Platform over beton en staal in de bouw
Circulair woningbouwconcept: oplossing voor woningnood

Circulair woningbouwconcept: oplossing voor woningnood

Volgens de Nationale Woonagenda moeten er jaarlijks zo’n 75.000 nieuwe woningen bijgebouwd worden om aan de stijgende vraag te voldoen. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Voornaamste reden? Een tekort aan handjes op de bouw. Door meer in prefab te denken, kan het bouwtempo omhoog, is er minder personeel nodig en dalen tegelijkertijd de kosten. Een gesprek met Johan Oltvoort van OLCAS over het eigen ontwikkelde circulaire, prefab, duurzame en betaalbare woningbouwconcept Bloqz.

Al meer dan 35 jaar levert OLBECON prefab betonnen systeemvloeren en wanden, en de laatste decennia ook steeds meer complete betoncasco’s via zusteronderneming OLCAS. Het verschil in vraag en aanbod inspireerde Oltvoort om vanuit zijn jarenlange ervaring met prefab bouwsystemen een oplossing te ontwikkelen om snel, efficiënt en betaalbaar circulaire woningen te realiseren. “In 2017 zijn we met de eerste planvorming begonnen van Bloqz en dat heeft uiteindelijk geleid tot de dubbele modelwoning die eind november dit jaar is gerealiseerd in Lochem.”

Bloqz in aanbouw.

 

Efficiency

De basis van het Bloqz-concept vormt efficiency, benadrukt Oltvoort. “Het concept is ontwikkeld vanuit een pragmatische visie op het bouwen van de toekomst. De woning is snel te realiseren, energieneutraal, verplaatsbaar (circulair) en uiterst betaalbaar. Met name dat laatste vormt een belangrijke drive.” Dat betekent volgens Oltvoort niet dat de Bloqz-woning een koopje is. De woning is voorzien van de laatste stand der techniek en zelfs uitgerust met betonkernactivering. “Alle technieken, zoals verwarming, koeling, elektra, waterleiding, riolering en ventilatie, worden prefab in de vloer geïntegreerd. Het komt de bouwsnelheid ten goede en maakt de woningen eventueel ook weer demontabel.”

Komt dat zien

De eerste twee modelwoningen zijn recent in Lochem gerealiseerd. “Het gaat hier puur om showroomwoningen, er zit geen woonbestemming op”, zegt Oltvoort. “Eén woning hebben we volledig instapklaar ingericht, waarbij we potentiële klanten de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld een weekendje te logeren en de woning zelf te beleven. De andere woning is onze ‘Willy Wortel-woning’ die we voortdurend monitoren en waarin we allerlei tests kunnen doen voor de verdere doorontwikkeling van het Bloqz-concept.” Het concept is volgens Oltvoort vergelijkbaar met de automotive. Het model is standaard, maar vervolgens is er wel keuze in de uitstraling van de gevel (baksteenmotief), kozijnen (hout, kunststof of aluminium) en de ‘motor’, oftewel de warmtepomp met verschillende capaciteiten en buffervaten.

In eerste instantie ligt de focus van OLCAS met het Bloqz-concept op een eengezinswoning met plat dak. Oltvoort sluit niet uit dat meerdere varianten volgen. “Het concept leent zich perfect voor een zadeldak of voor de realisatie van een ‘appartementencomplex’ met twee identieke beganegrondindelingen boven elkaar. De Bloqz-modelwoning zit bovendien ingenieus in elkaar en kan als bouwpakket binnen twee weken worden gerealiseerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details