Het blijft in het product als bindmiddel waardoor geen cement meer nodig is. Gubbels ontwikkelde deze unieke technologie samen met haar partner Orbix. Het resultaat is een metselsteen of een stapelblok die nog sterker is dan één gemaakt met cement. ‘Carbstone’ is het ultieme wapen in de strijd tegen CO2. Deze bouwblokken zijn volledig Circulair, Cementvrij en CO2 negatief. Na verwerking absorberen de bouwblokken zelfs nog CO2 waardoor ook de draagkracht verder toeneemt. Aan het eind van hun levenscyclus kunnen de stenen of blokken vermaald worden en blijft er enkel zand en grind over. Deze nieuwe Carbstone is qua positieve eigenschappen, zoals de hoge druksterkte, nagenoeg identiek aan beton maar dan zonder de ecologische nadelen.
Zaakvoerder Björn Gubbels: “Ik haal graag enkele cijfers aan die het belang van onze ecologische aanpak illustreren. Bij de levering van één vrachtwagen gewone betonnen metselstenen of stapelblokken op de bouwplaats hebben we te maken met 3 ton CO2, hoofdzakelijk te wijten aan het productieproces. Eenzelfde vrachtwagen met ‘Carbstone’ cementvrije producten heeft deze 3 ton CO2 al voor altijd gecapteerd tijdens het productieproces, waardoor de uitstoot in de atmosfeer nul is. Met andere woorden: voor eenzelfde geleverde volume sparen we met ‘Carbstone’ per vrachtwagen netto 6 ton CO2 uit.”
Gubbels produceert al langer de ‘Soundblox’ stapelblokken onder licentie van Soundless Acoustics. Deze akoestische beton- of argexblokken zijn voorzien van twee verticale sleuven en een holle ruimte die het geluid maximaal absorberen. Nu zijn ook de ‘Carbstone’ producten beschikbaar in ‘Soundblox’ uitvoering, waarmee Gubbels twee vliegen in één klap slaat: het terugdringen van schadelijke CO2-emissies én storende geluidsoverlast. Hiermee biedt ‘Carbstone’ een antwoord op twee hete hangijzers in de hedendaagse bouwsector.