Tijdens de afgelopen editie van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven stond hij voor het eerst vol in de spotlights: de 3D-geprinte stalen brug van de Amsterdamse start-up MX3D. De bezoekers van het evenement vonden de constructie prachtig en de beloning met de publieksprijs van de Dutch Design Awards 2018 was dan ook terecht. De door Joris Laarman ontworpen brug werd onder meer geprezen vanwege de schaalsprong die binnen het onderzoek naar 3D-printen is gemaakt. Daarmee is volgens de jury de poort geopend richting andere grote publieke toepassingen binnen de architectuur en metaalindustrie.
(Beeld: Thijs Wolzak)
De futuristisch ogende brug is niet alleen het resultaat van het doordacht combineren van vorm en constructie, er ging ook een jarenlang proces van ontwikkelen en intensief testen aan vooraf. Dat blijkt uit de woorden van Gijs van der Velden, CEO en mede-eigenaar van MX3D. “Concreet hebben we intelligente software ontwikkeld die lasmachines transformeert in 3D-robotprinters. Daarmee is het mogelijk om volledig functionele stalen constructies te maken. Met de realisatie van deze brug, waarbij Arup als lead structural engineer bijdroeg aan de structurele analyse en het design, hebben we in dat kader een prachtige eerste stap gezet.”
Outside the box
De door MX3D in samenwerking met onder meer Autodesk, ABB, Lenovo en Heijmans ontwikkelde technologie onderscheidt zich duidelijk van de traditionele 3D-printmethoden. “De meeste 3D-printers werken met een 3-assige machine in een doos”, legt Van der Velden uit. “Daardoor zijn ze beperkt wat het te printen formaat betreft. Deze techniek is gebaseerd op het out-of-the-box-principe. Omdat er wordt geprint met 6-assige mobiele industriële robots die in de lucht stukjes staal puntje voor puntje met elkaar verbinden, ben je niet langer beperkt tot een vierkante doos waarbinnen alle moet gebeuren. Je hebt hier juist alle vrijheid om oneindig grote objecten te creëren. Van roestvrij staal, maar ook van andere metalen, zoals aluminium, brons en koper. Bovendien is de techniek relatief goedkoop. Zo maken we gebruik van standaard lasapparatuur en -draad; componenten die al jaren zijn doorontwikkeld en zich in de praktijk al volop hebben bewezen.”
(Beeld: Joris Laarman Lab)
Intelligent
De 12,5 meter lange, 6,3 meter brede en uit 4,5 ton RVS en 1.100 kilometer lasdraad bestaande brug is een juweel voor het oog. Aanstaande zomer wordt hij geplaatst over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal in het Amsterdamse Wallen-gebied. Daarmee krijgt de hoofdstad er niet alleen een opvallende blikvanger bij, maar ook een uiterst intelligente. “De constructie is voorzien van een netwerk van sensoren. De verkregen data wordt gebruikt om de conditie van de brug te monitoren en de prestaties onder verschillende omgevingsomstandigheden en veranderende dynamische belastingen te kunnen meten”, aldus Van der Velden, die namens MX3D druk bezig is het behaalde succes door te trekken. “De focus ligt momenteel op het nóg verder doorontwikkelen van de software en het initiëren van nieuwe projecten. We verwachten dat dit project onder meer in de vorm van bruggen en brugonderdelen een passend vervolg krijgt. Daarnaast zetten we hoog in op partnerschappen met andere bedrijven om deze technologie ook op andere vlakken te gaan toepassen.”
Tekst | Chris Elbers
Uitgelichte afbeelding: (Beeld: Joris Laarman Lab)