Platform over beton en staal in de bouw
Geprefabriceerd bouwen en stekerbaar installeren. Het ei van Columbus

Geprefabriceerd bouwen en stekerbaar installeren. Het ei van Columbus

Stekerbaar installeren wint terrein. Met name in de utiliteitsbouw en sinds kort ook in de prefab woningbouw zijn de eenvoudig toepasbare installaties niet meer weg te denken. Hotels, supermarkten en ziekenhuizen worden – van de verdeler tot het laatste stopcontact – stekerbaar geïnstalleerd. De voordelen op een rij.

Reeds in de jaren ’80 bracht de Duitse firma Wieland het eerste systeem voor stekerbaar installeren op de markt. Wieland droeg de techniek over aan haar Nederlandse importeur Isolectra, waardoor deze nu te boek staat als de leverancier met de meeste ervaring in stekerbare installaties in Nederland.

Eenvoudiger en sneller

Aanvankelijk werden stekerbare installaties vooral toegepast in de utiliteitsbouw. De installaties vormden het ei van Columbus, zeker tegen de achtergrond van de toenmalige ontwikkelingen. “Goed opgeleide installateurs werden schaarser”, verduidelijkt Richard Vrolijk, Business Development Manager bij Isolectra. “Maar voor het aansluiten van een stekerbare installatie moet je getraind zijn, niet hoogopgeleid. Daarnaast liep het tempo in de bouw op. Steeds meer gebouwen werden maximaal geprefabriceerd en in de kortst mogelijke tijd op de bouwplaats gerealiseerd. Ook hier gooiden de stekerbare installaties hoge ogen.”

Ook voor de woningbouw

De ontwikkelingen bleven niet onopgemerkt in de woningbouw, waar grote aantallen woningen in zeer korte tijd gerealiseerd moeten worden. Wat kon Isolectra voor deze branche betekenen? Vrolijk: “Veel woningen werden toen al vergaand geprefabriceerd, maar onze materialen waren nog niet voor alle bouwmethoden geschikt, waaronder prefab betonbouw. Daar hebben wij samen met onze producent Wieland werk van gemaakt.”

Prefab wandelementen.

Tijdwinst

De nieuwe ontwikkelingen kwamen de kwaliteit van de installaties ten goede. “De prefabricage in geconditioneerde ruimtes garandeerde de hoogste kwaliteit. De prefab betonproducent en installateur moesten de ontwerpen en sparingen wel zorgvuldig met elkaar uitwisselen, maar die tijd wordt op de bouwplaats ruimschoots ingehaald.”

Gecertificeerd

Het systeem van Isolectra is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen systeem. Kabels worden van tevoren in de fabriek verbonden met connectoren; verdeelblokjes worden voorzien van in- en uitgangsconnectoren. De gebruiker beschikt hiermee over kant en klare onderdelen die op de bouwplaats enkel nog in elkaar geklikt hoeven te worden tot een installatie. De hoge kwaliteit van het systeem is inmiddels gecertificeerd.

Veilig en duurzaam

Ook als het om duurzaamheid gaat, zorgen de stekerbare installaties voor verbetering. Het verminderde aantal verkeersbewegingen reduceert de CO2-uitstoot en het kleinere aantal mensen op de bouwplaats verhoogt de veiligheid. 

Toekomst

Nog verder gaat het Streda-concept van Isolectra, waarbij stroom en data (voor internet) in één stekerbare kabel zijn samengebracht. Hierdoor wordt de infrastructuur vereenvoudigd en gemakkelijker te verwerken. De kabels kunnen direct in de prefab betonelementen worden verwerkt. Streda is leverbaar met inbouwdozen, cassettes, wandcontactdozen en schakelaars. De cassettes kunnen eenvoudig en snel worden geplaatst en desgewenst worden verwisseld voor andere varianten. De voordelen: tijdsbesparing, foutreductie en flexibiliteit.

“Streda betekent een belangrijke stap vooruit”, vindt Bert Jongsma van VBI. “De elektrische installatie van grondgebonden woningen is niet langer gebaseerd op een vijftigerjarenontwerp. Nu stroom en data slim zijn gecombineerd en aansluitpunten met intelligentie worden toegepast, is de installatie klaar voor de gebruikerswensen van de aankomende decennia.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details