Platform over beton en staal in de bouw
De prefab-branche groeit sneller dan ooit tevoren
De Franse firma SPL gebruikte de Planbar software voor het ontwerp en de productie van schuine wanden voor het project Identity in Rennes. (Beeld: Willy Berré)

De prefab-branche groeit sneller dan ooit tevoren

Ook in de komende jaren zullen nog heel veel gebouwen gerealiseerd worden en daarbij wordt meer en meer gebruik gemaakt van prefab elementen. De prefab-branche groeit sneller dan ooit tevoren en producenten moeten alle zeilen bijzetten om alles tijdig te kunnen ontwerpen en produceren. Allplan Precast – een fusie van Allplan en Precast Software Engineering – ontwikkelt softwareoplossingen die het ontwerp, de werkvoorbereiding en het BIM-management van prefab betonelementen aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen.

Allplan Precast biedt softwareoplossingen die de efficiëntie en productiviteit in de prefab industrie naar een hoger niveau tillen. (Allianz Stadion Wenen; Beeld: SK Rapid Wien)

Experts in de bouw voorspellen dat het gebruik van prefab elementen in de sector in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Geïndustrialiseerd bouwen met prefab betonelementen zal zelfs sneller groeien dan eender welke andere methode. Dat is niet verwonderlijk, als men weet dat aannemers op die manier efficiënter en nauwkeuriger kunnen werken, de doorlooptijden korter worden en minder geluid en stof op de bouwplaats optreden. Andere sterke punten zijn de enorm hoge betrouwbaarheid op het vlak van kosten- en tijdsplanning en het feit dat beton bestaat uit 100% natuurlijke materialen en bijna volledig recyclebaar is. Om de stijgende vraag het hoofd te bieden, moeten bedrijven uiteraard inzetten op het productiever maken van hun bedrijfsprocessen door te investeren in digitalisering. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op de specialisten van het Competence Center Allplan Precast, waarin Allplan en Precast Software Engineering sinds juni vorig jaar de krachten bundelen en een naadloos geïntegreerde BIM-workflow mogelijk maken. Van ontwerp tot constructie.

Allplan Precast

Allplan Precast biedt voor elke projectfase geschikte software, waardoor producenten van prefab elementen de efficiëntie en nauwkeurigheid op de werkvloer naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo is Planbar wereldwijd één van de meest toegepaste 3D CAD-oplossingen voor het efficiënt en snel ontwerpen van alle soorten prefab elementen: wanden en vloeren, maar ook structurele elementen, zoals trappen of kolommen. Dit softwarepakket is eenvoudig aan te leren en intuïtief te bedienen. Werken in 3D is met dit programma even eenvoudig als in 2D. Met TIM|Work krijgt men een werkvoorbereiding in 3D, directe toegang tot alle projectinformatie en een geavanceerd kwaliteitsgarantie. TIM|Flow automatiseert en versnelt de informatiestromen tussen ERP, CAD, MES en BIM systemen. Dankzij een mobiele App heeft de gebruiker alle realtime data steeds beschikbaar, waar hij zich ook bevindt. Overzichtelijke, gedetailleerde dashboards zorgen ervoor dat de gebruiker sneller de juiste beslissingen kan nemen. Er is echter meer, want de ervaren experts kunnen bedrijven ook begeleiden om hun prefab processen te digitaliseren.

Met behulp van Planbar werd 490 m² aan prefab wanden voor het wooncomplex ‘Talards’ in St. Malo getekend en geproduceerd. (Beeld: Dimitri Lamour)

In de praktijk

De softwareoplossingen van Allplan Precast worden intussen met succes door heel wat firma’s wereldwijd gebruikt voor het ontwerp en de productie van prefab betonelementen. Dat geldt ook voor het Franse bedrijf Société de Préfabrication de Landaul (SPL), een specialist in prefab wanden, met twee ontwerpbureaus en twee ultramoderne productiefaciliteiten. Deze firma gebruikt de Planbar software van Allplan Precast voor de meest uiteenlopende, vaak uitdagende en complexe prefab toepassingen. Voor het gebouwencomplex Identity (Rennes) van de hand van architectenbureau Blanchard Marsault Pondevie ontwikkelde en produceerde ze voor het eerst in haar geschiedenis schuine wanden. Het hele project met in totaal 800 m² aan schuine wanden nam een jaar in beslag – van planning tot constructie. Voor het woonproject ‘Talards’ (St. Malo) met zijn 6 bouwlagen en 33 appartementen ontwierp en produceerde PSL met behulp van de Planbar software 490 m² aan prefab betonwanden met een heel opvallende structuur. Dit gebouw is blootgesteld aan het veeleisende zeeklimaat, waardoor rekening gehouden moest worden met de invloed van zoute lucht en een constant hoge luchtvochtigheid. Een bijkomende uitdaging vormde de uitlijning van de verticale voegen en de elementen tussen de verdiepingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details