Platform over beton en staal in de bouw
Eenvoudig constructieberekeningen uitvoeren

Eenvoudig constructieberekeningen uitvoeren

Universeel constructieberekeningsprogramma PC-Frame is volgens Patty Schutte van Mile17 nog altijd ongekend populair. Het softwareprogramma wordt in steeds meer branches ingezet. Volgens Schutte is dat te danken aan de eenvoud van het programma dat constructieberekeningen uitvoert in het platte 2D-vlak. Een gesprek over de meest recente ontwikkelingen en updates.

Tachtig procent van de constructieberekeningen worden uitgevoerd in het platte 2D-vlak, begint Patty Schutte. “Best opvallend eigenlijk dat software voor constructeurs steeds uitgebreider en omvangrijker wordt. Wij houden PC-Frame bewust eenvoudig en laagdrempelig.” PC-Frame berekent opleg-reacties, doorbuigingen, momenten, dwarskrachten en normaalkrachten van vlakke, tweedimensionale raamwerken. Ook constructies als vakwerken, doorgaande liggers, portalen en bogen kunnen met het programma worden berekend. “Mede door de eenvoud geniet ons programma ook steeds meer populariteit in andere sectoren dan de bouw”, vertelt Schutte. “Zo wordt PC-Frame veel gebruikt voor constructieberekeningen in de grond-, weg- en waterbouw, de maritieme sector en in de werktuigbouwkundige sfeer. PC-Frame is ook een bekende in het onderwijs, waar studenten het gebruiken voor het maken van opdrachten. Speciaal daarvoor is er de educatieve versie ontwikkeld. Deze versie bevat alle functies, maar voorziet de berekeningen van een watermerk.”

PattySchutteFoto

Versie 6
De methode voor de berekening van de constructie in PC-Frame is lineair-elastisch. “Op eenvoudige wijze wordt de constructie op het beeldscherm getekend”, vertelt Schutte. “Daarna worden de opleggingen aangewezen en de belastingen geplaatst. We hebben recent versie 6 live gezet, een versie die onder Windows 10 uitvoerig is getest en goed werd bevonden. Klanten kunnen deze versie via onze website downloaden. In deze laatste versie besteden we nog meer aandacht aan het invoeren van belastingen, een belangrijk aspect voor de constructeur. PC-Frame had al de mogelijkheid om een gelijkmatig verdeelde belasting op een oppervlak om te zetten naar een staaf, door de veldhoogte in te voeren en te bewaren. In de nieuwste versie kan ook het eigen gewicht van de staaf als belasting ingevoerd worden. Aan de hand van de soortelijke massa en de doorsnede wordt automatisch het gewicht per strekkende meter bepaald.”

Ligger_op_iphone5

Nieuwe functionaliteiten mobiele applicatie
Mile17 heeft ook een mobiele applicatie live staan om op locatie simpele constructieberekeningen te maken via de smartphone of tablet. “Deze online berekeningstool is helemaal gratis. Via de website kan men heel eenvoudig een constructieberekening laten maken van een ligger op twee steunpunten. Hierbij kan ook rechtstreeks een Euronorm-staalprofiel geselecteerd worden en kan de belasting bepaald worden aan de hand van Eurocode 1. Binnenkort breiden we de webapplicatie uit met de mogelijkheid om een knikberekening uit te voeren.”

In de nabije toekomst zal een integratie van PC-Frame met de online tool worden gerealiseerd, zo laat Patty Schutte alvast doorschemeren. “We willen een verregaande koppeling realiseren, waarbij men uitkomsten van PC-Frame kan overnemen in de online berekeningstool.”

Tekst: Roel van Gils   |   Beeld: Mile17

startscherm_pcframe6

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details