Platform over beton en staal in de bouw
Een complex geheel van kleinere betonstorten
Het vroeg vakmanswerk om de vierkante opening te laten aansluiten op de ronde leidingen.

Een complex geheel van kleinere betonstorten

De vloeren, wanden en kelderdekken van Gemaal De Neust worden geproduceerd in natte beton. Dat zorgt voor een complex geheel van kleine bekistingen en stortjes. Daarnaast zijn er uitdagingen, zoals het betonnen verbindingsstuk tussen het grote vierkant en de ronde leidingen.

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | BetoLinQ Aannemers

BetoLinQ Aannemers is gespecialiseerd in natte beton, ijzervlechten, bekisten en ondersteunen. Alle elementen die zij levert, worden in eigen beheer geëngineerd, bekist en geproduceerd. “We waren al in een vroeg stadium betrokken bij de bouw van Gemaal De Neust”, vertelt Ruud van den Braak, directeur van BetoLinQ Aannemers. “Dat is plezierig. Dan kun je de zaken tijdig en degelijk voorbereiden. Op de bouw hebben we onze voorwerker Mari van Lieshout, die hier alles perfect voor ons regelt. En ook de samenwerking met Pannekoek verloopt prettig. Het is een partij die zijn afspraken nakomt.” Iedere dag zijn er zo’n zes man van BetoLinQ op de bouwlocatie actief.

De bekisting werd ontworpen in 3D en machinaal geproduceerd.

Het overgrote gedeelte van het werk is voor BetoLinQ relatief eenvoudig. De ontwerpers bereiden de rechthoekige producten voor, waarna de mallen worden opgebouwd met de herbruikbare passchotten van Doka Framax en de elementen worden gestort. Een uitzondering is het verbindingsstuk dat het water uit de wetering moet opvangen en doorvoeren naar het leidingennetwerk. “Dit trechtervormige element heeft veel engineering gevraagd”, vertelt Van den Braak. “Het element is volledig ontworpen in Revit Dynamo. Vervolgens is de 3D-mal opgebouwd en zijn de ronde gedeeltes gefreesd totdat ze de juiste vorm hadden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details