Platform over beton en staal in de bouw
De juiste coatings en monitoringstechnieken maken beton en staal nagenoeg onverwoestbaar
Inspectie van de coating in een silo.

De juiste coatings en monitoringstechnieken maken beton en staal nagenoeg onverwoestbaar

Bjond Innovation, het bedrijf van Jo van Montfort, bouwde in 30 jaar een stevige expertise op inzake inspectie, onderzoek en advies op het gebied van bouwmaterialen. Van constructies in beton en staal kan ze zo de conditie en veiligheid monitoren, verbeteren en meteen ook de levensduur ervan drastisch verhogen. Via de ontwikkeling en adequate toepassing van spitstechnologie slaagt ze erin om de verwachte levensduur van deze materialen met een grote mate van zekerheid te voorspellen. We denken hier onder andere aan innovatieve technologieën als EIS of Elektrochemische Impedantie Spectroscopie.

Onderzoek corrosie wapening Zeelandbrug.

Aan welke eisen moet een beschermende coating voldoen?

“De keuze voor de juiste coating wordt bepaald in functie van het gewenste kwaliteitsniveau en de beoogde levensduur van een constructie”, vertelt Van Montfort. “En dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Een levensduur van 20 jaar, 25 jaar of meer? In functie van deze vereisten worden zowel het type coatingsysteem als de robuustheid voor buitenapplicatie, het aantal lagen en bijvoorbeeld de corrosiewerende prestaties bepaald. Het type coating wordt ook beïnvloed door de omstandigheden waarbij deze moet worden aangebracht. Betreft het bijvoorbeeld een constructie die onbeperkt toegankelijk is of een spoorwegbrug die, omwille van druk en regelmatig treinverkeer, beperkingen oplegt op dit vlak?”

Verder bestaat er niet zoiets als een universele conserveringscoating: beton en staal vergen een andere behandeling, benadrukt hij. “En niet onbelangrijk: preventie is in wezen nog belangrijker dan reparatie. Wanneer staal sporen van roest begint te vertonen, is het in onze ogen al te laat. Wij streven ernaar om dat moment voor te zijn en actie te ondernemen voordat er roest zichtbaar is.”

Hoewel een gepaste en correct aangebrachte coatingsysteem slechts iets meer dan de dikte van een mensenhaar (±300 micrometer) meet, is de efficiëntie ervan fenomenaal. Dit vergt echter een doorgedreven kennis van grondstoffen, technieken en materialen.

Sterk gecorrodeerd kunstwerk.

People, Process, Product

Bjond Innovation werkt volgens de schematische driehoek ‘People, Process, Product’. Op de hoekpunten van de driehoek staan de drie parameters die de kwaliteit van een coatingsysteem bepalen. “Als we het over de ‘P’ van People hebben, is gekwalificeerd personeel hierbij van essentieel belang. Beschikken ze over de nodige vakkennis? Begrijpen ze het proces? Met buitenlandse vaklui kan dit wel eens voor problemen zorgen. Het is immers zo dat, bij een pas aangebrachte coating, moeilijk te zien valt of deze de beoogde prestaties zal halen. Maar dit kan wel een verschil van jaren uitmaken in levensduur. Delicate coatings maken deel uit van complexe en geavanceerde conserveringssystemen en moeten binnen een bepaald tijdsbestek volgens bepaalde protocollen (met duidelijke do’s en dont’s) verwerkt worden. Anders verliezen ze veel van hun effect.” Om nieuwe coatingsystemen en geavanceerder meettechnieken met meerwaarde te realiseren, is het toegepast onderzoek samen met klanten zeer belangrijk.

Extreme vorm van corrosie.

Baanbrekende innovaties

In samenwerking met diverse instanties, verricht Bjond Innovation grondig onderzoek naar de bruikbaarheid van diverse technieken zoals ook EIS-technologie (Elektrochemische Impedantie Spectroscopie). Hiermee kan onder meer de mate van barrièrewerking vooraf gemeten en bepaald worden op een non-destructieve manier. Maar ook de kwaliteit en te verwachten prestaties van een nieuw aangebracht coatingsysteem als functie van de omstandigheden bij aanbrengen.

Geavanceerde non-destructieve technieken, waaronder sensoren voor metingen op afstand, paste Bjond eerder al toe bij de Zeelandbrug. Deze laten toe om realtime vast te stellen hoe de materialen zich ‘voelen’ of gedragen en welke beschermende interventies desgewenst nodig zijn om de integriteit van de pijlers te vrijwaren. Door het voorspellend karakter van dergelijke technieken wordt de Zeelandbrug al meer 40 jaar in stand gehouden, waar ze anders reeds eind jaren ’90 zeer intensief gerenoveerd had moeten worden.

De mogelijkheid om vanaf het optrekken van een bouwwerk de levensduur positief te beïnvloeden door middel van een geoptimaliseerde barrièrewerking laat alvast toe om enorm te besparen op onderhoudswerkzaamheden en herstellingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details