Platform over beton en staal in de bouw
Een harmonieuze mix van schoonheid en milieubewustzijn

Een harmonieuze mix van schoonheid en milieubewustzijn

Hyllie Terrass is een kantoorgebouw in Malmö, Zweden, ontwikkeld door SKANSKA, met prefab- en staalconstructies geproduceerd door UPB Group. Dit witte betonnen gebouw valt niet alleen op door zijn hoge esthetische aantrekkingskracht, maar ook door zijn streven om het eerste klimaatneutrale kantoorgebouw in Zweden te worden. Deze opmerkelijke structuur combineert duurzaamheid met verbluffende designelementen en creëert zo een harmonieuze mix van schoonheid en milieubewustzijn.

Om een helder wit oppervlak voor de gevel te verkrijgen, werd een uniek recept ontwikkeld.

Duurzaamheid in elk aspect 

Dit 12 verdiepingen tellende kantorencomplex is Skanska’s eerste CO2-neutrale gebouw ooit en maakt deel uit van een pilotstudie, uitgevoerd door de Sweden Green Building Council voor NollCO2-certificering. NollCO2-certificering garandeert dat er geen extra CO2 wordt uitgestoten tijdens de levensduur van het gebouw. Het omvat alles van ontwerp tot exploitatie, inclusief productie, transport, recycling en energieoplossingen. Er moet aan strenge emissiedoelstellingen worden voldaan om deze certificering te verkrijgen. UPB werkte vanaf het begin van het project nauw samen met SKANSKA om de CO2-uitstoot te verminderen, met name in de beton- en staalconstructies. 

Verzonken ribbelpatroon van 125 mm diep.

UPB-experts boden verschillende strategieën voor ontwerp, productie en logistiek, wat resulteerde in aanzienlijke CO2-reducties: ongeveer 33% voor de prefab elementen en 53% voor de stalen elementen. Deze resultaten werden vergeleken met de milieuproductverklaringen van UPB uit 2015. Naast de NollCO2-certificering zal Hyllie Terrass ook gecertificeerd worden voor duurzaamheid (LEED) en gezondheid (WELL). 

Hyllie Terrass dient als inspiratie voor toekomstige kantoorgebouwen en laat zien dat duurzaamheid en esthetiek hand in hand kunnen gaan. Door prioriteit te geven aan klimaatneutraliteit en een hoge visuele aantrekkingskracht, bewijst dit opmerkelijke bouwwerk dat het mogelijk is om prachtige ruimtes te creëren en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren.

Handtekening met de witte prefab betongevel

Om een helder wit oppervlak voor de gevel te verkrijgen, werd een uniek recept ontwikkeld. Aalborg White Portland cement, titaandioxide (TiO2) pigment en witte silica fume werden gebruikt als additieven. De hoge zuiverheid en chemische stabiliteit van het witte cement is van het grootste belang voor de productie van een hoogwaardig geveloppervlak. Gemengd met pigment en additieven zorgt het voor consistente betoneigenschappen en een consistent uiterlijk. TiO2 kent een hoge mate van refractie en is een UV-bestendig materiaal dat de helderheid van het beton aanzienlijk verhoogt. Witte silica fume verbetert zowel de verse als verharde toestand van het beton. In verse toestand vergroten de ultrafijne en bolvormige deeltjes van silica fume het volume van de betonpasta, waardoor deze stabieler en vloeibaarder wordt. In verharde toestand werkt silicagume als een effectief puzzolaan dat reageert met het vrije calciumhydroxide in het beton. Silicafume vermindert de permeabiliteit, verhoogt de duurzaamheid en maakt een lager cementgehalte mogelijk met behoud van de betonsterkte.

Het algehele visuele karakter van het gebouw wordt versterkt door het spel van licht en schaduw.

De gevel werd ontworpen met behulp van een Design for Manufacturing and Assembly (DfMA) benadering, wat ervoor zorgde dat er slechts drie soorten modules werden gebruikt. Deze modules bestonden uit vlakke verticale en horizontale roosters, één raam, buitendorpels en een verzonken ribbelpatroon van 125 mm diep. Het algehele visuele karakter van het gebouw wordt versterkt door het spel van licht en schaduw. De witte gevel steekt af tegen de groene gevels op de verdiepingen, wat een opvallend effect creëert.

Off-site bouw 

Vóór de levering werden grote ramen met aluminium frame vooraf in de fabriek in betonnen gevelelementen geïnstalleerd. Elke vloer die op de bouwplaats wordt geassembleerd, creëert een afgesloten bouwruimte. De gevel is klaar en de binnenmuren worden voorbereid voor de uiteindelijke afwerking. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details