Platform over beton en staal in de bouw
Geïntegreerde bescherming voor staal 
Een medewerker van KS Service Center loopt de bestellingen na.

Geïntegreerde bescherming voor staal 

​Zink-magnesium staal: innovatief in duurzaamheid en kosten

De energiecrisis heeft flink toegeslagen in de wereld en dat hebben staalbedrijven ook gemerkt. De kosten vlogen omhoog en hoewel de energieprijzen weer zijn ingezakt, durft niemand te voorspellen wanneer de volgende crisis zich zal aandienen. KS Service Center zegt voor een belangrijk deel zekerheid te kunnen bieden als het gaat om band- en plaatstaal voor bouw en industrie. Als preferred supplier van ArcelorMittal kan het bedrijf uit Moerdijk vele staalkwaliteiten en afmetingen leveren die beschermd zijn met een zink-aluminium-magnesium coating: Magnelis®. Die hoeven niet meer in een kostbaar en energieslurpend naverzinkbad maar zijn al wel uitstekend beschermd tegen corrosie. Door de productie in Europa gaat dat vergezeld met snelle levertijden. Bovendien kan er een garantie van maar liefst 25 jaar worden gegeven op het duurzame staal.

KS Service Center verwerkt en levert sendzimir verzinkt en zink-aluminium-magnesium bandstaal en plaat op maat in uiteenlopende diktes en kwaliteiten. Het staal is afkomstig uit de fabrieken van ArcelorMittal, de grootste staalproducent van Europa. “Wij hebben een uitstekende band met ArcelorMittal, waardoor wij voor onze klanten sowieso alle staalsoorten kunnen leveren”, vertelt Corné Rottier, General Manager van KS Service Center. “Daarnaast kunnen wij door de korte lijnen met de producent voor onze klanten een bestelling al in vier á vijf weken in huis hebben. Dat is veel sneller dan wanneer je bijvoorbeeld in juni een partij bandstaal in Vietnam bestelt. Dan kun je pas in september/oktober je levering verwachten, als die onderweg niet ergens blijft steken. Vooral bij afwijkende specificaties is dat funest voor je project. Bij ons betekent een levering in september dat we pas eind juli de specificaties nodig hebben. Onze klanten hebben dan veel meer tijd voor de engineering. Het biedt een stuk meer zekerheid en we weten dat dit zeer gewaardeerd wordt.”

Levensduur

Rond 2007 heeft ArcelorMittal zink-magnesium staal op de markt gebracht onder de naam Magnelis®. Het is staal dat is voorzien van een zinkcoating waaraan 3,5% aluminium en 3% magnesium is toegevoegd. Deze samenstelling zorgt voor een stabiele en duurzame beschermende laag met een hoge corrosieweerstand. Rottier: “Sinds Magnelis® op de markt is, geloven wij er heilig in. De uitstekende fysische eigenschappen maken het materiaal uiterst geschikt voor duurzame hallenbouw en meer recent ook voor de geëxplodeerde markt voor zonnepanelen. Die staan veelal op daken of op montagesystemen met rampalen in de grond. Of wat denk je van zonneparken in woestijnen? Allemaal extreme omstandigheden die niet bevorderlijk zijn voor de levensduur van de constructies. Magnelis® is op de Veluwe onderworpen aan een levensduurtest en ook het Brest Instituut heeft constructies aan Atlantische omstandigheden onderworpen. Daaruit bleek dat de zink-magnesium-aluminium-combinatie significant betere prestaties levert dan alternatieven van verzinkt staal. Wij kunnen daarom ook een garantie afgeven van 25 jaar. Dat is al langer dan de levensduur van de meeste zonnepanelen. De staalframebouwsector maakt vanwege deze grote voordelen steeds meer gebruik van Magnelis®.”

Duurzaam en breed toepasbaar

Een belangrijk voordeel is ook de duurzaamheid van het materiaal. “En dan heb ik het niet over de zojuist aangehaalde duurzaamheid in de zin van levensduur, maar in de zin van milieubelasting van de productie”, stelt Rottier. “Als je een rol warmgewalst materiaal koopt en je gaat dat daarna thermisch verzinken, dat kost niet alleen extra tijd en geld, maar ook veel meer energie. Magnelis® is in het productieproces al beschermd.”

ArcelorMittal is inmiddels al zover met de ontwikkeling van de productgroep dat ze ZM800 kan leveren, met 65 µm coating per zijde op staaldiktes van 0,5 tot 6 mm en in staalkwaliteiten van laag tot heel hoog. Dat maakt het staal geschikt voor diverse toepassingen, vertelt Rottier: “We kunnen voor een brede doelgroep op het gebied van constructies, bouw en solar bandstaal en plaatstaal leveren als het gaat om toepassingen met een lange levensduur en uitdagende omstandigheden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details