Platform over beton en staal in de bouw
Nieuwe hal voor grote producties
De eerste delen van de kasconstructie worden opgetrokken voor de nieuwe hal. (Foto: Next Venue)

Nieuwe hal voor grote producties

Midden Nederland Hallen, Barneveld

Pal naast de bestaande Midden Nederland Hallen in Barneveld staat inmiddels het casco van een nieuwe hal, hoger dan de bestaande en met een ongewoon grote kolomvrije ruimte. De nieuwe hal is ontworpen op basis van de specifieke wensen van Studio 100, de bekende Belgische productiemaatschappij, die de belangrijkste gebruiker zal worden. De eerste voorstelling, 40-45, de musical, staat vanaf september op de planken en wordt gerealiseerd met steun van Joop van den Ende. Next Venue zal als exploitant de hal in gebruik nemen als evenementenlocatie als er geen musical speelt.

Links de nieuwe grote hal met op de achtergrond de bestaande Midden Nederland Hallen. Op het voorterrein de kassen van de Floriade. (Illustratie: AGB Global Design)

De Midden Nederland Hallen is sinds 2016 een van de twintig evenementenlocaties van Next Venue. Het bestaande complex van 10.000 m2 ligt direct aan de afslag Barneveld-Noord van de A30 en omvat een auditorium, een 14 meter hoge expohal van 2.500 m2 en een groot aantal kleinere zalen en voorzieningen. “De nieuwe hal ligt er direct achter en heeft 6.500 m2 vloeroppervlak”, vertelt Arno Gijze, Asset Manager voor onder andere de Midden Nederland Hallen. “Met 20 meter heeft het een behoorlijke hoogte en het vrije speeloppervlak wordt 75 bij 85 meter. Dit is de kolomvrije speelruimte die Studio 100 nodig heeft voor haar producties. Zij wordt langdurig gebruiker van deze hal en er ligt al een speelschema klaar voor de komende jaren. Dat begint in september met 40-45, de musical, een productie waar zelfs een 30 meter lange trein dwars door het gebouw zal rijden, maar dan op wielen over een geprojecteerd spoor.”

Opengewerkte rendering toont het hele complex, met tribunes en ledwalls in de nieuwbouw. (Illustratie: AGB Global Design)

Rijdende tribunes

Studio 100 had niet alleen wensen als het gaat om vrij beschikbare speelruimte. Gijze: “In de hal komen rijdende tribunes en acht afzonderlijke ledwalls die het decor vormen. De halvloer is feitelijk het speelveld waar alles zich afspeelt. Met de tribunes en de ledwalls kan men straks veel verschillende scenes bouwen en tijdens de voorstellingen veranderen.”

Avondimpressie van de nieuwe hal met kas. (Illustratie: AGB Global Design)

Nachttransporten

De nieuwe hal wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf J.G. Timmer naar een ontwerp van AGB Global Design. Het betreft een staalconstructie met grote stalen spanten en rondom een bekleding van geïsoleerde sandwichpanelen. “De spanten, en de kolommen, zijn gemaakt door Brink Staalbouw, 5 kilometer verderop. Het zijn flinke exemplaren die de grote kolomvrije overspanning van 75 meter mogelijk maken. Het vervoer over de weg was een hele operatie aangezien de spantdelen eerst in Apeldoorn langs de poedercoater moesten. Dat betekende twee nachttransporten met twee vrachtwagens; een voor de grote middensecties, de tweede voor de kleine spantdelen.”

Grote stalen spanten zorgen voor een enorme kolomvrije overspanning. (Foto: Next Venue)

Vlakke vloer

Na het wind- en waterdicht maken van de hal is in januari het grondwerk gestart zodat de vloerverwarming en -koeling met een cementdek kon worden aangelegd. Gijze: “Het mag duidelijk zijn dat het een hele vlakke vloer moet zijn. Met de rijdende tribunes kun je geen oneffenheden gebruiken.” Aan de entreekant van de hal wordt momenteel een voorportaal opgezet die los staat van het hoofdvolume. “Het is de kas die als Green House deel uitmaakte van de Floriade 2022”, verduidelijkt Gijze. “We hebben de 6.000 m2 grote constructie in januari vorig jaar gekocht en vanaf april opgeslagen op locatie in Barneveld. De kas met enkel glas en inclusief zonneschermen wordt bijna integraal gebruikt, een hele duurzame oplossing die past in onze filosofie. Er was alleen een extra stuk fundering nodig.” De gebouwgebonden installaties, die bij de casco oplevering zijn inbegrepen, zijn ook duurzaam opgezet. Gijze: “De huidige hal heeft een WKO, voor de nieuwe hal is een bron bijgeboord. Deze zorgt samen met de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak voor het grootste deel van de energievoorziening.”

De eerste paal ging in september 2023 de grond in, volgens planning is op eind april 2024 de oplevering aan Studio 100. “Zij gaat de theatertechniek verder installeren en de inrichting uitwerken”, aldus Gijze. “En vanaf september gaat zij in blokken van drie maanden op, een maand af, vier maanden op en anderhalve maand af haar speelschema uitrollen, waarbij niet gespeeld wordt op maandagen en dinsdagen. Zo hebben wij ook nog gelegenheid om evenementen te houden in de nieuwe hal.”   

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Midden Nederland Hallen
  • Hoofdgebruiker Studio 100
  • Architect AGB Global Design
  • Constructeur JVZ
  • Directievoering Dick Hendriksen – HPM Advies
  • Staalwerk Brink Staalbouw
  • Sandwichpanelen Hardeman Isolatie
  • Vloer Van Berlo Cementdekvloeren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details