Platform over beton en staal in de bouw
Innovatieve bevestigingsoplossing voor brandbeveiliging in tunnels
Het schroefanker MULTI-MONTI-plus van de Duitse bevestigingsspecialist HECO-Schrauben is goedgekeurd voor de installatie van brandwerende platen in tunnels en biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere mechanische bevestigingssystemen.

Innovatieve bevestigingsoplossing voor brandbeveiliging in tunnels

Afgelopen jaar was het thema brandbeveiliging in tunnels een hot issue nadat Rijkswaterstaat laboratoriumproeven uitvoerde om de brandbestendigheid van Nederlandse wegtunnels vast te stellen. Daaruit bleek dat bij een aantal tunnels sprake was van een verminderde brandwerendheid. Om ervoor te zorgen dat deze tunnels weer aan de nationale tunnelwetgeving (Warvw en Ravw) voldoen, was het noodzakelijk extra maatregelen te nemen, zoals het aanbrengen van hittewerende bekleding.

Tekst en beeld | HECO-Schrauben

Het aanbrengen van hittewerende bekleding gebeurt door brandwerende platen op de wandoppervlakten van tunnels te monteren met behulp van mechanische bevestigingssystemen. Deze bevestigingssystemen moeten met betrekking tot brandveiligheid en corrosie aan speciale eisen voldoen. Het schroefanker MULTI-MONTI-plus van de Duitse bevestigingsspecialist HECO-Schrauben is goedgekeurd voor de installatie van brandwerende platen in tunnels en biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere mechanische bevestigingssystemen. De efficiëntiewaarden van het MMS-plus-schroef-anker zijn van toepassing op brandblootstelling volgens brandwerendheidsklassen R30 tot R120 in overeenstemming met NEN EN 13501-2. Daardoor is de MMS-plus geschikt voor de installatie van brandwerende platen, maar ook voor andere elementen zoals informatieborden en verlichtingssystemen. De schroefanker kenmerkt zich door een geringe montagediepte, de mogelijkheid van mechanische bewerking zonder momentsleutel en een bevestiging met minder zijwaartse krachten zodat ze dichter bij randen gemonteerd kan worden.

De schroefanker kenmerkt zich door een geringe montagediepte, de mogelijkheid van mechanische bewerking zonder momentsleutel en een bevestiging met minder zijwaartse krachten zodat ze dichter bij randen gemonteerd kan worden.

Bevestiging zonder pluggen

Het MMS-plus schroefanker heeft een Europese certificering (ETA-05/0011) voor het bevestigen van brandwerende platen in tunnels. De zelfsnijdende schroefdraad van het schroefanker maakt het mogelijk om het anker zonder pluggen in het boorgat te schroeven, wat zorgt voor een snelle en economische montage. Er is geen uithardingstijd nodig zoals bij chemische ankers, terwijl de bevestiging direct lasten kan dragen. De geringe montagediepte van ongeveer 40 mm met een boordiepte van 45 mm voorkomt contact met de bewapening van het beton.

Herbruikbaar

Een bijzonder voordeel van het MMS-plus schroefanker is dat dit bevestigingsmiddel volledig demonteerbaar en herbruikbaar is. Indien nodig kan het anker worden losgeschroefd en vervolgens worden hergebruikt in het bestaande gat. Zo biedt dit anker de mogelijkheid tot demontage van platen voor inspecties van het achterliggende beton of de vervanging van beschadigde panelen, zoals vaak het geval is na een ongeval. Het schroefanker kan tot tien keer worden hergebruikt in overeenstemming met de certificering.

Afhankelijk van de vereiste corrosiebestendigheidsklasse zijn de ankers verkrijgbaar in verschillende materialen, bijvoorbeeld in roestvrij staal A5 1.4571 of voor bijzonder agressieve omstandigheden in sterk corrosiebestendig staal 1.4529 (HCR).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details