Platform over beton en staal in de bouw
Draagkracht vloerin twee maanden tijdverdubbeld
Met 288 Relast ankers en 2.000 meter carbon lijmwapening is de belastbaarheid van 700 m2 vloer in twee maanden tijd verdubbeld.

Draagkracht vloerin twee maanden tijdverdubbeld

Ankers met een breed toepassingsgebied

“Het is een mooi voorbeeld van wat je met het systeem kunt doen”, vertelt Jacco Verhage, Project Engineer bij Vogel Betononderhoud. Het bedrijf heeft onlangs in een betrekkelijk kort tijdsbestek een vloer van een bedrijfsgebouw geschikt gemaakt voor een nieuwe functie met een zwaardere belasting. “Met 288 Relast ankers van Würth en 2.000 meter carbon lijmwapening is de belastbaarheid van 700 m2 vloer in twee maanden tijd verdubbeld.”

Het gebouw staat in Nieuwerkerk aan den IJssel op een bedrijventerrein aan de A20. De eigenaar had het bedrijfspand met hal en kantoren laten verbouwen en uitbreiden voor een nieuwe huurder. Verhage: “Het kantoorgedeelte is naar de voorkant verhuisd. Het zat eerst aan de achterzijde en daar lag de scope van ons werk. De vloer bleek namelijk in een laat stadium niet geschikt voor de opslagfunctie die was voorzien. Het was ooit gebouwd voor 500 kg/m2, terwijl 1.000 kg/m2 de nieuwe eis is.”

De begane grondvloer, opgebouwd uit kanaalplaten met een constructieve druklaag op primaire balken, bleek volgens de constructeur onvoldoende dwarskrachtcapaciteit te hebben. Verhage: “In traditionele oplossingen zoals het inboren en verlijmen van draadeinden had ABT weinig vertrouwen, omdat er dan wel heel veel draadeinden nodig waren. Wij hebben toen contact gezocht met Würth en haar Relast systeem voorgesteld om de dwarskrachtcapacitieit te vergroten, in combinatie met carbonlijmstroken voor de momentversterking. De opdrachtgever ging hiermee akkoord en zodoende zijn er 288 ankers aangebracht, verdeeld over twaalf balken die 700 m2 vloer dragen. De vloer en de balken zijn verder versterkt met carbon lijmwapening.”

Inbrengen van de injectiemortel in het boorgat.

Dwarskrachtwapening doorboord 

Jurgen Verhoeven, technisch adviseur voor Würth, is blij met deze geslaagde toepassing van de Relast ankers. “Het is het derde project in Nederland waar dit systeem is toegepast (allen door Vogel uitgevoerd) en de eerste keer in combinatie met lijmwapening. Relast is eind 2019 op Nederlandse markt geïntroduceerd na een lange periode van productontwikkeling, testen en pilots. Het eerste project was een oude betonconstructie in de petrochemie die versterkt is, de tweede betreft een nieuwbouwproject met appartementen. Daar waren doorvoeren geboord in funderingsbalken en bleek de dwarskrachtwapening doorboord. De aannemer was al bezig met het plaatsen van de kanaalplaten van de begane grondvloer. Vogel Betononderhoud heeft daarom in samenspraak met de constructeur, in drie weken tijd en met Relast als oplossing constructieve berekening gemaakt. Vervolgens is zij direct tot uitvoering overgegaan en is het Relast systeem aangebracht, zodat de bouw geen vertraging opliep. De snelheid is mogelijk doordat het systeem gebaseerd is op Eurocode 2 Ontwerp en berekening van betonconstructies, waardoor constructeurs er eenvoudig aan kunnen rekenen.” 

Eenvoudig

Relast is als systeem volgens Verhage  vrij eenvoudig aan te brengen. “Boren van getrapte gaten tussen de wapening kost doorgaans de meeste tijd, zeker als je balken vanaf de onderzijde wilt versterken. Daarvoor schakelen we meestal een professioneel boorbedrijf in. Vervolgens brengen we de speciale injectiemortel in en kan meteen met een accu slagschroefmachine het Relast anker ingedraaid worden, die zijn eigen draad snijdt in het beton. De mortel is de afdichting van het boorgat en zorgt voor een beetje lastopname. Dan drukverdeelring, borgring en zeskantmoer erop, op moment draaien en klaar is Kees.”

Met een accu slagschroefmachine wordt een Relast anker ingedraaid.

Veelzijdig

Het toepassingsgebied voor de Relast ankers is volgens Verhoeven enorm. “We staan voor een grote onderhouds- en renovatieopgave van de betonnen infrastructuur in Nederland. Onze ankers zijn zeer geschikt om niet alleen funderingen te versterken, ook bruggen en andere kunstwerken kunnen we een constructieve upgrade geven. Je kunt ermee ontbrekende of beschadigde wapening verhelpen of constructies aanpassen voor de toegenomen verkeersbelasting. Bij bestaande gebouwen maken de ankers het mogelijk om een andere functie te realiseren, een extra verdieping te plaatsen, een kolomverplaatsing te compenseren of de verdiepingshoogte te vergroten. Of wat denk je van het vergroten van de draagkracht van vloeren in parkeergarages om plekken te creëren voor de zwaardere elektrische auto’s? In al deze gevallen is het Relast versterkingssysteem een uitstekende optie.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details