Platform over beton en staal in de bouw
Een nieuwe look en toekomst dankzij  gevelstructuren in Belgisch zichtbeton
Het slanke skelet met kolommen en liggers.

Een nieuwe look en toekomst dankzij  gevelstructuren in Belgisch zichtbeton

Renovatie Princess Irene 59 Amsterdam

Decomo in Moeskroen staat voor architectonisch beton op maat, van een hoogstaande esthetische en technische kwaliteit. Opgericht als aannemingsbedrijf in 1977 groeide ze uit tot expert in high-end prefab betonelementen. Onlangs was ze betrokken bij de renovatie en herontwikkeling van een iconisch gebouw, PI59, op de Amsterdamse Zuidas. De werken werden uitgevoerd door het Nederlandse Wessels Zeist, de prefabelementen in terazzo zichtbeton zijn gemaakt door Decomo.

Karaktervolle gevels in beton en glas.

Een icoon tot nieuw leven gewekt

Nuveen Real Estate en G&S Vastgoed namen  samen met V8 Architects de renovatie met herbestemming van PI59 op zich. Het betreft hier een iconisch kantorencomplex uit de jaren ’70 dat nu gerenoveerd wordt. Het gebouw gaf sinds 2003 onderdak aan de Amsterdam International Community School (AICS). Na het vertrek van de school naar een nieuwe locatie lag de weg open om PI59 zijn historische functie terug te geven als kantoorgebouw en te voorzien van een extra optopping. De oplevering is voorzien voor eind van dit jaar. Het wordt een vernieuwend en prestigieus boutiquekantoor middenop de Amsterdamse Zuidas. De zes verdiepingen worden omgevormd tot 17.800 m2 toekomstgerichte kantoorruimtes, met maximale aandacht voor de duurzaamheidseisen van vandaag. 

Het gebouw werd oorspronkelijk ontworpen in een brutalistische architectuurstijl en wordt nu voorzien van nieuwe betonnen en royaal beglaasde gevels. De grote ramen met gebogen glas maken het gebouw opvallend. De terrazzo gevelelementen van Decomo geven het gebouw nu tevens een bijzonder levendige uitstraling. Het solide karakter van de oude gevels wordt hiermee vertaald naar een soort van elegant neo-brutalisme als knipoog naar de oorspronkelijke stijl.

De blinde verbinding tussen horizontale en verticale elementen.

Materialenkeuze en afwerkingen

Werner Hulstaert, Technical Sales Manager bij Decomo Nederland: “Wij stonden in voor de productie van alle kolommen, tussenkolommen, liggers en plint. Het beton kreeg een terrazzo look door het verwerken van grove Niagara Blue keien als toeslag in het betonmengsel. Deze natuursteen werd in de massa van het architectonisch beton verwerkt en blijft mooi zichtbaar aan het oppervlak.” De lange liggers en massieve kolommen werden als een exoskelet rond de grote puien doorgestapeld en kregen na het polijsten een robuuste uitstraling. “De blauwgrijze kleur van de ‘strooikeien’ contrasteert mooi met het overige grind en zand in het mengsel, dat hoofdzakelijk bestaat uit Noors marmer.”

Er werden twee afwerkingen toegepast: de elementen voor de plint werden gestort op rubberen reliëfmatten met cannelures en achteraf gestraald. Bij de bovengelegen verdiepingen werden alle zichtbare zijden gepolijst tot een hoogglansafwerking. Op de overgang tussen plint en verdiepingen werd een combinatie van beide afwerkingen toegepast. De tussenkolommen werden 3-zijdig gepolijst en de hoekkolommen langs alle zijden.

Praktische uitvoering

De oude gevels, die gesloopt werden, waren in horizontale stroken voorzien van diepe gevelpanelen met cannelures en uitgevoerd in uitgewassen beton. Na aanpassing van de vloerranden en het plaatsen van de grote aluminium kozijnen door Rollecate stapelde Wessels de nieuwe kolommen en liggers door naar de fundering. Na het lucht- en waterdicht maken van de constructie werden stalen consoles aangebracht. Bij de knooppunten dienden deze om een heel precieze blinde verbinding mogelijk te maken met het bestaande casco. Decomo stond hierbij in voor de volledige engineering in 3D, die in het BIM-model van Wessels werd ingevoerd. De engineering van de verankeringen werd verzorgd door Wessels. Niettegenstaande de optimale voorbereiding bleef het voor Decomo een grote uitdaging om liggers en kolommen blind met elkaar te verbinden.

Enkele sprekende cijfers

Decomo stond in voor de productie en levering van maar liefst 280 kolommen, 236 liggers en 400 m2 vlakke gevelbekleding. In totaal werd 600 m3 beton verwerkt voor een afgewerkte oppervlakte van 5.000 m2. Een gestroomlijnde productie, uitgebreide polijst- en opslagmogelijkheden bij Decomo en 75 stipt geleverde vrachten (tot 80 elementen per week) stonden borg voor een rimpelloos verloop en optimale samenwerking. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details