Platform over beton en staal in de bouw
De nieuwe vorm van installeren. Stekerbare installaties in beton
Overal waar veel repetitie aan de orde is – zoals in de tunnelbouw – bieden stekerbare installaties grote voordelen.

De nieuwe vorm van installeren. Stekerbare installaties in beton

Stekerbare installaties zijn allang niet nieuw meer. Met de juiste infrastructuur kunnen ook ingewikkelde installaties zonder lassen en handmatige verbindingen worden aangesloten. Je koppelt eenvoudig de stekkers aan elkaar. Wel nieuw zijn de stekerbare installaties in beton. Een innovatieve oplossing voor appartementenbouw, hotelbouw en scholen. “In feite voor alle bouwprojecten met veel repetitie.”

Stekerbare installaties worden eenvoudig met stekkers met elkaar verbonden.

Aan het woord is Werner Hulst, algemeen directeur van Isolectra. Het Rotterdamse bedrijf is de grondlegger van stekerbare installaties en heeft er ruime ervaring mee. Tot nu toe werden deze voornamelijk toegepast in holle wanden, boven systeemplafonds en op plaatsen waar je later nog bij kunt. Nu is dit laatste niet het geval als de stekerbare installaties in het beton worden gestort. “Met eenvoudige preventiemaatregelen die eventuele risico’s (zoals het doorboren van een kabel) mitigeren, levert deze innovatieve vorm van installeren in beton grote voordelen op.”

Stekerbare installaties zorgen voor rust en efficiëntie op de bouwplaats.

Duurzaam en circulair

Een opvallend voordeel is de materiaalwinst. De aanleg van stekerbare installaties in beton vereist geen buizen, kabelgoten of brandwerende doorvoeringen en regelmatig geen verlaagde plafonds. Dit compenseert ruimschoots de extra energie die het vraagt om aan het eind van de levensduur de materialen weer van het beton te scheiden en te recyclen. 

Minder mensen nodig

Het gemak waarmee de installaties kunnen worden aangesloten, speelt uitstekend in op het tekort aan technisch personeel. “Hiermee zeg ik niet dat iedereen dit werk kan doen”, nuanceert Hulst. “Er is zeker technisch inzicht vereist; installatiewerk mag namelijk niet fout. Maar de aanleg van de innovatieve, stekerbare installatie levert 50 tot 70% tijdwinst op. Met hetzelfde aantal mensen kan twee keer zoveel werk worden verzet.”

De vereenvoudigde aanleg levert 50 tot 70% tijdwinst op.

Veilig

Niet alleen de verbindingen zijn veiliger, ook de werksituatie is veiliger. “Op het moment dat een tunnel wordt opgebouwd, is het altijd hectisch op de bouwplaats. Binnen enkele uren moeten grote aantallen mensen de voorbereidingen treffen voor de elektrotechnische installaties. Dit zorgt voor stress en afleiding. De voordelen op het gebied van veiligheid zijn hierdoor tweeledig; het aantal installateurs is kleiner en de tijd dat ze bezig zijn, is aanzienlijk korter.”

Voordeliger

Ten slotte scoren de stekerbare installaties gunstig op prijstechnisch gebied. “Het materiaal voor een stekerbare installatie is duurder, maar het eindbedrag is lager. Het voordeel wordt behaald door de tijdwinst en het feit dat de installatie in een keer wordt aangelegd. Bij de conventionele manier van installeren worden de buizen gelegd tijdens de ruwbouwfase en de kabels getrokken tijdens de afbouwfase. Daarnaast levert de reductie van kabelgoten, brandwerende doorvoeringen, verlaagde plafonds en faalkosten een flink financieel voordeel op.”

Ruimtewinst

De voordelen kunnen een op een worden doorgetrokken naar de stekerbare installaties in beton. Hier duiken zelfs extra voordelen op. “De installaties zijn van tevoren aangelegd; de stekkers en leidingen zitten letterlijk in het beton. Er is dus geen ruimte nodig in de vorm van verlaagde plafonds en er zijn geen brandwerende chemicaliën nodig om de omgeving brandwerend te maken. Hierdoor verloopt de totale installatie efficiënter, veiliger en sneller. Een goede reden om zeker bij tunnelbouw de aanleg van stekerbare installaties altijd te overwegen.” 

Stekerbare installaties

· Duurzaam en circulair

· Minder mankracht

· Minder verkeersbewegingen

· Veilige verbindingen

· Veiligheid op de bouwplaats

· Concurrerende prijsstelling

· Geen brandwerende doorvoeren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details