Platform over beton en staal in de bouw
Wit stortbeton als ode aan de rijke Chinese papiertraditie
Het gebruik van wit beton vertegenwoordigt perfect de witte en niet-vervagende kenmerken van Xuan-papier.

Wit stortbeton als ode aan de rijke Chinese papiertraditie

China Xuan Paper Town

China Xuan Paper Town is een grensverleggend project in de Chinese provincie Anhui. Deze nieuwe ‘papierstad’ vormt een eerbetoon aan de eeuwenoude Chinese papiertraditie, werd ontworpen door de China Academy of Art en gebouwd door de Xuancheng Municipal Construction Group. In het hart van het project bevindt zich de China Red Star Xuan Paper Plant. Bij de bouw werd volop gebruik gemaakt van ter plaatse gestort wit zichtbeton op basis van Aalborg witte cement.

De architectuur en het landschap aan de oevers van de Wuxi-rivier zijn naadloos geïntegreerd in het ontwerp.

Wat deze locatie uniek maakt, is de combinatie van diverse functies zoals productie, tentoonstellingsruimte, verkoop, accommodatie, onderzoek, toerisme en nog veel meer, die allemaal gecentreerd zijn rond de Xuan papiercultuur.

Perfecte integratie van architectuur en landschap

De architectuur en het landschap aan de oevers van de Wuxi-rivier zijn naadloos geïntegreerd in het ontwerp, dat op zijn beurt gedomineerd wordt door wit beton in de vorm van reusachtige papiervellen. Hierdoor ontstaat een schilder-achtig ‘papieren’ berglandschap dat de unieke charme van Red Star Xuan Paper uitstraalt. De ontwerpelementen benadrukken de textuur van Xuan-papier: grote witte vlakken in een ruimtelijk en minimalistisch artistiek concept. Talloze paden en het doorlopende hellingontwerp versterken de unieke charme van de Paper Mountain-reis, waardoor bezoekers kunnen genieten van een authentieke toerervaring terwijl ze zich tussen de witte betonnen platen begeven.

De stad ligt aan het water, wordt omringd door bergen en is vaak in mist gehuld, wat bijdraagt aan de etherische sfeer. Op een zonnige dag is de weerspiegeling van de hoofdstructuur in het water gewoonweg verbluffend. Het gebruik van dicht op elkaar geplaatste gevelplaten, gecombineerd met de weerkaatsing van het zonlicht op het betonnen oppervlak, zorgt voor een steeds veranderend spel van licht en schaduw waardoor het gebouw tot leven komt.

De betonoppervlakken refereren aan de unieke textuur van handgeschept Xuan-papier.

Verder bouwen op de oude papiertraditie

Het project en de hoofdconstructie bouwen op een hedendaagse manier verder op de eeuwenoude Chinese papiertraditie. De betonoppervlakken refereren aan de unieke textuur van handgeschept Xuan-papier en aan de vaardigheid en toewijding van de ambachtslieden. De schoonheid en duurzaamheid van het beton verwijzen naar de charme van Xuan-papier, met een levensduur van meer dan duizend jaar. Het gebruik van wit beton vertegenwoordigt perfect de witte en niet-vervagende kenmerken van Xuan-papier.

Er werd gewerkt rond vier verschillende belevingszones, elk met een uniek thema. De eerste zone, de ‘Grot’, nodigt de bezoekers uit om binnen te stappen in een berggrot, die leidt naar een reeks in elkaar grijpende papieren ‘holtes’. De tweede zone, het ‘Vel Papier’, laat het papierproductieproces zien op een grote, gebogen helling die de verschillende productiefasen integreert in een open ruimte. De derde zone, ‘One Field’, combineert het typerende terrassenlandschap met de traditionele handgemaakte papierfabricagetechnieken tot een immersieve ervaring. Bezoekers kunnen hier niet enkel het productieproces observeren maar er ook actief aan deelnemen. Tot slot is er de ‘One Hall’ zone, gewijd aan de verkoop van het beroemde, handgeschepte Xuan-papier. Samen bieden deze vier zones een uitgebreide en meeslepende reis door het rijke culturele erfgoed van de regio.

De eerste zone, de ‘Grot’.

Complex project met een imposante hoofdstructuur

Het ontwerp is vrij complex, met tal van variaties in plattegrond, hoogtes en volumes om het landgebruik te optimaliseren en tegelijkertijd de oorspronkelijke topografie te behouden. Drie onderling verbonden gebouwen met een totale oppervlakte van bijna 11.000 m2 werden opgetrokken uit enorme frames van dunne wanden en slanke betonnen balken, met grote overspanningen die het dak vormen. De dakconstructie heeft een maximale overspanning van 36 m en bestaat uit een doorlopend gebogen oppervlak, waar geen twee betonnen balken identiek zijn. De hoofdstructuur is gemaakt van ter plaatse gestort wit zichtbeton, met ongeveer 70.000 m2 zichtbaar betonoppervlak, en voldoet aan de strengste normen voor materiaalopslag, productie en transport. De maatvoering moest zeer nauwkeurig zijn, met toegestane toleranties van slechts 3 mm voor verticaliteit, 2 mm voor vlakheid en 2 mm voor bekistingsvoegen. Door de vele hoogstandjes op architecturaal en bouwtechnisch vlak werd het project bekroond met de ‘Da Vinci’ Gold Award op de kunstbiënnale van Florence in Italië. 

De stad ligt aan het water, wordt omringd door bergen en is vaak in mist gehuld.

Wit stortbeton

De moderne architectuur maakte gebruik van ter plaatse gestort wit beton op basis van wit cement van Aalborg. Bij deze technologie wordt vers gemengd beton ter plaatse in de bekisting gestort om de uiteindelijke vorm te creëren. De bekisting wordt na een paar dagen verwijderd, waarna de betonstructuur in wezen klaar is. Dit eenmalige giet- en bekistingsproces resulteert in een glad en helderwit decoratief oppervlak. De textuur van het oppervlak bootst de bekisting na met haar nerven, voegen en klemgaten, waardoor een oppervlak ontstaat dat de essentiële schoonheid van het beton laat zien. Wit zichtbeton wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde en eerlijke uitdrukkingen van beton, met een zeer tactiele uitstraling. Het geeft tevens een natuurlijk gevoel van robuustheid en elegantie, dat niet bereikt kan worden met andere bouwmaterialen.

Bouwproces met tal van innovaties

Het bouwproces vereist een uniek bekistingssysteem vanwege de complexe structuur. Het bouwteam bedacht innovatieve manieren om lekken of oneffenheden in bekistingsvoegen te voorkomen. Ze gebruikte hiervoor hoogwaardige materialen zoals oppervlaktegeïmpregneerde bekistingsplaten, resistent hout om de bekisting te verstijven, stalen buizen als rugribben en gepatenteerde bouten en pluggen. Ook werd er een speciale afstandhouder voor de witte mortel ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat het wapeningsstaal correct in de bekisting wordt bevestigd zonder het witte betonoppervlak te verkleuren. Om corrosie van de wapeningsstaven te voorkomen, werden de gedraaide draadknopen naar binnen gericht. Na de ontkisting deed het team er alles aan om het oppervlak te beschermen tegen beschadiging of vervuiling, waardoor de kwaliteit van het beton behouden bleef en er minder nabewerking nodig was.

5D BIM-technologie werd toegepast om mogelijke fouten preventief op te sporen en bouwprocessen te optimaliseren. Er werden schema’s gemaakt voor alle bekistingen en klemgaten zodat de voortgang van de bouw ordelijk verliep en extra werk achteraf vermeden werd. De constructies met dunne liggers en grote overspanningen werden realtime bewaakt en gecontroleerd om de veiligheid te garanderen. Dit door de vervorming van het beton te monitoren. Er werden twaalf meetpunten opgezet op geselecteerde locaties en deze werden zes maanden lang 24/7 bewaakt.

De geest van vakmanschap

De bouw van het ‘Paper Mountain’-project was een enorme uitdaging vanwege de ingewikkelde structuur en vele beperkingen op het gebied van schaal, uiterlijk en stijl. Tijdens het bouwproces zag het bouwteam de beoogde essentie van het gebouw niet over het hoofd. De volharding van de bouwteamleden belichaamt een geest van onovertroffen vakmanschap met onwrikbare focus op kwaliteit en respect. Na drie jaar hard en nauwgezet werken, slaagden de ontwerpers, bouwteams, eigenaars en leveranciers erin om de initiële ontwerpintentie vorm te geven, met rollen gestapeld tot bergen, hangende vlakken als mist en een drijvend platform als water.   

De opmars van witte cement is niet te stoppen

Met haar aanwezigheid in meer dan 70 landen is Aalborg Portland, onderdeel van de groep Cementir, wereldwijd marktleider met haar witte cement. Aalborg White® cement wordt geproduceerd in Denemarken, Egypte, Maleisië, China en de VS. Ook de extractie van de grondstof, waaronder fijn wit zand en een extreem zuivere kalksteen, vindt in eigen groeves plaats.

De opmars van hoogwaardige witte cement als grondstof voor wit beton is niet meer te stoppen, en al helemaal niet in de hedendaagse architectuur. Naast het product biedt Aalborg Portland ook een aantal diensten aan die zorgen voor een sterke meerwaarde. Het (co)development van specifieke projecten en toepassingen is er daar slechts één van. Het bedrijf geeft een jaarcapaciteit van 3 MIO ton aan in witte cement.

Nieuwe stad in China

De bouw van China Xuan Paper Town nadert stilaan zijn voltooiing. Het betreft hier een project van een hoogstaande architecturale kwaliteit, met veel bouwtechnische hoogstandjes. Beton op z’n best, zeg maar. Het hele concept is geënt op de lokale papierindustrie en de vele vlakken en hellingen in wit beton symboliseren perfect de vellen papier. Aalborg Portland stond hier in voor de levering van witte cement waarmee ruim 11.000 vierkante meter aan witte betonnen vlakken, daken en wanden gerealiseerd werd. Ook bij dit project was duurzaamheid, naast de esthetiek, een belangrijk gegeven. De witte oppervlakken weerkaatsen de zonnestralen beter en houden de gebouwen koeler, waardoor bespaard kan worden op airconditioning.

Andere prestigieuze projecten op Chinese bodem

China Xuan Paper Town, waarvan de eerste fase in juni 2023 afgewerkt werd, is niet het eerste noch het enige project in China waarbij Aalborg White® cement werd toegepast. Ook het Nanchang Community Center bijvoorbeeld werd opgetrokken uit wit beton versterkt met glasvezel. Blikvanger hier is een witte toren uitgevoerd in een dubbele schroef.

Bij de realisatie van het Changsha Meixihu International Culture & Arts Center werd eveneens met wit beton gewerkt. Dit laatste project werd ontworpen door de wereldvermaarde architecte Zaha Hadid, kort voor haar overlijden. Ook elders in de wereld, en bij ons in de Benelux en Frankrijk, wordt opvallend veel gebouwd met wit beton.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details