Platform over beton en staal in de bouw
Intelligente bulksilo’s voorkomen stilstand en bevorderen een efficiënte logistiek
Met ESM versie 2.0 kan zelfs de inhoud van bulksilo’s met groutmortel bepaald worden, een uiterst fijne en droge stof.

Intelligente bulksilo’s voorkomen stilstand en bevorderen een efficiënte logistiek

De bouw digitaliseert en industrialiseert. Al in 2006 introduceerde Weber Beamix een eerste toepassing van het Electronic Silo Management (ESM) voor metsel- en doorstrijkmortels waarmee continu de actuele inhoud van de silo wordt gemeten en berekend. Met ESM versie 2.0 gaat Weber Beamix weer een stap verder en kan zelfs de inhoud van bulksilo’s met groutmortel bepaald worden, een uiterst fijne en droge stof. Een welkome toevoeging voor funderingsspecialisten, zoals High 5 Solutions, om stilstand of overkill te voorkomen.

Het ESM-systeem communiceert actuele gegevens van de silo op de bouwplaats, zoals het energieverbruik, eventuele problemen die het proces verhinderen, maar ook de actuele inhoud. “Het systeem bestaat in de basis al bijna zeventien jaar en is initieel ontwikkeld om kleurbepalingen en inhoud van metsel- en doorstrijkmortels goed af te stemmen met klanten”, zegt Edwin de Blois, key accountmanager bij Weber Beamix. “We zijn een bedrijf dat luistert naar de wensen van onze klanten en op basis daarvan voortdurend innoveert. In gesprekken met funderingsspecialisten bleek dat ook zij behoefte hadden aan actuele informatie over de inhoud van de silo. Maar de fijne en droge groutmortel die ze gebruiken om het groutmengsel aan te maken, liet zich tot voor kort lastig meten. Met ESM versie 2.0 is dat verleden tijd.”

Met ESM 2.0 worden faalkosten door stilvallend materieel voorkomen.

Verbruik inschatten

Ook het verbruik van groutmortel is volgens Udo Snijer, productmanager Beton bij Weber Beamix, moeilijk in te schatten. “Funderingsbedrijven weten op voorhand nooit hoeveel materiaal er aan te pas komt om de facing naar beneden te draaien. Het is niet te voorspellen. Als je dan ook nog eens geen exact beeld hebt van de inhoud van de bulksilo dan wordt de situatie op een gegeven moment nijpend. Je wilt niet dat zo’n enorme funderingsmachine stilvalt. Dat loopt immers flink in de papieren. Wat er nu dus veelal gebeurt, is dat er uit ‘voorzorg’ een extra vracht groutmortel wordt besteld, zodat ze zeker weten dat bijvoorbeeld ook die laatste drie palen gemaakt kunnen worden. Achteraf blijkt dan dat ze met het restant in de silo toch nog uit de voeten konden. Kortom, niet bepaald efficiënt, laat staan duurzaam vanwege de onnodige vrachten. Bovendien moeten de tonnen die zijn afgeroepen, ook betaald worden.”

ESM 2.0 monitort de actuele inhoud van de bulksilo.

2-lijnscontrole

ESM 2.0 monitort de actuele inhoud van de bulksilo. “Op basis van een ingestelde grenswaarde kan automatisch een signaal worden uitgestuurd naar de werkvoorbereider of uitvoerder. Maar het systeem is dusdanig intelligent dat we ook proactief kunnen anticiperen op het verbruik.” Arie van Vliet van High 5 Solutions kan dat beamen en zegt: “Onze jongens op de bouwplaats hebben een aardig beeld van wanneer ze een silovulling moeten afroepen, te meer omdat onze menginstallatie is voorzien van een eigen weegsysteem. Met ESM 2.0 hebben we in feite een dubbele borging van het verbruik en dat komt de kwaliteit ten goede. We kunnen zodoende nog beter beheersen wat we aan het doen zijn en dat is heel waardevol. Het is daarnaast erg prettig dat een partij als Weber Beamix proactief meedenkt over de transportplanning om gezamenlijk naar een optimum toe te werken.”

“Ook bij Weber Beamix krijgen we een beter beeld van wat we dagelijks of wekelijks mogen verwachten, zodat we hierop het transport en de logistiek op de bouwplaats efficiënter kunnen afstemmen”, zegt Snijer. “Een vrachtwagen die komt laden en lossen geeft immers altijd overlast. Dat wil je zoveel mogelijk beperken. Met ESM 2.0 maken we dus een enorme efficiencyslag en worden faalkosten door stilvallend materieel voorkomen. Het systeem gaan we begin volgend jaar breder uitrollen, ook bij andere productgroepen met een hoge doorstroming.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details