Platform over beton en staal in de bouw
Ecologie en economie gaan hand-in-hand bij productie prefab betonblokken

Ecologie en economie gaan hand-in-hand bij productie prefab betonblokken

Het ‘Blue Economy’ concept van wetenschapper Gunter Pauli houdt in dat alles wat ecologisch goed is en goed is voor het milieu, ook economisch verantwoord en haalbaar moet zijn voor producent en klant. Bij bouwgroep Carmans in Lummen was men hier direct van overtuigd. De specialist in veelzijdigheid met aannemingsopdrachten, betonproductie in een eigen betoncentrale, grondreinigingswerken en afvalstoffenverwerking startte onlangs een nieuwe activiteit, namelijk de productie van BLUEBLOCKS. Deze snel en eenvoudig stapelbare prefab betonblokken zijn vervaardigd uit herwonnen grondstoffen en worden geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie.

Vader Carmans startte in 1963 met een kleinschalig vervoersbedrijf, maar al snel breidde hij die activiteiten uit met de aanleg van opritten in klinkers en asfalt en later ook wegenbouw voor aanbestedingen. Vandaag telt de bouwgroep een vijftigtal werknemers en drie hoofdactiviteiten: Carmans Aannemingen, Carmans BT (Blue Technology) en BLUEBLOCKS. “Vooral sinds de jaren ’90 kent Carmans een gestage groei. Zo groeiden we uit tot een belangrijke speler in de sector van de grondstabilisatie en puinrecyclage met de eerste COPRO-gekeurde mobiele betonbreker in Vlaanderen die gecertificeerde granulaten kon afleveren. En aangezien we continu beton nodig hadden, investeerden we in de bouw van een betoncentrale”, legt sales director Yves Liberloo uit. “Gedreven door het principe van de Blue Technology is Carmans BT zich gaan specialiseren in het recycleren en reinigen van alle mogelijke verontreinigde gronden en afvalstoffen. In 2005 zijn we daarvoor gestart met een grondreinigingscentrum waar die gronden en afvalstoffen tot herbruikbare secundaire grondstoffen worden omgetoverd. Op die manier creëren we een gesloten systeem en doen we al heel lang aan circulaire economie, nog voor de term eigenlijk gebruikt werd. We maken bij onze productieprocessen ook gebruik van hernieuwbare energie, zoals windmolens en zonnepanelen.”

Blue Economy

De ervaring leert dat de gekende groene economie de producten duurder maakt. De blauwe economie (Blue Economy) houdt in dat alles wat ecologisch is ook economisch verantwoord en haalbaar is voor producent en klant. Voor Carmans volstaat een lage milieu-impact alleen niet, maar moeten er ook andere economische voordelen zijn, bijvoorbeeld het gebruik van een maximum aan secondaire grondstoffen en de aanmaak van die grondstoffen op de site zodat er minimale transportafstanden zijn. Verder is het doel de realisatie van een technisch gelijkwaardig of beter product, dienst of proces, dat gemakkelijker is in gebruik en zeker niet duurder. 

Blueblocks

Carmans volgt de markt op de voet en kan als familiebedrijf met korte lijnen snel op de bal spelen en gepast reageren op veranderingen in de markt. Zo investeerde de firma in een volautomatische lijn voor de productie van BLUEBLOCKS – een product dat perfect binnen het ‘Blue Economy’ concept past. “Het gaat om prefab betonblokken uit herwonnen grondstoffen, die ook volledig geproduceerd worden met hernieuwbare energie. Het aanbod bestaat vandaag uit meer dan tien formaten, die allemaal voorzien zijn van ronde noppen voor een esthetische afwerking en een snelle en gemakkelijke plaatsing, zonder extra bevestigingsmateriaal. Hierdoor ontstaat een flexibel bouwsysteem, dat op elk moment aangepast of verplaatst kan worden”, licht Liberloo toe. “Ze worden onder meer gebruikt voor de realisatie van keerwanden en opslagplaatsen voor bouwmaterialen, in bulken maïs en andere producten en in opslaghallen en -loodsen. De brandwerende eigenschappen maken de betonblokken ideaal geschikt voor brandwerende wanden in loodsen of op terreinen en een afwerking met een schanskorf en lavasteen resulteert in uitstekende akoestische eigenschappen, bijvoorbeeld voor geluidswanden.”    

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details