Platform over beton en staal in de bouw
Belgische staalbouwer neemt voortouw in verduurzaming
In vijf jaar tijd wist de Belgische staalbouwer zijn tonnage te verdubbelen, terwijl het energieverbruik jaarlijks steevast met 10% is gereduceerd.

Belgische staalbouwer neemt voortouw in verduurzaming

Sinds het nieuwe directieteam aan het roer staat van Meco Metal waait er een frisse wind door de organisatie. In vijf jaar tijd wist de Belgische staalbouwer zijn tonnage te verdubbelen, terwijl het energieverbruik jaarlijks steevast met 10% is gereduceerd. Een prestatie van formaat, mede te danken aan de constante focus op het thema duurzaamheid. Zaakvoerder Harry Seijkens gunt ons een kijkje in de keuken.

Meco Metal is een middelgroot staalconstructiebedrijf uit Oudsbergen (B) en onderdeel van de Altez Group. Sinds het aantreden van de nieuwe directie, bestaande uit Harry Seijkens, Domien Driesen en Remi Moonen, is het bedrijf omgetoverd van een inefficiënte organisatie naar een geoliede machine. “We zijn eigenlijk meteen begonnen met het doorvoeren van de lean-methodiek en hebben tot op heden ruim 800 verbeteringen doorgevoerd”, vertelt Seij-kens enthousiast. “En we zijn nog lang niet klaar. Het is een doorlopend verhaal. Nog steeds weten we processen verder te optimaliseren.” 

ISO 14001

De rode draad bij de verduurzaming van Meco Metal vormt de ISO 14001, een internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem. “De certificatie is nog niet verplicht in België, maar dat is slechts een kwestie van tijd”, meent Seijkens. “Vanuit die optiek hebben we daar vol op ingezet. In plaats van de gebruikelijke twee jaar die hiervoor staat, hebben we ons bedrijf in een half jaar gecertificeerd voor ISO 14001. Onder meer een goed ERP-systeem (Liemar) met grip op alle processen ligt daaraan ten grondslag, maar ook het feit dat je onder eigen regie zaken veel makkelijker geregeld krijgt dan onder dwang.” Meco Metal loopt daarmee absoluut voorop in België. “Dat is ook de reden dat we veel aanvragen krijgen uit onze buurlanden, omdat zij vaak al verder staan qua wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid en expliciet kiezen voor milieugecertificeerde leveranciers.”

Afvalscheiding

De ongebreidelde drang naar duurzaamheid zit bij Seijkens en zijn team in het DNA. “We hebben een lange geschiedenis in het verduurzamen van bedrijfsprocessen bij eerdere werkgevers.” Maar waar start je? “Een goede tip is om je bedrijfsprocessen vanuit een helikopterview te bekijken en gewoon te observeren wat er gebeurt. Dat hebben we hier op onze plant in Oudsbergen ook gedaan. Ons oog viel gelijk op de perscontainer, de voormalige ‘beerput’ van ons bedrijf. Aan afvalscheiding werd niet gedaan, van alles werd gedumpt in die container. We zijn vervolgens gaan praten met een afvalverwerker in de buurt en hebben een omvangrijk plan/draaiboek voor afvalscheiding opgesteld. Dat heeft inmiddels geleid tot de inrichting van een heuse moderne milieustraat. De perscontainer is vanzelfsprekend de deur gewezen. Bijkomend voordeel is dat we door deze zet niet alleen het milieu ontzien, maar op jaarbasis ook nog eens zo’n 60.000 euro besparen.” 

Groen staal

Andere maatregelen die Meco Metal heeft genomen, zijn het vervangen van de verlichting door LED en de overstap van mazout naar propaan. “In plaats van het verwarmen van de complete hal, wordt nu op een verantwoorde manier alleen het werkstation verwarmd door middel van heaters en convectiewarmte. En alleen op het moment dat onze collega op de vloer dat noodzakelijk acht. De besparing is gigantisch. Verder liggen er 3.000 zonnepanelen op het dak en hebben we oude energieslurpende machines vervangen voor moderne exemplaren.” En daar stopt het niet, volgens Seijkens. “We willen toonaangevend blijven in onze sector en gaan nadrukkelijk mee in de groene beweging als kartrekker van ‘groen staal’, onder meer door samenwerkingen met onze strategische leveranciers. Dit doen we o.a. door hen hier actief in te betrekken middels een doordachte leveranciersbeoordeling die ons per kwartaal een antwoord geeft op de vraag ‘Hoe helpen jullie ons bij te dragen in een beter milieu?’. Ook zijn we via de brancheorganisatie Infosteel actief betrokken bij het Bouwakkoord Staal voor België voor het maken van ketenbrede afspraken naar een circulaire economie. Onze duurzame werkplaats vormt daarin een belangrijke spil.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details