Platform over beton en staal in de bouw
Baanbrekende technologie voor de prefab productie, al 60 jaar lang

Baanbrekende technologie voor de prefab productie, al 60 jaar lang

Nog steeds op zoek naar unieke, slimme en efficiënte oplossingen voor elke toepassing

De behoefte aan duurzame, efficiënte en veilige constructies over de hele wereld vormt de basis voor de activiteiten van Elematic. In 60 jaar tijd is de firma uitgegroeid tot een wereldleider in prefab productietechnologie, die zijn oplossingen en diensten aanbiedt in meer dan 100 landen in 6 continenten. Ook vandaag zet de firma nog altijd volop in op innovatie, wat opnieuw bleek tijdens de Betondag 2019, waar Elematic uitpakte met enkele vooruitstrevende systemen voor de productie van prefab plafonds en wanden.

Het huidige Elematic werd opgericht in 1959 als Toijalan Teräsvalmiste (TTV) door de twee broers Pentti en Pauli Virtanen. Oorspronkelijk zetten zij het levenswerk van hun vader als metaalverwerker verder, maar al gauw speelden zij in op de stijgende vraag naar prefab producten. In die tijd was de verstedelijking in Finland immers groot en daarom was een snelle en efficiënte manier van bouwen vereist. Daardoor kende de prefab bouw een gestage groei. Na de productie van systemen voor de productie van gevels en wandtoepassingen kregen ze in 1964 een eerste grote opdracht. HAKA, een bekend Fins bouwbedrijf, bestelde toen een complete fabriek voor de productie van prefab elementen. Het was de eerste in haar soort met productielijnen, uitgerust met bewegende mallen en transportbandtechnologie, meteen een belangrijke stap vooruit in de industrialisatie van de prefab bouw.

Dankzij de enorme groei in de bouw ontwikkelden Finse bedrijven heel snel technologieën en knowhow, waarmee ze op de internationale markt heel concurrentieel werden. De invoering van nationale standaarden voor betonelementen zorgde er bovendien voor dat het ontwerp en de realisatie ervan gemakkelijker en sneller werd. Een belangrijke mijlpaal was de ontwikkeling van systemen voor de productie van elementen met een holle kern, waardoor langere en lichtere stukken geproduceerd konden worden, die typisch waren voor de realisatie van vloeren. TTV introduceerde in 1971 met de Variax een eerste dergelijke oplossing.

Elematic is een marktleider met productiefaciliteiten in Finland en Indië en kantoren in de VS, Duitsland, China, Rusland, Indië en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Doorbraak in het buitenland

Bij TTV wisten ze echter dat de vraag in Finland op termijn niet zo groot zou blijven en daarom begonnen ze ook over de landsgrenzen heen te kijken naar potentiële afzetmarkten. In 1966 werd het logo van Elematic voorgesteld en een jaar later werden de eerste producten naar Zweden geëxporteerd. In 1969 werd een filiaal geopend in Duitsland, maar de grootste internationale doorbraak voor de firma, die intussen overgenomen was door het Finse bedrijf Paraisten Kalkki (later Partek), kwam in het midden van de jaren ’70 met de export naar Oost-Europa en vooral naar het Midden-Oosten. De firma groeide uit tot marktleider op het vlak van productietechnologie voor prefab betonelementen en elementen met een holle kern en bleef ook steeds verder investeren in nieuwe ontwikkelingen en focussen op nieuwe markten, bijvoorbeeld in Noord-Amerika en Azië. Partek ging in 1993 samen met de Finse cementfabrikant Lohja onder de naam Partek Concrete Engineering (PCE).

Innovatie als codewoord voor de groei

Maar aan het begin van deze eeuw werd Elematic opnieuw een onafhankelijk bedrijf met productiefaciliteiten in Finland en Indië en kantoren in de VS, Duitsland, China, Rusland, Indië en de Verenigde Arabische Emiraten. De continue groei is een gevolg van de drang naar innovatie en de focus op internationalisering. Vandaag opent de toenemende verstedelijking overal ter wereld en de keuze voor meer duurzaamheid en veiligheid in de bouw nieuwe mogelijkheden voor de producenten van prefab betonelementen. Elematic blijft intussen volop inzetten op de ontwikkeling en productie van innovatieve, slimme en efficiënte oplossingen. Zo presenteerde de firma tijdens de Betondag in Rotterdam onder meer nieuwe oplossingen voor de productie van prefab plafonds en wanden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details