Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Stelringen vinden hun weg in de kant-en-klaar-woningbouw

Wyli.jpg
Het eindresultaat van de woningen.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Wyli / StartBlock

17 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In vrij korte tijd zijn de stelringen van Wyli een bekend product geworden onder staalbouwers en constructeurs. Dat is ongetwijfeld te wijten aan de elegantie waarin de verschillende typen stelringen een eenvoudige, praktische en goedkope oplossing bieden voor veel voorkomende problemen. Zo zijn windverbanden met de Wyli Tension Disc simpel na te stellen of te ontdoen van bollingen. De Wyli Shockproof Disc is een prachtig hulpmiddel bij aardbevingsbestendig bouwen. Daar is nu een nieuwe toepassing bijgekomen: de dubbele Wyli, die momenteel wordt gebruikt voor het stellen van kant-en-klaar-woningen van Startblock.

Fundering van 8 woningen.

Om eerst de Wyli stelringen in herinnering te brengen, legt Erik Gerssen, directeur van Wyli Tension Disc, nog een keer het principe uit, dat ooit was bedacht om bollingen uit windverbanden weg te werken. 

“De kern van deze gepatenteerde oplossing zit hem in de excentriciteit van de stelring die in wezen het boutgat verplaatst. Daarmee kun je vier millimeter heen en vier millimeter terug stellen, acht millimeter in totaal dus. De stelring heeft een zeskantige inkassing waar de boutkop in valt. Met dezelfde sleutel die je normaal gesproken ook gebruikt, kan eenvoudig het windverband strak gezet worden. Twee Wyli’s kunnen zo bij een strip van zes meter een bolling van 135 mm wegwerken. Deze Wyli Tension Disc is leverbaar van M12 tot M 36 en voor meerdere plaatdiktes.”

Montagevolgorde: plaatsen grote ring met excentrisch gat, daarna plaatsen kleine binnenring met excentrische borst.

Startblock

Recentelijk heeft het Wyli-principe ook zijn weg gevonden in de bouw van kant-en-klaar-woningbouw. Startblock uit Emmeloord bouwt in de fabriek complete woningen voor starters en probeert hiermee iets bij te dragen aan de schrijnende woningnood die deze doelgroep ondervindt. De grotendeels van hout gemaakte woningen zijn 4 m diep, 5 m breed en 8.6 m hoog en worden in zijn geheel en compleet afgebouwd op een dieplader van de fabriek naar de eindbestemming vervoerd. Er loopt momenteel een project met 16 woningen in Emmeloord en een met 32 woningen in Ridderkerk.

Bij toepassing in 2 gaten is de voetplaat volledig naar alle kanten gefixeerd.

Flinke stelruimte

Gerssen: “Omdat het stellen van de complete woning zeer nauwkeurig dient te gebeuren, is een oplossing gevonden met dubbele Wyli’s. Dat werkt als volgt: de woningen rusten op een prefab betonvloer waarin draadeinden M 20 zijn ingestort; de woningen zelf hebben voetplaten in de kolommen met uitsparingen van 40 millimeter. Nadat de woning op zijn plaats is gehesen, gaat de eerste Wyli in de voetplaat en daarin gaat weer een tweede, kleinere Wyli. Zo hebben we in een omtrek van 40 millimeter 15 mm stelruimte gecreëerd. Als het huis dan precies gesteld is, kunnen na het aansluiten van de nutsvoorzieningen de bewoners de circulaire, duurzame woning meteen betrekken. Op de bouwplaats komt er verder geen spijker of schroef meer aan te pas.”

Bij deze specifieke oplossing met twee Wyli’s wordt gebruik gemaakt van een 30 mm en een 40 mm variant. Gerssen tot besluit: “Het grote voordeel is natuurlijk dat je zo het stelvermogen flink vergroot, terwijl de uiteindelijke speling 0,1 millimeter is en de woning in alle richtingen volledig gefixeerd staat. Daarbij kun je van één kant stellen, terwijl je bij de aardbevingsbestendige Wyli Shockproof Disc van beide kanten er bij moet kunnen. We zijn in elk geval verheugd dat ons systeem weer een dankbare toepassing heeft gevonden.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details