Platform over beton en staal in de bouw
SPECIAL | Optimaal betontransport Homogene massa zorgt voor fraai, strak beton

SPECIAL | Optimaal betontransport Homogene massa zorgt voor fraai, strak beton

Het traditionele trilbeton moet steeds vaker plaatsmaken voor zelfverdichtend beton. Deze laatste soort scoort dan ook hoge ogen op zowel kwalitatief als esthetisch gebied. Voor het optimale transport van zelfverdichtend beton – van betoncentrale naar betonmal – is er nu de KUBIXX kubel.

De KUBIXX betonkubel is ontwikkeld en geproduceerd door de innovatieve machineproducent Staring, die anticipeerde op de verschuiving naar zelfverdichtend beton. “Bij transport met de traditionele trechtervormige bak halen gebruikers niet de voordelen uit zelfverdichtende beton”, legt Michel Staring, directeur/eigenaar van Staring, uit. “Het verdichtingsproces begint dan te snel. Bovendien stijgt tijdens het transport de lucht naar boven en zakken de stenen naar beneden. De KUBIXX kubel houdt de betonmassa in beweging, om deze vervolgens als een mooie homogene massa in de mal te storten.”

Verdichtingsproces begint in de mal

Door het continue mengproces behoudt de betonmassa in de KUBIXX kubel haar homogeniteit, kwaliteit en energie. Pas bij de stort komt de energie vrij en start het verdichtingsproces. De gebruiker kan hierdoor tot het laatste moment kleurstoffen en andere hulpstoffen toevoegen en de samenstelling aanpassen. “Het kernwoord is ‘controle’”, zegt Staring. “Met de KUBIXX kubel is de gebruiker de baas over het mengsel, van de centrale tot de stort. De betoncentrale wordt hierdoor minimaal belast en de kosten per m³ blijven lager.”

Doordachte vorm

Ook de vorm van de KUBIXX betonkubel is doordacht. Door de langwerpige U-vorm staat de betonmassa slechts enkele centimeters boven de losopening stil en is het restant minimaal. De kubel is verkrijgbaar met inhoudsmaten van 1,4 m³ – 8,5 m³ en draait op uiteenlopende vermogensbronnen. Met een tractiebatterij kan de kubel standalone functioneren; in de 400v uitvoering geschiedt de voeding via het stroomnetwerk. Ook de heftruck kan als vermogensbron worden ingezet. Bij elke bron wordt de Kubixx hydraulisch aangestuurd.

Aanzienlijke besparing

Transport met de KUBIXX kubel betekent besparen. “Wie 10 m³ beton bestelt en in de praktijk 9,7 m³ blijkt nodig te hebben, stort het restant veelal in een restbetonmal”, vertelt Staring hierover. “Bij de KUBIXX kubel blijft het restant in beweging en kan het zonder problemen worden aangevuld met de volgende charge, wat minimaal restafval betekent.”

Just-in-time

En wat te denken van de rustige manier waarop de betonverwerkers hun werk kunnen doen? Waar trilbeton onmiddellijk bij aankomst in de mal moet worden gestort, wordt deze handeling nu verricht als iedereen er klaar voor is. Staring: “Meerdere prefabfabrieken – waaronder Voorbij Prefab Beton, MultiBeton, Haitsma Beton, Bisoton en Strukton Prefab Beton – hebben geïnvesteerd in de KUBIXX. Zij willen niet meer anders.” 

Staring is een innovatieve machinefabriek en richt zich op het optimaliseren van het transport van beton en vloeimortels van menger naar eindbestemming. Naast de KUBIXX voor de prefab betonindustrie maakt Staring de SteadyFlow cilinderpompen, SteadyMixx vloeimachines voor de gietvloerenindustrie en klantspecifieke (engineerings)projecten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details