Platform over beton en staal in de bouw
Kempense betonspecialist vervaardigt speciale wandtypes in moderne productiehal

Kempense betonspecialist vervaardigt speciale wandtypes in moderne productiehal

Om mee aan de top te blijven, investeerde dochteronderneming Kerkstoel 2000+ vorig jaar in een nieuwe productiehal. “Op die manier kunnen we speciale wandtypes produceren zonder het productieniveau onder druk te zetten”, zegt mede-eigenaar en bestuurder Vincent Kerkstoel. 

Kerkstoel 2000+ behoort vandaag tot de Europese marktleiders in prefabbeton. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de productie van betonnen vloerplaten (of predallen) en dubbele wanden. Die verschijnen in tal van toepassingen, van eenvoudige woningen tot complexe ziekenhuizen. Het huidige succesverhaal startte al in het jaar 1900, toen Leonard Kerkstoel in Heist-op-den-Berg een bouwmaterialenzaak uit de grond stampte. Vorig jaar voegde het Kempense bedrijf een nieuwe mijlpaal toe aan die geschiedenis, met name via de uitbouw van een geautomatiseerde productiehal. In ruil voor een investering van meer dan 10 miljoen euro kreeg Kerkstoel een hal van 5000 m2, die zich in dezelfde straat als de huidige vestiging bevindt.

In zijn nieuwe fabriek koos Kerkstoel voor een hoge graad van automatisering en robotisering.

Speciale wanden produceren

“De nieuwe productiehal is erg flexibel en laat ons toe om speciale wanden op maat te produceren zonder de overige productie te vertragen”, duidt Vincent Kerkstoel. “We maken er onze klassieke dubbele wanden en de geïsoleerde dubbele wanden nu ook in grotere afmetingen, met hoogtes tot 3,90 meter. Dat zorgt voor een rendementswinst op de werven. Daarnaast kunnen we de wanden met een zichtstructuur vervaardigen (bijvoorbeeld met een plankenmotief). Dankzij de nieuwe productiehal hebben we ook nieuwe producten aan ons assortiment kunnen toevoegen, namelijk massieve wanden en sandwichpanelen.”

In die nieuwe fabriek koos Kerkstoel voor een hoge graad van automatisering en robotisering. Zo worden de stalen profielen bijvoorbeeld niet alleen bekist, maar ook ontkist door een robot.

Totaaloplossing

“Dankzij onze nieuwe producten kunnen we de klant een totaaloplossing aanbieden”, zegt Kerkstoel. “Elk type wand heeft zijn specifieke voordeel, en het is net door de juiste combinatie dat je een bouwproject kan optimaliseren qua snelheid, kwaliteit en kostprijs, en dat op een moment dat er een tekort is aan geschoolde medewerkers zoals ijzervlechters en bekisters.”

“De geïsoleerde holle wanden – of ‘comfortwanden’, zoals wij ze noemen – vinden hun oorsprong in de toenemende vraag naar duurzaamheid. Het is een product waarin we erg geloven, omdat je op een snelle en propere manier energiezuinig kan bouwen. Massieve wanden dragen dan weer bij tot de bouwsnelheid, aangezien ze niet meer hoeven te worden opgevuld. Met de sandwichpanelen richten we onze pijlen op de industriebouw.” 

Vincent Kerkstoel: “Voortaan kunnen we elementen in grotere afmetingen aanbieden. Dat zorgt voor een rendementswinst op de werven.” (Beeld: Juan Wyns)

Rol van betekenis

Wat brengt de toekomst voor het bedrijf? “Wij willen vooral verder groeien op het vlak van efficiëntie en in de toegevoegde waarde die we onze klanten bieden”, zegt Kerkstoel. “Op de korte en middellange termijn willen we ons verder specialiseren in de betonnen wanden, als aanvulling op de vloerplaten die we al decennialang maken.”

“Onze klant is de aannemer zelf, in binnen- en buitenland”, aldus Kerkstoel. “Zij gebruiken onze producten vooral vanwege de kwaliteit en de efficiëntie. Dankzij de nieuwe productiehal en de uitbreiding van ons productgamma kunnen we onze klanten breder en voor meer types ondersteunen. De coronacrisis is uiteraard een onvoor-ziene gebeurtenis, maar we zijn ervan overtuigd dat wij dankzij onze flexibiliteit en specialisatie, in combinatie met de kernwaarden van ons familie-bedrijf – betrokkenheid, bereikbaarheid en betrouwbaarheid – een rol van betekenis kunnen spelen in de Belgische bouwsector en daarbuiten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details