De vloeren, wanden en kelderdekken van Gemaal De Neust worden geproduceerd in natte beton. Dat zorgt voor een complex geheel van kleine bekistingen en stortjes. Daarnaast zijn er uitdagingen, zoals het betonnen verbindingsstuk tussen het grote vierkant en de ronde leidingen.
Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | BetoLinQ Aannemers
BetoLinQ Aannemers is gespecialiseerd in natte beton, ijzervlechten, bekisten en ondersteunen. Alle elementen die zij levert, worden in eigen beheer geëngineerd, bekist en geproduceerd. “We waren al in een vroeg stadium betrokken bij de bouw van Gemaal De Neust”, vertelt Ruud van den Braak, directeur van BetoLinQ Aannemers. “Dat is plezierig. Dan kun je de zaken tijdig en degelijk voorbereiden. Op de bouw hebben we onze voorwerker Mari van Lieshout, die hier alles perfect voor ons regelt. En ook de samenwerking met Pannekoek verloopt prettig. Het is een partij die zijn afspraken nakomt.” Iedere dag zijn er zo’n zes man van BetoLinQ op de bouwlocatie actief.
Het overgrote gedeelte van het werk is voor BetoLinQ relatief eenvoudig. De ontwerpers bereiden de rechthoekige producten voor, waarna de mallen worden opgebouwd met de herbruikbare passchotten van Doka Framax en de elementen worden gestort. Een uitzondering is het verbindingsstuk dat het water uit de wetering moet opvangen en doorvoeren naar het leidingennetwerk. “Dit trechtervormige element heeft veel engineering gevraagd”, vertelt Van den Braak. “Het element is volledig ontworpen in Revit Dynamo. Vervolgens is de 3D-mal opgebouwd en zijn de ronde gedeeltes gefreesd totdat ze de juiste vorm hadden.”