Platform over beton en staal in de bouw
Producten

Een anhydriet gietdekvloer: uitermate geschikt voor elk type vloerafwerking

WC6A5621
Een zwevende dekvloer is een dekvloer die wordt aangebracht op een isolatiemateriaal, om thermische en/of akoestische redenen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Vloerenbedrijf van Rijbroek

9 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het toepassen van kanaalplaten en rib-cassettes (systeemvloeren) in combinatie met de populariteit van gevoelige vloerafwerkingen, zoals linoleum en PU- en cementgebonden gietvloertjes van enkele millimeters, maakt dat men steeds meer bewust kiest voor een zwevende anhydriet gietdekvloer. De dekvloer en vloerafwerking zijn daarmee losgekoppeld van de constructie waardoor de kans op scheurvorming en daarmee schade aan de vloerafwerking minimaal is. Maar ook voor harde vloerafwerkingen met tegels is een zwevende gietdekvloer uitermate geschikt.

Een zwevende dekvloer is een dekvloer die wordt aangebracht op het isolatiemateriaal, om thermische en/of akoestische redenen. Dit wordt ook gedaan om daarop de leidingen van de vloerverwarming vast te zetten (tackerplaat). Dankzij de betrouwbare sterkte van de gietdekvloer wordt deze steeds vaker toegepast als zwevend dekvloersysteem. 

Dit type dekvloer vraagt geen verdichting, moet enkel worden verdeeld en heeft een gegarandeerde hoge druk- en buigtreksterkte. Daardoor heeft de gietdekvloer geen problemen om de lichte beweging van de isolatie of leidingen op te vangen en zo scheuren en schade te voorkomen. Doordat de mortel keurig dicht vloeit, heeft deze ook een zeer hoge warmtegeleiding. Dit resulteert in een beter rendement van de vloerverwarming.

Horizontale dilatatie

In de projectmatige bouw wordt veel gebruik gemaakt van systeemvloeren, zoals kanaalplaten en rib-cassettes. Deze constructies werken na, waardoor bij dekvloeren die direct zijn aangebracht op de constructie, scheurvorming kan optreden. Het gevolg is dat die scheurvorming door kan zetten in de vloerafwerking met als gevolg moeilijk herstelbare schade voor de bewoners. Bij een zwevende dekvloer is sprake van een loskoppeling van de ondergrond (horizontale dilatatie) waardoor de kans op scheurvorming zeer beperkt wordt. Gecombineerd met de zeer krimparme eigenschappen van de anhydriet gietdekvloer zorgt dit voor de hoogste kwaliteit dekvloer en dus het hoogste woongenot.

Maar er is nog een aspect dat in het voordeel van de gietdekvloer spreekt. Gietmortels hebben een relatief hoge buigtreksterkte. Dit betekent dat de dekvloerdikte beperkt kan blijven. De zwevende gietdekvloer is daardoor vaak te realiseren binnen de standaard door de architect/ontwerper gereserveerde ruimte voor de dekvloer. Gevolg is minder materiaalverbruik, meer vrije ruimte én met de aanzienlijk hogere warmtegeleidbaarheid van gietdekvloeren resulteert dit in een snellere opwarming van de ruimte.

Een gietdekvloer is een nat aangebracht product, die droog genoeg moet zijn voordat deze bekleed wordt met een vloerafwerking. Door recente innovaties, duidelijke gebruiksinstructies en het volwassen worden van gipsgebonden tegellijmen is de gegarandeerde hechting aanzienlijk hoger dan op de traditionele dekvloeren. 

Doordat de mortel keurig dicht vloeit, heeft deze ook een zeer hoge warmtegeleiding, en resulteert in een beter rendement van de vloerverwarming.

Dit wordt bevestigd door Bovatin, de branchevereniging voor tegelwerken, die nette werkinstructies voor het lijmen op een gietdekvloer heeft gepubliceerd op zijn website. Restvocht is onder controle door het juiste type metingen en de toepassing van de gipsgebonden lijmen, waardoor de tegellijm een optimale hechting heeft op de gietdekvloer. Een gietdekvloer vormt dus de basis voor elk type vloerafwerking. 

Meer weten? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact op met Vloerenbedrijf van Rijbroek, de onafhankelijk specialist in (zwevende) gietdekvloeren én zandcementdekvloeren.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details