Platform over beton en staal in de bouw
Architectonisch wit beton: een streling voor het oog

Architectonisch wit beton: een streling voor het oog

Veel gebouwen in wit beton geven de boulevard een heldere en uniforme esthetiek. Bovendien zorgen de witte gebouwen voor veiligheid en geborgenheid, reflecteren zij het zonlicht en staan zij in voor een verlichte achtergrond op donkere dagen.

Tekst en beeld | Aalborg Portland

Bijvoorbeeld bij gebouwen zoals de Cooltoren is door gebruik te maken van wit beton een helder en robuust en toch zeer elegant geheel ontstaan: comfortabel sterk en duurzaam en zelfs verkoelend op warme dagen. Een enorm contrast met vroegere tijden…

“Op de plek waar de relieken van de wederopbouw het straatbeeld bepalen – een variëteit aan architectuur en gebouwen, omgeven door expeditiestraatjes – wordt de skyline van Rotterdam verrijkt met de Cooltoren”, schrijft de architect. “Een 150 meter hoge woontoren met een opvallend en functioneel relevant silhouet; het zwaartepunt ligt in het midden. De horizontale stapeling van de 50 woonlagen verloopt door de plaatsing van de balkons en de toepassing van panoramische bandramen van luchtig op straat naar zwaar in het midden en eindigt weer luchtig in de wolken.”

De entree van de Cooltoren is volledig opgetrokken uit natuursteen. Een gedeelte van de gevel is gemaakt van wit beton met een bijzondere detaillering. Gekozen is voor architectonisch beton van Aalborg Portland.

De voordelen van architectonisch beton

Architectonisch sierbeton voor de gevel is een mogelijkheid die vaak wordt verkend. Niet alleen omdat het beton op locatie geproduceerd kan worden, maar vooral vanwege de tijdswinst, winst in gewicht (UHPC), beperkte ruimte op de locatie, et cetera. Bovendien staat architectonisch sierbeton voor een geheel van elementen welke door hun vormgeving, afwerking, kleur, textuur en hoge kwaliteit een wezenlijke bijdrage leveren aan de architectuur van een gevel. Het is een onuitputtelijke bron om expressie aan de façade te geven en kan gecombineerd worden met een keur aan stijlen en materialen. Architectonisch beton is daarmee uitstekend geschikt om decoratieve elementen in een bouwwerk aan te brengen.

Hoco Beton is gespecialiseerd in het produceren van prefab betonelementen van hoge esthetische kwaliteit. De mogelijkheden hierin zijn zeer ruim. Gevelelementen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, zoals gekleurd, met structuur, met steenstrips of natuurlijk als gewoon glad beton. Hierin speelt het beton zelf een belangrijke rol. Hoco Beton is constant bezig om het zelfverdichtend beton te optimaliseren in samenstelling, waarbij zowel de constructieve als esthetische kwaliteit een rol speelt.

Gevelelementen

Bij architectonisch beton kan gedacht worden aan dragende gevelelementen of niet-dragende voorzetwanden; enkelschalige elementen die als visueel element bijdragen aan de uitstraling van het bouwwerk. Aalborg Portland denkt graag mee in oplossingen voor uw architectonische uitdaging.

Mensen kiezen voor wit beton omdat elke kleuroptie mogelijk wordt en het consistente, hoogwaardige resultaten oplevert. De kleuren zijn levendiger en meer uitgesproken met een witte basis, die bijdraagt aan een scherper contrast. Het meest egale en kleurvaste grijze beton wordt bijvoorbeeld vaak op basis van wit cement gemaakt. In de Cooltoren zijn alle elementen vervaardigd met Aalborg White cement. De chemie en puurheid van het witte cement evenals de superieure mechanische eigenschappen die dankzij geavanceerde productietechnologieën in beton bereikt kunnen worden, maken het materiaal zeer geschikt voor dit soort afwerkingen.   


Bouwinfo

Opdrachtgever: De Vijf Heeren B.V.

Ontwerp: V8 Architecten

Aannemer: Ballast Nedam Bouw

Prefab: Hoco Beton

Cement: Aalborg White

Winnaar ‘Meest markante vastgoedproject Rotterdam 2018’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details