Platform over beton en staal in de bouw
Duurzaamheid, automatisering en digitalisering in de betonindustrie 
Cloudgebaseerde paltforms maken realtime controle, productie en bewaking mogelijk – en in het algemeen meer transparantie.

Duurzaamheid, automatisering en digitalisering in de betonindustrie 

De prefab industrie wordt, net als veel andere industrieën, met veel uitdagingen geconfronteerd. Van tekorten aan arbeidskrachten tot de milieucrisis doet de industrie haar best om voorop te blijven lopen in en leiding te geven aan een duurzame toekomst. 

Duurzaamheid heeft vele betekenissen. Ter vereenvoudiging kan gezegd worden dat een duurzame industrie, om een doel te bereiken, zorgvuldig gebruik maakt van de beschikbare hulpbronnen en deze voor de toekomst bewaart. De voortschrijdende klimaatverandering maakt dit vraagstuk steeds belangrijker en vraagt ook om energie-efficiëntere bouwsystemen en materialen. Ook Progress Group ziet duurzaamheid van oorsprong als het efficiënt bouwen van duurzame gebouwen, waarbij rekening wordt gehouden met: 

– Een comfortabel binnenklimaat;

• Energiezuinig wonen en bouwen;

• Het tweede leven van gebouwen;

• Betaalbaar bouwmateriaal;

• Innovaties voor verbetering van de ecologische footprint;

• Prefab betonelementen die voor 00% gerecycled kunnen worden.

Het zijn niet alleen het constructiemateriaal, de constructiemethoden en de reguliere innovaties die bijdragen aan de duurzaamheid, maar ook de meest uiteenlopende aspecten van de uitvoering. Prefab betonelementen bevorderen de planningskwaliteit en vanwege de gecontroleerde werkomgeving zijn de arbeidsomstandigheden veiliger. 

De gespecialiseerde prefab fabrieken bieden een hoge mate van automatisering om vanaf het begin geoptimaliseerde productiekosten te garanderen.

Automatisering bestaat niet alleen uit robots! 

Automatisering is zo veel meer dan robots die mensen vervangen. Het belangrijkste doel van automatisering is het verminderen van zware en soms zelfs gevaarlijke menselijke arbeid, om zo de productie efficiënter en veiliger te maken. Zónder de behoefte van de mens volledig weg te vagen. Door gebruik te maken van gespecialiseerde machines en computers kan geproduceerd worden zonder dat zware menselijke arbeid nodig is. Het doel is een intelligente productie-installatie, die gegevens gebruikt voor een geautomatiseerde productie, waardoor mensen alleen nog de machines beheren en waardoor het niet meer nodig is om aan het product zelf te werken.

Automatisering in productie-installaties 

De automatisering van de wapeningsproductie, de productie van voorgespannen betonelementen en de toepassing van complete carrouselinstallaties voor prefab betonelementen leiden tot minder verspilling, minder fouten, meer veiligheid en een hogere kwaliteit in een kortere tijd. Verbeterde machineautomatisering in de productie van voorgespannen beton-elementen kan bijvoorbeeld worden bereikt met een betonverdeler met vliegende bakken en automatische bestelling van beton, evenals het automatisch uitladen van beton in de productiemachine. Terwijl de productiemachines automatisch draaien, kan de machineoperator – tijdens de productie – aan andere taken werken. Een mooi voorbeeld is het overtrekken met de plotter, die met snijlijnen markeert waar de uitsnijdingen in een plaat gemaakt moeten worden. En dat met uiterste precisie!

Dankzij de plotter kan tot op minder dan een millimeter nauwkeurig gewerkt worden – hetgeen niet met de hand kan worden bereikt. Met deze machine kunnen bijvoorbeeld de draineergaten voor het afvoeren van water worden geboord. Hiervoor biedt Progress Group een automatische oplossing, dus uitsnijdingen kunnen met de hand of met een Aspirator worden gemaakt. De Aspirator wordt normaal bediend door een operator, maar kan ook uitgerust worden met een automatische moduul. Het zagen van de uitgeharde platen kan dan weer volledig automatisch worden gedaan, hetgeen de productiestroom veiliger, sneller en nauwkeuriger maakt. Met automatisering resulteert dit in een schonere fabriek, met minder mensen in de fabriekshal, die bovendien veiliger en efficiënter zullen werken. 

Digitalisering: het volledige potentieel ontsluiten

Een ander groot voordeel is de digitalisering in de constructie. In de snelle wereld van vandaag heeft digitalisering zich ontwikkeld als een gamechanger voor de prefab industrie. Door de jaren heen heeft de integratie van geavanceerde technologieën zoals Building Information Modeling (BIM), cloudgebaseerde samenwerkingsplatforms en automatiseringsgereedschappen een revolutie teweeggebracht in de manier waarop projectmanagement, communicatie en productiviteit worden benaderd. Met geavanceerde gereedschappen zoals BIM kunnen prefab bedrijven projecten visualiseren in een virtuele omgeving, waardoor een betere planning, coördinatie en foutdetectie mogelijk zijn. Dit stroomlijnt niet alleen de workflow, maar minimaliseert ook kostbare nabewerking en vertragingen. Cloudgebaseerde samenwerkingsplatforms maken het realtime delen van projectinformatie mogelijk, waardoor een naadloze samenwerking tussen teams, belanghebbenden en partners wordt bevorderd. Deze onmiddellijke uitwisseling van gegevens en feedback bevordert de transparantie, vergemakkelijkt snelle besluitvorming en versnelt uiteindelijk de projecttijdlijnen. Door deze moderne technologieën te omarmen, ontsluiten bouwbedrijven nieuwe niveaus van efficiëntie, kwaliteit en duurzaam bouwen.

De digitale transformatie van prefab betonproductie

Prefaco, een zeer bekende prefab fabriek gevestigd in België, heeft onlangs een baanbrekende transformatie in haar activiteiten ondergaan, dankzij het gespecialiseerde Manufacturing Execution System (MES) van Progress Group. Prefaco Oeterbeton, gespecialiseerd in het produceren van dubbele wanden, zeromuren en plafondelementen, zocht naar een alomvattende oplossing om haar productieprocessen te verbeteren. In augustus 2023 werd het ebosyc MES-systeem uitgerold bij Prefaco Oeterbeton. Hierbij ging men verder dan een software-implementatie. Prefaco Oeterbeton heeft ook de lasmachine M-system voor matten geüpgraded en een bekistingsrobot Form Master en  tralieliggermachine Versa van Progress Group geïntegreerd. Bovendien werkt het MES-systeem naadloos samen met een carrouselinstallatie van derden en het ERP-systeem, waardoor een volledig geïntegreerde productieomgeving ontstaat. Eerdere handmatige processen voor het verzenden van CAD-gegevens naar machines en de geschatte planning waren minder efficiënt en flexibel. De nu nieuw verworven flexibiliteit stelt Prefaco Oeterbeton in staat om haar productiviteit te verbeteren, door functies zoals pallettoewijzing en semi-automatische palletroutering, terwijl ook kritische functies zoals kwaliteitscontroles en slimme productie mogelijk worden. Luc Lenaerts, projectmanager bij Prefaco Oeterbeton, zegt: “De echte kracht van het systeem ligt in de flexibiliteit en het vermogen om zich automatisch aan te passen. Het is opmerkelijk hoe naadloos de communicatie tussen de individuele machines verloopt.”

Samenvattend: de samenwerking tussen Prefaco Oeterbeton en Progress Group en de adoptie van het MES-systeem ebosyc hebben een revolutie teweeggebracht in de productie van prefab beton. Lenaerts wees ook op de goede samenwerking tussen het Prefaco-team en Progress-team, waardoor een tijdige migratie mogelijk was. Met verbeterde efficiëntie, aanpassingsvermogen en integratie is Prefaco Oeterbeton goed gepositioneerd om toonaangevend te blijven in de sector en om de komende jaren nieuwe normen te stellen voor kwaliteit en innovatie. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details